More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΒαρεμαρεστάν, της Ιωάννας Μπουλντούμη (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Βαρεμαρεστάν, της Ιωάννας Μπουλντούμη (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Ένας συγγραφέας αναζητά την έμπνευση του σε μέρη εξωτικά. Καθώς επιστρέφει από τη χώρα Φανντασύα που είχε πάει για να εμπνευστεί για το επόμενο βιβλίο του, μένει από βενζίνη στα σύνορα ενός ξένου τόπου. «Καλώς ήρθατε στο Βαρεμαρεστάν», γράφει η ταμπέλα που βλέπει μπροστά του. Πραγματικά δεν έχει ξανακούσει γι’ αυτή τη χώρα, που δεν υπήρχε καν στο χάρτη, μόνο μια κουκκίδα. Περίεργο όνομα όπως και κάθε τι σ’ αυτό τον τόπο. Μια χώρα γεμάτη βιβλία που κανείς όμως δεν διαβάζει. Βενζινάδικο στην περιοχή δεν υπάρχει ανοιχτό και πρέπει κάπου να περάσει τη νύχτα. Τι να τον οδήγησε ως εκεί; Τύχη ή ατυχία;
    Η ιστορία ξετυλίγεται καθώς ο συγγραφέας συναντά έναν άγνωστο άντρα που φορά αντί για καπέλο, ένα αναποδογυρισμένο βιβλίο. Ο περίεργος ξένος προσφέρεται να φιλοξενήσει τον συγγραφέα στο σπίτι του. Στο εσωτερικό του σπιτιού βιβλία παντού, όμως σε χρηστικό ή διακοσμητικό ρόλο: βιβλία δεμένα μεταξύ τους για κάθισμα, παραπέτασμα από σελίδες βιβλίων κολλημένες μεταξύ τους για κουρτίνες, βιβλία για προσάναμμα στο τζάκι, βεντάλιες για να δροσίζονται τις ζεστές μέρες, δίσκους για να σερβίρουν τον καφέ τους.
    Κάτι παράξενο συμβαίνει σ’ αυτόν τον τόπο και ο συγγραφέας μας καλείται να το ανακαλύψει. Τούτος ο τόπος έχει μετατρέψει τα βιβλία σε χρηστικά αντικείμενα για καθημερινή χρήση. Όσο για διάβασμα δε γίνεται κουβέντα, όλοι αποφεύγουν τη συζήτηση και σίγουρα δε βλέπουν με καλό μάτι το νεοφερμένο επισκέπτη. Τα νέα  στο Βαρεμαρεστάν κυκλοφορούν γρήγορα και ο συγγραφέας μας δεν περνά απαρατήρητος.
    Σε μια πρώτη περιήγηση στην πόλη βρίσκει και το μοναδικό βιβλιοπωλείο σ’ ολόκληρη τη χώρα, βιβλιοπαντοπωλείο που ένας κοιλαράς με μουστάκα βιβλιοπαντοπώλης τύλιγε τα βιβλία σε λαδόκολλα με το κιλό, όχι όμως για διάβασμα. Οι κάτοικοι του Βαρεμαρεστάν φέρονται πολύ παράξενα. Τι μπορεί να συμβαίνει σ’ αυτή τη χώρα με το παράξενο όνομα; Θα τα καταφέρει ο συγγραφέας μας στο τέλος να βρει την έμπνευση του και ν’ αλλάξει τη μοίρα των κατοίκων του Βαρεμαρεστάν.

    Ο τίτλος του βιβλίου της Ιωάννας Μπουλντούμη σου εξάπτει την περιέργεια τόσο όσο και η πλοκή της ιστορίας που υφαίνεται σιγά σιγά όπως οι ταινίες μυστηρίου και κρύβει καλά κρυμμένα μυστικά. Διαβάζεται μονομιάς και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Μια μικρή κοινωνία που κρύβει ένα μυστικό και διώχνει μακριά κάθε ανεπιθύμητο επισκέπτη. Ο συγγραφέας εκφράζει την επιθυμία να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από το μέρος, όμως θα μείνει για να ξεδιαλύνει το μυστήριο που κρατούν καλά κρυμμένο οι κάτοικοι και ο δήμαρχος της πόλης. Άραγε τι συμβαίνει στο Βαρεμαρεστάν και οι άνθρωποι απαρνήθηκαν τα βιβλία και τη γνώση; Ο συγγραφέας αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο και μπλέκει σε μια σειρά από περιπέτειες. Ένας συγγραφέας στο Βαρεμαρεστάν που θα ταράξει την φαινομενική ηρεμία που επικρατεί σ΄αυτόν τον τόπο.
    Η εξαιρετική εικονογράφηση του βιβλίου με το πρωτότυπο έγχρωμο εξώφυλλο και τα  ασπρόμαυρα σκίτσα στις σελίδες του βιβλίου, έχει γίνει από την Αιμιλία Κονταίου που αγαπήσαμε ήδη από τον «Ονειροσυλλέκτη».

    Το Βαρεμαρεστάν είναι ένα βιβλίο που ανατρέπει τα δεδομένα, προωθεί την αγάπη για τα βιβλία και την αξία της φιλαναγνωσίας και το δικαίωμα μας να διαβάζουμε, αλλά και να μη διαβάζουμε. Ένα βιβλίο-έμπνευση για το συγγραφέα μας και τη φανταστική χώρα που ανακαλύπτει, άλλα και για πολλούς αναγνώστες.
    Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς λογοτεχνία, ποίηση, φιλοσοφία;
    Μήπως το απαγορευμένο γίνεται πολύτιμο αγαθό για κάποιους από τους κατοίκους του Βαρεμαρεστάν;
    Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς βιβλία και το πλούτο της γνώσης τους;
    Μια ιστορία που σίγουρα θα απολαύσετε μικροί και μεγάλοι με αποσπάσματα από ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, του Πάμπλο Νερούδα και ρήσεις του Κομφούκιου.
    Ένα βιβλίο που θα σας ταξιδέψει στο φανταστικό Βαρεμαρεστάν, δεν θα σας κάνει να βαρεθείτε, να νιώσετε πλήξη ή ανία  ούτε λεπτό και σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Καλή ανάγνωση!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Βαρεμαρεστάν
    Συγγραφέας: Ιωάννα Μπουλντούμη
    Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, 2014
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-01-0288-8

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular