More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+Απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους εκπαίδευσης

    Απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους εκπαίδευσης

    Εγκύκλιος όπου επικαιροποιείται η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους όπου παρέχεται εκπαίδευση μεταξύ άλλων, εξέδωσε το υπουργείο υγείας.

    Στην εγκύκλιο καθορίζονται όλοι οι χώροι απαγόρευσης και ασφαλώς οι χώροι εκπαίδευσης:

    α. Σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων
    Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., ΕΛ.ΤΑ. κ.λπ).
    β. Σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως: 1) Νοσοκομεία, 2) Ιδιωτικές Κλινικές, 3)Κέντρα Υγείας, 4) Περιφερειακά Ιατρεία, 5) Δημοτικά Ιατρεία, 6) Ιατρεία Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, 7) Ιδιωτικά Ιατρεία – Οδοντιατρεία, 8) Φαρμακεία, 9) Λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.), 10) Σε κάθε άλλο χώρο που δεν αναφέρεται παραπάνω, όπου παρέχονται υπηρεσίες υγείας.
    γ. Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως:
    1) Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια ή Ιδιωτικά),
    2) Σχολεία Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημόσια ή
    Ιδιωτικά),
    3) Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα και γενικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση,
    4) Φροντιστήρια.
    δ. Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.
    ε. Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών
    εκδηλώσεων.
    ζ. Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου.

    Οι υπεύθυνοι εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου

    Οι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων θα είναι για τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και τις Ιδιωτικές Κλινικές, οι Διοικητές και οι Διοικητικοί Διευθυντές.

    Για τους άλλους χώρους, οι άμεσοι προϊστάμενοι των υπηρεσιών των χώρων στέγασης αυτών. Για τους λοιπούς χώρους των ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι υπεύθυνοι εκμετάλλευσης αυτών.

    Με άλλα λόγια, οι προϊσταμένες νηπιαγωγείων και οι διευθυντές των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων θα είναι οι υπεύθυνοι εφαρμογής του νόμου εντός των σχολείων και λοιπών χώρων παροχής εκπαίδευσης.

    Απαγόρευση και των φυτικών και ηλεκτρονικών τσιγάρων

    Όσον αφορά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στα νέα προϊόντα καπνού και στα φυτικά προϊόντα για κάπνισμα, όπως αυτά ορίζονται από τον ανωτέρω νόμο, αυτά εξομοιώνονται με τα προϊόντα καπνού, ως προς τη χρήση, πώληση και διαφήμιση τους.

    Ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους και θα επιβάλλουν τα πρόστιμα

    Οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας– Τμήματα Περ. Υγιεινής & Υγ. Ελέγχου τωνβ Περιφερειακών Ενοτήτων της επικρατείας, οι Δ/νσεις Υγ. Ελέγχου & Περ. Υγιεινής του Ν. Αττικής και του Ν. Θεσσαλονίκης, η Δημοτική Αστυνομία, καθώς και οι λιμενικές αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, αφετέρου ο Τομέας Ελέγχου Δημόσιας Υγείας και Ψυχικής Υγείας του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Κατά τη διενέργεια του κατασταλτικού ελέγχου, οι κατά τόπο αρμόδιες αστυνομικές και λιμενικές αρχές, κατόπιν αιτήσεως του Τομέα Ελέγχου, υποχρεούνται να παρέχουν άμεση συνδρομή.

    Τα πρόστιμα

    Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους.

    -50-500 ευρώ σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού εντός των χώρων απαγόρευσης (λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής).

    -500-10.000 ευρώ σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων αυτών (λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής) καθώς και σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης (η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου).

    Διαβάστε όλη την εγκύκλιο για την Απαγόρευση καπνίσματος

    RELATED ARTICLES

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Most Popular