More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΒεγγαλικά, του Αλέξη Κυριτσόπουλου

    Βεγγαλικά, του Αλέξη Κυριτσόπουλου

    veggalikacover

    Τριπλά βραβευμένο το βιβλίο αυτό και όχι άδικα κατά τη γνώμη μας! Βραβείο του περιοδικού ο Αναγνώστης (2013),Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα, για βιβλίο πολύχρωμης εικονογράφησης του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού βιβλίου, δηλαδή του ελληνικού τμήματος της IBBY (International Board on Books for Young People)(2013) και Βραβείο εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου, Κρατικά Βραβεία (2014). Όταν ζητήσαμε από τον Αλέξη Κυριτσόπουλος ένα σχόλιο για τις βραβεύσεις μας απάντησε  “γράψτε ότι είναι ευχάριστο και ενθαρρυντικό”

    «Δεν ξέρω τι αρέσει στα παιδιά. Εγώ κάνω αυτό που αρέσει σε μένα» λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο elniplex. Αλλά αυτό το βιβλίο αρέσει στα παιδιά, ακόμα και στα μικρότερα, που σου λένε αφοπλιστικά: «δεν τα  κατάλαβα όλα, αλλά μου άρεσε πολύ το βιβλίο!» Και τους αρέσει γιατί ακριβώς τα προσκαλεί σε  ένα συναρπαστικά εκρηκτικό ταξίδι χρωματικών εκρήξεων και παραμυθένιας αφήγησης. Και δεν έχεις παρά να χαμογελάσεις και να πεις ότι μιλάει για έναν ποιητή που σαν μεγαλώσουν λίγο ακόμα, ίσως και να θελήσουν να τον γνωρίσουν μέσα από το έργο του. Τους λες ότι μιλάει για έναν ποιητή συλλέκτη υλικών, εικόνων, εμπειριών που είχε το χάρισμα να τα μετατρέπει όλα αυτά σε ποιήματα. Η αγάπη, η συντροφικότητα, η μοναξιά, η απόρριψη, ο πόνος, ο θαυμασμός τα όνειρα, όλα χωρέσανε στα χρωματιστά βεγγαλικά του Αλέξη Κυριτσόπουλου, όπως όλα χωρούσανε στη ζωή και την ποίηση του Νίκου Εγγονόπουλου. «Μήπως τα ποιήματά του δεν είναι πασχαλινά χαλκούνια; νυχτερινά υπέρλαμπρα μετέωρα του αττικού ουρανού;»

    Συνοδεύοντας τον κεντρικό ήρωά του στο ταξίδι αναζήτησης των υλικών του μέσα στον κόσμο, ο Κυριτσόπουλος επισκέπτεται ποιήματα και στήνει στιγμές από το έργο του Εγγονόπουλου που υπηρετούν την κεντρική του ιδέα. Κι εύχεσαι να φωλιάσουν στη μνήμη και στην καρδιά των παιδιών οι εικόνες που θα τους κάνουν αργότερα να αναζητήσουν την πηγή και αφορμή τους, τα ίδια τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου.
    Περιττό να μιλήσουμε για την πολύχρωμη απεικόνιση των βεγγαλικών που σκάνε μπροστά στα μάτια του αναγνώστη και σχεδόν τα… ακούει!

    Εκτός από το αυτονόητο, τη γνωριμία με τον ποιητή, το βιβλίο αποτελεί και μια θαυμάσια ευκαιρία για την ενασχόληση με την τεχνική του λαδοπαστέλ. Τα παιδιά μπορούν να εμφανίσουν τα δικά τους μοναδικά, πολύχρωμα βεγγαλικά ξύνοντας με ένα αιχμηρό αντικείμενο την μαύρη μπογιά με την οποία έχουν επικαλύψει τα χρώματά τους… Εκπληκτική και η ζωγραφική απεικόνισητου κήπου της αγαπημένης του ποιητή, όπου εκεί πια “σκάνε” μπροστά στα μάτια του αναγνώστη τα πολύχρωμα βεγγαλικά της φύσης! Θα ήταν παράλειψει να μην αναφέρουμε κάτι για το εξώφυλλο με αφορμή το ποιήμα “Μπαλάντα της ψηλής σκάλας” ή μήπως με αφορμή την κριτική που είχε δεχτεί ο Εγγονόπουλος για τις δύο πρώτες ποιητικές συλλογές του, “Μην ομιλείτε εις τον οδηγόν” (1938) και “Τα κλειδοκύμβαλα της σιωπής” (1939); Αλλά αυτή είναι μάλλον μια κουβέντα άλλη, που θα την κάνουμε με τα παιδιά μας σε ηλικία πιο μεγάλη.veggalika2 veggalika3Σειρά: ΑΝ ΔΙΑΒΑΖΑ… ποιητές της γενιάς του ’30

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Βεγγαλικά
    ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου
    Συγγραφέας: Αλέξης Κυριτσόπουλος
    Εικονογράφηση: Αλέξης Κυριτσόπουλος
    Εκδόσεις: Ίκαρος & Μουσείο Μπενάκη, 2012
    ISBN: 978-960-9527-53-8
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular