More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΤεχνολογίεςΒάζοντας την ηχογράφηση στην τάξη: ιδέες και εφαρμογές

    Βάζοντας την ηχογράφηση στην τάξη: ιδέες και εφαρμογές

    hxografhsh_sthn_taksi_featΣτο άρθρο αυτής της εβδομάδας για τη στήλη της τεχνολογίας θα εστιάσω σε μια από τις πρώτες μορφές τεχνολογίας που μπήκαν στη ζωή των ανθρώπων, την ηχογράφηση. Ασφαλώς τα τελευταία 10 χρόνια οι ηχογραφικές μας δυνατότητες έτρεξαν εκατοντάδες βήματα μπροστά. Και αυτές οι δυνατότητες μας παρέχουν ιδέες για αξιοποίησή τους εντός της τάξης.

    Συσκευές ηχογράφησης
    1. Smartphones. Όλα πλέον τα “έξυπνα” κινητά έχουν χιλιάδες διαθέσιμες δωρεάν εφαρμογές ηχογράφησης. Από τα e-shop του android και του ios μπορείτε να κατεβάσετε αρκετές από αυτές. Για τα android αναζητήστε στο Play store μία από τις εφαρμογές: Evernote, Audio Recorder, Smart Voice Recorder, Titanium Recorder. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το κινητό σας να έχει ήδη εγκατεστημένη εφαμοργή εγγραφή φωνής που λειτουργεί με εξαιρετικά απλό τρόπο. Τα αρχεία που ηχογραφείτε στο κινητό σας, τα διαμοιράζετε με πολύ εύκολο τρόπο οπουδήποτε (υπολογιστή σας, dropbox, social media, e-mail κ.α)
    2. Συσκευή Voice Recorder: από 50 μέχρι 130 ευρω μπορείτε να βρείτε μια αξιοπρεπή ως εξαιρετική συσκευή ηχογράφησης (χειρός) σε ψηφιακό ήχο με δυνατότητες ρύθμισης πρόσληψης ήχου και μεταφοράς αρχείων στον υπολογιστή σας ή αλλού.
    3. Gadget ηχογράφησης: ρολόγια ηχογράφησης, usb που ηχογραφούν, συσκευές που συνδέονται με κινητά τηλέφωνα. Τα πάντα σχεδόν υπάρχουν. Αν και πρόκειται για σχετικά προσιτές επιλογές, ωστόσο τα θεωρώ μόνο για γκατζετάκηδες.
    4. Δημοσιογραφικά (ή άλλα) κασετόφωνα: Κάπως έτσι ηχογραφούσαμε παλιά. Κασετοφωνάκια στο μέγεθος μιας παλάμης, με ειδική (συνήθως) κασέτα και άντε πάμε. Την κάνουν ακόμα τη δουλειά τους αλλά προφανώς έχουν φύγει από την εποχή με τον ερχομό των έξυπνων κινητών και των ψηφιακών voice recorders.

    Πρακτικές φαρμογές με κάποια συσκευή ηχογράφησης
    1. Ηχογραφούμε τα τραγούδια που μαθαίνουμε όλη τη χρονιά στην τάξη. Διαλέγουμε τις καλύτερες εκτελέσεις. Τα γράφουμε σε ένα cd. Ζητάμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν το εξώφυλλο του cd. Διαλέγουμε αυτό που ψήφισαν οι περισσότεροι ή κάνουμε μια σύνθεση όλων ή το κάθε παιδί (ακριβό σπορ) θα έχει το δικό του εξώφυλλο (αυτό που ζωγράφισε). Προσωπικά προτιμώ ένα εξώφυλλο για όλους. Οι διαστάσεις ενός δίσκου cd είναι για το δίσκο διάμετρος 12 εκατοστά και για τις κλασικές θήκες cd η μπροστινή όψη είναι 12Χ12 εκατοστά και για την πίσω όψη 11,75Χ15,1. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, αναπαράγουμε δίσκους και εξώφυλλα σε κόπιες, φτιάχνουμε μια λίστα περιεχομένων και ενδεχομένως μια αφιέρωση ή ένα λιτό κείμενο προς όλους και το δίνουμε ως ενθύμιο σε όλα τα παιδιά στο τέλος της χρονιάς.

    2.Όπως είχα προτείνει με αφορμή το τελευταίο βιβλίο των Α. Αγγέλου και Ε. Σίνη, η δημιουργία μια τράπουλας εικόνων είναι μια εξαιρετική διαδικασία που μας δίνει καταπληκτικές δυνατότητες. Μπορούμε λοιπόν να βάλουμε τα παιδιά στη διαδικασία να τραβάνε στην τύχη κάρτες (πρέπει να έχουμε κάμποσες, πάνω από 30-40) και να προσπαθούν να συνεχίσουν το αυτοσχέδιο παραμύθι από εκεί που το άφησε ο προηγούμενος. Κατόπιν, μπορούν να ζωγραφίζουν το παραμύθι τους. Στο τέλος της χρονιάς, ένας ωραιότατος τόμος με τα παραμύθια τους μπορεί να βγει σε μια αυτοσχέδια έκδοση συνοδευόμενη μάλιστα από cd με τις φωνές τους κατά τη διαδικασία στησίματος του παραμυθιού. Το θεωρώ εξαιρετικά καινοτόμο όλο αυτό.

    3. Ηχογραφούμε προσπάθειες αναδιήγησης παραμυθιών ή ιστοριών

    4. . Ηχογραφούμε άλλες απόπειρες προφορικής αφήγησης, αφήγησης εμπειριών κ.α. Η διαδικασία δεν είναι πολύ δύσκολη καθώς είναι αρκετά στοχευμένη χρονικά.

    5. Οι περιπτώσεις 3 και 4 μαζί με άλλες στιγμές των παιδιών μπορούν να αποτελέσουν ένας πρώτης τάξης υλικό για ηχογραφήσεις που θα χρησιμοποιηθούν στην mp3 διάσταση του Portfolio που θα παραδώσουμε στα παιδιά στο τέλος της χρονιάς αλλά και στους γονείς κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

    6. Ηχογραφούμε μικρές προσωπικές τους στιγμές από το ελεύθερο παιχνίδι τους. Αξία αρχειακή και για τους γονείς ανεκτίμητη. Δυσκολότερη αρκετά η εφαρμογή αφού θα πρέπει να μοντάρετε πολλές ώρες για να βρείτε αυτά που θέλετε να κρατήσετε. Το καταγράφω αλλά δεν το προτείνω.

    Εν κατακλείδι, θεωρώ πως οι ηχογραφήσεις αλλάζουην επίπεδο και τις καταγραφές μας στην τάξη αλλά και εναρμονίζονται με την εποχή που τη λες μάλλον ψηφιακή και όχι τόσο εποχή του χαρτιού.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular