More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΕκπαιδευτικά ΝέαΑπαξίωση της δουλειάς του δημόσιου νηπιαγωγείου οι δηλώσεις του κ. Πατούλη

    Απαξίωση της δουλειάς του δημόσιου νηπιαγωγείου οι δηλώσεις του κ. Πατούλη

    Οι δηλώσεις του κ. Γ. Πατούλη, πρόεδρου της Κ.Ε.Δ.Ε, σηκώνουν πολλή κουβέντα. Για λόγους δεοντολογίας, δε θα αποκόψουμε τμήματα των δηλώσεών του αλλά θα τις παραθέσουμε ολόκληρες, κάνοντας όμως τα αντίστοιχα σχόλια. Είπε λοιπόν ο κύριος Πατούλης:

    “Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου και οι επιθετικές αναφορές του στα μέλη του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. μου προξένησαν έκπληξη. Αυτός που χάνει την ψυχραιμία του δεν είναι το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., αλλά ο κ. Υπουργός. Ο οποίος προφανώς για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, παραπληροφορεί την κοινή γνώμη σχετικά με τη στάση που έχουν κρατήσει οι Δήμαρχοι της χώρας, όσον αφορά στην υποχρεωτική εφαρμογή της 2χρονης προσχολικής εκπαίδευσης στα παιδιά ηλικίας 4 ετών.

    Η πρόθεση των Δημάρχων να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο νόμο που εισηγήθηκε  ο κ. Υπουργός και ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά και αποδοχή του. Είναι άλλο πράγμα συναινώ και αξιολογώ θετικά ένα νομοθέτημα. Κι άλλο πράγμα το εφαρμόζω υποχρεωτικά αν και διαφωνώ, γιατί αυτό επιτάσσει η συνταγματική νομιμότητα.

    Στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. υπήρξαν επώνυμες καταγγελίες Δημάρχων από όλη τη χώρα, ότι περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και εμφανίζονται να έχουν τοποθετηθεί θετικά απέναντι στο νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα να συμπεριληφθούν στους 184 Δήμους της χώρας, που θα εφαρμοστεί άμεσα η 2χρονη προσχολική εκπαίδευση. Κάτι που δεν ισχύει.”

    ΣΧΟΛΙΟ: Επώνυμες καταγγελίες που δεν έχουν ούτε όνομα ούτε επώνυμο, αφού δεν υπάρχει μέχρι τώρα κάποια δημόσια τοποθέτηση δήμου για εξαίρεσή του από τους 184 που θα εφαρμόσουν από τον Σεπτέμβριο την δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στα νηπιαγωγεία.

    Επιπλέον, την απόφαση για συμμετοχή ή όχι των νηπιαγωγείων του δήμου στη δίχρονη, δεν την λαμβάνει κανένας δήμαρχος μόνος του, αλλά συναποφασίζεται από τις τριμελείς επιτροπές (δήμαρχος, διευθυντής εκπαίδευσης, πρόεδρος συλλόγου εκπαιδευτικών).

    “Είναι δικαίωμα της Πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο.

    Αλλά δεν έχει δικαίωμα να εμφανίζει τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, ότι συμφωνούν με τις αποφάσεις της, ιδιαίτερα όταν αυτές υπηρετούν προφανή συντεχνιακά και μικροπολιτικά συμφέροντα, στην πλάτη χιλιάδων εργαζόμενων οικογενειών και τετράχρονων παιδιών.

    Είναι δικαίωμα της Αυτοδιοίκησης να απαιτεί από την Κυβέρνηση

    να διασφαλίσει ότι θα υπάρχουν σε κάθε Δήμο οι κατάλληλες εκπαιδευτικές δομές και υποδομές, για να υποδεχθούν με επάρκεια τα χιλιάδες 4χρονα παιδιά, που θα ενταχθούν στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Γιατί στην πλειοψηφία των 325 Δήμων της χώρας δεν επαρκούν οι σημερινές εκπαιδευτικές δομές της δημόσιας εκπαίδευσης, όχι μόνον για τα 4χρονα νήπια, αλλά και για τις υπόλοιπες ηλικίες.”

    ΣΧΟΛΙΟ: Σε αυτό έχει δίκιο. Χωρίς επαρκείς υποδομές δεν γίνεται τίποτα. Προσέξτε όμως διατύπωση: “Γιατί στην πλειοψηφία των 325 Δήμων της χώρας δεν επαρκούν οι σημερινές εκπαιδευτικές δομές της δημόσιας εκπαίδευσης, όχι μόνον για τα 4χρονα νήπια, αλλά και για τις υπόλοιπες ηλικίες.” Ο κύριος Πατούλης ευθέως αμφισβητεί την επάρκεια των δομών της δημόσιας εκπαίδευσης ακόμα και για τα νήπια. Πόθεν προκύπτει ανεπάρκεια δομών για τα νήπια; Έμεινε κάποιο νήπιο εκτός νηπιαγωγείου ποτέ; Η δήλωσή του δεν είναι τυχαία. Η πόρτα που άνοιξε έχει παρασκήνιο: μετάβαση των δημόσιων νηπιαγωγείων (για αρχή) στους δήμους.

    “να εγγυηθεί ότι τα 4χρονα νήπια θα απολαμβάνουν στη δημόσια προσχολική εκπαίδευση το ίδιο τουλάχιστον υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που απολάμβαναν και στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, όπως η δωρεάν σίτιση, η ιατρική φροντίδα, κλπ.”

    ΣΧΟΛΙΟ: Δηλαδή, κατά τον κύριο Πατούλη, η “δωρεάν” σίτιση και η ιατρική φροντίδα (η ποια;) είναι οι μοναδικές υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για τις οποίες αξίζει να μιλάμε για ένα παιδί. Σε αυτές τις υπηρεσίες δεν προσμετράται προφανώς ούτε το παιδαγωγικό “οπλοστάσιο” των καταρτισμένων νηπιαγωγών, ούτε τα προγράμματα σπουδών που ακολουθούνται στα νηπιαγωγεία καταρτισμένα από πολυμελείς επιστημονικές επιτροπές και καθηγητές πανεπιστημίου, ούτε οι επιστήμες στις διάφορες μορφές και διαχύσεις τους, ούτε οι εκατοντάδες δομημένες και στοχευμένες δραστηριότητες, ούτε τα εκατοντάδες προγράμματα που εκπονούνται κάθε χρόνο (κι ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί). Και όλα αυτά χωρίς κονδύλια ΕΣΠΑ, χωρίς την αλληλέγγυα Ευρώπη που στάζει οικονομικά για να εξοπλίζονται και να παρέχουν υπηρεσίες “υψηλού επιπέδου” οι παιδικοί σταθμοί. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ο καθένας να απαξιώνει συλλήβδην το σημαντικότερο σκαλοπάτι της Αγωγής, όπως είναι το νηπιαγωγείο παγκοσμίως, και να εξισώνει όλα όσα λαμβάνουν χώρα σε ένα σύγχρονο νηπιαγωγείο με τη “δωρεάν” σίτιση ή τους καλοκαιρινούς μήνες όπως θα δούμε παρακάτω.

    “να εξασφαλίσει ότι δεν θα διαταραχθεί η καθημερινότητα και ο οικογενειακός προγραμματισμός των εργαζόμενων γονέων, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν τη δυνατότητα να φιλοξενούνται τα παιδιά τους σε δημοτικές δομές που λειτουργούσαν 11, και όχι 9 μήνες το χρόνο και με διευρυμένο ωράριο”.

    ΣΧΟΛΙΟ: Χιλιάδες προνήπια ανά την επικράτεια φοιτούσαν και θα φοιτούν στα δημόσια νηπιαγωγεία είτε αυτά είναι υποχρεωτικά για δύο χρόνια είτε για ένα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι το εξής: από πότε οικογενειακό προγραμματισμό κάνουν μόνον οι έχοντες παιδί 4 ετών και όχι οι έχοντες παιδιά άλλων ηλικιών, μεγαλύτερων ας πούμε. Άνοιξε δεύτερη πόρτα ο κύριος Πατούλης, περί καλοκαιρινών μηνών και διευρυμένων ωραρίων. Οπότε, με βάση αυτή τη λογική, ας δουλεύουν όλα τα σχολεία ως κέντρα φύλαξης παιδιών, από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία μέχρι τα δημοτικά και τα γυμνάσια, καθότι οι γονείς εργάζονται και δεν έχουν που να τα αφήνουν. Δεν είναι αυτή σοβαρή παιδαγωγική προσέγγιση για την παιδεία των Ελληνοπαίδων. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα σχολεία δεν είναι κέντρα φύλαξης εργαζομένων. Τα σχολεία είναι κέντρα παροχής παιδείας και γνώσης.

    “να εγγυηθεί ότι από την απόφαση αυτή δεν θα υποχρεωθούν οι Δήμοι να βάλουν λουκέτο στις πιο πετυχημένες ίσως δημοτικές κοινωνικές δομές, όπως είναι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί. Αλλά και δεν θα κινδυνεύσουν οι θέσεις εργασίας του προσωπικού μας”.

    ΣΧΟΛΙΟ: Αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Λουκέτο τέτοιο δεν παίζει. Μια χαρά δουλειά κάνουν οι παιδικοί σταθμοί για τα παιδιά μέχρι 3,5 ετών και ικανοποιητικότατος αριθμός παιδιών περιμένει στην ουρά να απορροφηθεί στις δημοτικές δομές. Αναρωτιέμαι, μαζί με πολλούς άλλους, αν η ίδια κουβέντα γινόταν με κονδύλια των δήμων και όχι της Ευρώπης, τώρα οι δήμοι θα είχαν βγει να διαμαρτύρονται ή θα χειροκροτούσαν που γλιτώνουν από τα έξοδα των 4χρονων τουλάχιστον;

    “Δεν είναι προτεραιότητά μας η αντιπαράθεση με το Υπουργείο, αλλά να επικρατήσει επιτέλους και στην Ελλάδα η απλή λογική.

    Η αγωνία μας αφορά τα παιδιά μας, τις εργαζόμενες οικογένειες μας, τη διατήρηση των δημοτικών μας δομών και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων μας. Αυτές τις προτεραιότητες θα αναδείξουμε στην επικείμενη συνάντηση μας με τον Υπουργό Παιδείας.

    Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ένα ακόμη στοιχείο.

    Oι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καλούν με δημόσιες ανακοινώσεις τους να εγγραφούν στα δημόσια νηπιαγωγεία τα νήπια ηλικίας 4 ετών, ακόμη και στους Δήμους που δεν έχουν ενταχθεί στην υποχρεωτική εφαρμογή του νόμου. Αυτό είναι λάθος και θα δημιουργήσει σύγχυση στις οικογένειες.

    Στους Δήμους αυτούς, που εξαιρούνται ακόμη της εφαρμογής του Νόμου, είναι επιβεβλημένη η εγγραφή των νηπίων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς”.

    ΣΧΟΛΙΟ: Κι όμως ειπώθηκε από δημόσιο άνδρα και μάλιστα τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ αυτό το πράγμα που υπογραμμίσαμε έγχρωμα. Δηλαδή, προτροπή προς τις οικογένειες να αψηφίσουν αυτό που γίνεται χρόνια τώρα και αυτό που θα γίνεται σε δύο χρόνια σε όλη την Ελλάδα και αντί να γράφουν τα παιδιά τους στην πρώτη επιστημονικά δομημένη βαθμίδα εκπαίδευσης του 13ετούς υποχρεωτικού εκπαιδευτικού συστήματος, να τα γράφουν στους παιδικούς σταθμούς.

    Δυστυχώς, στην πλάτη εργαζομένων στα δημόσια νηπιαγωγεία και στους παιδικούς σταθμούς αλλά και των παιδιών και των οικογένειών τους παίζεται μεγάλο παιχνίδι. Θαρρώ παρακολουθούμε ακόμα την εισαγωγή του. Θα δείτε πολλά επεισόδια ακόμα.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular