More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΓλώσσαΑρχαίοι μύθοι για τις θαλάσσιες χελώνες

    Αρχαίοι μύθοι για τις θαλάσσιες χελώνες

    statirasΟ στατήρας της αρχαίας Ελλάδας
    Ένα από τα πρώτα γνωστά ελληνικά νομίσματα, ο στατήρας της Αίγινας (περίπου 5ος αι. μ.Χ). Ο στατήρας συναντάται σε αρκετές περιοχές της αρχαίας Ελλάδας, κυρίως στη Μακεδονία αλλά και σε Εύβοια, Αττική, Κόρινθο. Ο αιγινήτικος στατήρας απεικόνιζε στη μία του όψη ένα τετράγωνο με τα αρχικά ΑΙΓ ενώ στην άλλη απεικόνιζε μια θαλάσσια χελώνα που ήταν το ιερό ζώο της Αφροδίτης ή κατ’ άλλους της θεάς Αστάρτης των Φοινίκων, προστάτιδας του εμπορίου και θεάς της θάλασσας. Κρίνοντας από τους πέντε κύκλους που διακρίνονται στη ράχη της χελώνας αυτής, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για τη γνωστή αγαπημένη Καρέττα-Καρέττα. Ο στατήρας αντιστοιχούσε περίπου στο αττικό δίδραχμο (φωτογραφία από την αργολική αρχειακή βιβλιοθήκη ιστορία και πολιτισμού. Διαβάστε επίσης το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του ιστότοπου για το νόμισμα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο)

    Αρχαίοι μύθοι Ινδίας
    Οι Ινδοί πίστευαν ότι τρεις (τέσσερις κατ’ άλλη εκδοχή) ελέφαντας κουβαλούν στη ράχη τους τη Γη. Τους ελέφαντες αυτούς όμως κουβαλούσε πάνω στο καβούκι της μία γιγάντια θαλάσσια χελώνα που κολυμπούσε σε μια θάλασσα χωρίς εμφανή αρχή και τέλος. Αν η θαλάσσια αυτή χελώνα πάψει να ζει, τότε οι ελέφαντες θα χάσουν την ισορροπία τους και η γη θα γλιστρήσει από τις ράχες τους και θα χαθεί.
    Παραλλαγή του παραπάνω μύθου αναφέρει ότι η χελώνα που στηρίζει τους τέσσερις ελέφαντες στη ράχη της, στηρίζεται με τη σειρά της σε μία κόμπρα. Όταν κάποιο από αυτά τα 6 ζώα (ελέφαντες, θαλάσσια χελώνα, κόμπρα) χάσει την ισορροπία του ή κινηθεί άτσαλα, η γη τρέμει με αποτέλεσμα τους σεισμούς.

    Μύθος Βόρειας Αμερικής
    Πολύ πολύ παλιά, όταν ακόμα το μεγαλύτερο μέρος της Γης ήταν σκεπασμένο με νερό, το Μεγάλο Πνεύμα αποφάσισε να δημιουργήσει μια όμορφη χώρα με λίμνες και ποτάμια. Τη χώρα αυτή, είπε το Μεγάλο Πνεύμα, θα την κουβαλούσαν στη ράχη τους οι θαλάσσιες χελώνες. Αυτές, συνεργάστηκαν με το Μεγάλο Πνεύμα για να δημιουργήσει την πλάση ολάκερη. Όμως μια μέρα, οι θαλάσσιες χελώνες διαφώνησαν μεταξύ τους για κάποιο ζήτημα. Έτσι, κάποιες από αυτές άρχισαν να κολυμπούν δυτικά και άλλες ανατολικά. Βουητό εκκωφαντικό ακούστηκε και η Γη σείστηκε! Αδυνατώντας να κολυμπήσουν μακρύτερα καθώς η γη μάλλον ήταν βαριά, παραμέρισαν τις διαφωνίες και φιλιώσανε. Αλλά όποτε θυμούνται να διαφωνήσουν για κάτι οι χελώνες, λένε οι Αμερικανοί, γίνεται σεισμός…που αλλού; Στην Καλιφόρνια!

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular