More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΑφορμή για όλα ένα μυρμήγκι, της Εύας Κασιάρου (εικ.: Γιώργος Σγουρός)

    Αφορμή για όλα ένα μυρμήγκι, της Εύας Κασιάρου (εικ.: Γιώργος Σγουρός)

    aformicover

    Μια αποθήκη παρατημένη. Ένα μυρμήγκι που περπατά στη μύτη σου και σου προκαλεί εκείνη την ενοχλητική φαγούρα των εντόμων που σέρνουν το ελαφρύ τους κορμί στο δέρμα σου. Μια τυχαία κίνηση να το απομακρύνεις. Μια ετοιμόρροπη ντουλάπα γεμάτη εργαλεία που πέφτει. Ένα φάντασμα, του μπάρμπα-Μάρκου, που ζει στην αποθήκη.
    Ο Νίκος, ο Αντώνης κι ο Ανέστης, τρεις φίλοι και συμμαθητές, αναζητούν την αλήθεια που κρύβεται στην αποθήκη του παλιού αρχοντικού του Νίκου.

    Στην αρχή είναι ο Νίκος κι ο Αντώνης που θέλουν να βάλουν μία “βόμβα” στην αποθήκη που θα τινάξει όλη την πόλη. Έπειτα, είναι ο κρυμμένος Ανέστης (αφηγητής) που τους παρακολουθεί κι η απρογραμμάτιστη φάρσα του να υποδυθεί ότι είναι το φάντασμα του μπάρμπα-Μάρκου. Οι δυο του φίλοι τρομάζουν. Ούτε σχολείο δεν πάνε την επόμενη μέρα.

    Έλα όμως που κατά την επόμενη επίσκεψή τους στην αποθήκη, ο…άνετος Ανέστης γίνεται μάρτυρας του…φαντάσματος του μπάρμπα-Μάρκου που όχι μόνο δεν ταυτίζεται με τη δική του φάρσα αλλά δείχνει πέρα για πέρα αληθινό.
    Οι τρεις φίλοι, γοητευμένοι από τις σκιές του μυστηρίου της αποθήκης, θα αναζητήσουν την αλήθεια. Αλλά την αλήθεια την ανακαλύπτεις μόνος όταν δε φοβάσαι. Όταν σε σκιάζει ο φόβος, τότε απευθύνεσαι σε κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει. Κι αυτός ήταν ο δαιμόνιος δημοσιογράφος Θωμάς Κουλουμουνουψουχούκος, ειδικός στις υποθέσεις φαντασμάτων αλλά με σημαντικά προβλήματα επικοινωνίας. Δεν άκουγε σωστά καμία λέξη που τελείωνε σε -α-, ναι, το πιο συχνό γράμμα όλου του κόσμου με μερικές χιλιάδες λέξεις να τελειώνουν σε αυτό.
    Η συνεννόηση μαζί του είναι ένας πραγματικός Γολγοθάς για τους τρεις μικρούς φίλους. Ωστόσο, τα μεγάλα προβλήματα δεν ήταν αυτό το -α- στην κατάληξη των λέξεων αλλά η απαίτηση του Κουλουμουνουψουχουκου για λεφτά κατά τη διάρκεια της έρευνας του.
    Η μεγάλη επιθυμία των παιδιών να ανακαλύψουν την αλήθεια τα ωθεί σε νέες περιπέτειες. Οι γονείς τους αγνοούν κάθε κίνησή και αγωνία τους. Ο απαιτητικός Κουλουμουνουψουχούκος διαρκώς ζητά χρήματα. Το φάντασμα του μπάρμπα-Μάρκου ψάχνει εξήγηση στο νου των παιδιών κι η αποθήκη είναι ένα άβατο σωριασμένων αντικειμένων. Θα τα καταφέρουν τελικά; Και ακόμα βασικότερο…τι θα καταφέρουν να δουν και ποιος θα διώξει τις σκιές για να λάμψει η αλήθεια;

    Το πρώτο βιβλίο της Εύας Κασιάρου (από τις εκδόσεις Παρρησία) είναι μια γοητευτική περιπέτεια μυστηρίου. Η έμφυτη περιέργεια των παιδιών να ανακαλύψουν τον κόσμο και ειδικότερα τις προκλητικά θολές πτυχές του. Το μυρμήγκι που περπατώντας στη μύτη του Ανέστη προκάλεσε -μάλλον χωρίς να το ελπίζει ή να το επιδιώκει- ένα ταξίδι στη γνώση, την ανακάλυψη και την παιδική αθωότητα μα και αφέλεια. Τα ομορφότερα πράγματα στη ζωή, αναρωτηθείτε αλήθεια, είναι εκείνα που ξεκίνησαν από μια εξαιρετικά ασήμαντη αφορμή και σίγουρα απρογραμμάτιστα. Η εκμετάλλευση της παιδικής περιέργειας για αλήθεια και γνώση από τον επιτήδειο δημοσιογράφο. Και πάνω απ’ όλα η φιλία, το δυνάμωμά της και η λάμψη της. Γιατί η φιλία είναι το κομμάτι του εαυτού μας που περπατά πλάι στον άλλο με τις σκιές του ήλιου πίσω. Και το πιο φωτεινό ταξίδι του εαυτού μας στον κόσμο των ανθρώπων.

    -Πες μου, Ανέστη, γιατί δεν τα παράτησες; Μπορούσες.
    -Γιατί είσαι φίλος μου, Νίκο.

    ΥΓ: Ένα μυρμήγκι “ρίχνει” μια ντουλάπα. Του χρωστάτε πολλά Νίκο, Ανέστη και Αντώνη. Θαρρώ, θα είστε κι εσείς σαν κι εμένα: προσπαθείτε, καθώς περπατάτε, να αποφύγετε να τα πατήσετε. Δεν είναι μόνο η ζωή τους που συνεχίζεται. Είναι γιατί ποτέ δε ξέρεις τι μπορεί να σου χαρίσουν. Καλά ταξίδια στην περιπέτεια.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Αφορμή για όλα ένα μυρμήγκι
    Συγγραφέας: Εύα Κασιάρου
    Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
    Εκδόσεις: Παρρησία (Ιούνιος 2014)
    Σελίδες: 73
    Μέγεθος: 14 Χ 20
    ISBN: 978-960-696-161-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular