More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+ΣτοχασμοίΑπό ποια ηλικία βάζουμε όρια σε ένα παιδί;

    Από ποια ηλικία βάζουμε όρια σε ένα παιδί;

    Έχω παρατηρήσει ότι οι συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται όταν το παιδί αρχίζει να μετακινείται και να δείχνει με πολύ έντονο τρόπο την επιθυμία του. Το περπάτημα είναι μια επανάσταση για κείνο. Έχει τη δυνατότητα να πλησιάσει το αντικείμενο που του κινεί την περιέργεια ή του χρειάζεται, πράγμα που δημιουργεί πολλές διαφωνίες. Είναι η στιγμή που νιώθετε την ανάγκη να προστατέψετε όχι μόνο το παιδί σας αλλά και τα υλικά σας αγαθά και το περιβάλλον σας. Είναι ανάγκη λοιπόν να περιοριστούν ή τουλάχιστον να καναλιζαριστούν οι δραστηριότητές του.

    Ακόμα κι αν μαθαίνει πολλά με αυτή την ενέργεια, ένα παιδάκι που πειραματίζεται με το κουμπί εκκίνησης ενός υπολογιστή βάζει σε σκληρή δοκιμασία την υπομονή των γονιών του. Σας αποκαλύπτω ένα αποτελεσματικό κόλπο που είχα εφαρμόσει στο σπίτι μου: για μερικές εβδομάδες, τα πατάκια για το ποντίκι μου δεν είχαν άλλη χρήση παρά να εμποδίζουν την πρόσβαση στο διακόπτη του υπολογιστή μου. Τα κολλούσα σμε σελοτέιπ πάνω στη στήλη και ήμασταν όλοι ευχαριστημένοι, και τα παιδιά μου και εγώ!

    … Το να χρειάζεται να βάλετε όρια στο παιδί σας από την ώρα που μετακινείται μόνο του (αυτή ποικίλλει από το ένα παιδί στο άλλο) είναι κάτι αυτονόητο. Πιο πριν όμως; Το ζήτημα μπορεί να τεθεί ήδη από τη γέννηση, αλλά η ορθότητά του ή η σημασία του σε σχέση με την προσωπική σας ιστορία εξαρτάται από τον τρόπο που είχαν συμπεριφερθεί σε εσάς όταν ήσασταν μωρό, από τον τρόπο που οι δικές σας ανάγκες είχαν ικανοποιηθεί ή είχαν αντίθετα θεωρηθεί συμπεριφορές που έπρεπε να διορθωθούν.

    Αυτές και πολλές άλλες χρήσιμες παραμέτρους διαπαιδαγώγησης θα βρείτε στο βιβλίο της Catherine Dumonteil-Kremer “Μια νέα γονική εξουσία χωρίς τιμωρίες και ξύλο” που ήρθε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Gema. Το θετικό της Ντιμοντέιγ-Κρεμέρ είναι πως, ούσα μητέρα τριών παιδιών και όχι κάποια δυσκίνητη θεωρητικός, μιλάει τη γλώσσα των σύγχρονων μανάδων και, ακόμα και όταν δεν μπαίνει σε βάθος κάποιων θεμάτων, τα μεταχειρίζεται πολύ πρακτικά.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Μια νέα γονική εξουσία χωρίς τιμωρίες και ξύλο
    Τίτλος πρωτοτύπου: Une nouvelle autorite sans punition ni fessee
    Συγγραφέας: Κατρίν Ντιμοντέιγ-Κρεμέρ
    Σχεδιασμός εξωφύλλου: Θοδωρής Φασουλάκης
    Εκδόσεις: Gema, 2018
    Σελίδες: 260
    Μέγεθος: 13,5 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-6893-39-1

     

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular