More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+ΑρθρογραφίαΑς το δούμε και διαφορετικά: επιλέγοντας ένα βιβλίο με θέμα την αναπηρία

    Ας το δούμε και διαφορετικά: επιλέγοντας ένα βιβλίο με θέμα την αναπηρία

    anapiria

    Πληθώρα βιβλίων μπορεί να βρει κανείς, εκπαιδευτικός ή γονιός αν επιθυμεί να τα χρησιμοποιήσει προκειμένου να προσεγγίσει το θέμα της αναπηρίας μαζί με τα παιδιά. Αυτό που οφείλουμε να έχουμε κατά νου όταν επιλέγουμε ένα ανάγνωσμα είναι ο τρόπος με τον οποίον προσεγγίζεται η αναπηρία. Ας θυμηθούμε τον M. Oliver ο οποίος μίλησε για τη δύναμη της γλώσσας, η οποία εκφράζει, δημιουργεί, ορίζει, προσδιορίζει, κατευθύνει. Αναρίθμητοι άλλοι πριν και μετά από αυτόν μίλησαν όμως και για τη δύναμη της εικόνας, στην κυριαρχία του τρόπου σκέψης και τη δημιουργία στάσεων ζωής.

    Η αναπηρία λοιπόν, σε ένα βιβλίο μπορεί να προσεγγίζεται ως απώλεια σωματική ή αισθητηριακή μέσα από το πρίσμα της κ λ ι ν ι κ ή ς προσέγγισης, ως π ρ ο σ ω π ι κ ή τραγωδία, με διάθεση φ ι λ ά ν θ ρ ω π η ή στο πλαίσιο της κ ο ι ν ω ν ι κ ή ς διάστασής της. Ένας υποψιασμένος ενήλικας αναγνώστης μπορεί να εντοπίσει ένα ή και περισσότερα μοντέλα προσέγγισης της αναπηρίας να εμφανίζονται ή να διαπλέκονται σε διάφορα σημεία του κειμένου, και να τα διαχειριστεί. Όσον αφορά όμως, στους λιλιπούτειους αναγνώστες πολλά μηνύματα, στάσεις και αντιλήψεις «περνάνε» από το κείμενο και την εικονογράφηση διατηρώντας ή αναιρώντας στερεότυπα και προκαταλήψεις.

    Ας το δούμε λίγο διαφορετικά λοιπόν, κι ας προσπαθήσουμε στις τάξεις μας να χρησιμοποιούμε κείμενα και ορολογία που να βοηθούν τα παιδιά να θεμελιώσουν το δικό τους αξιακό σύστημα απαλλαγμένο από προκαταλήψεις και στερεότυπα σε σχέση με την αναπηρία.

    Ενδεικτική Βιβλιογραφία
    Michael Oliver «Αναπηρία και Πολιτική» The Politics of Disablement, μετ. Θάλεια Μπεκερίδου, Εκδόσεις Επίκεντρο.

    Αζίση – Καλαντζή Α. , Ζώνιου – Σιδέρη Α., Βλάχου Α. , 1996 Προκαταλήψεις και στερεότυπα . Δημιουργία και αντιμετώπιση, Αθήνα, Υ.Π.Ε.Π.Θ., Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης.

    Ζώνιου – Σιδέρη Αθηνά , Οι ανάπηροι και η εκπαίδευσή τους, Ελληνικά Γράμματα , Ελληνικά Γράμματα , Αθήνα 1998

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular