More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΒυζαντινή Κωνσταντινούπολη, της Εύης Τσιτιρίδου (εικ.: Θανάσης Δήμου)

    Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη, της Εύης Τσιτιρίδου (εικ.: Θανάσης Δήμου)

    Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη της Εύης Τσιτιρίδου μας ταξιδεύει μέσα από το μονοπάτι του χρόνου στη γοητευτική και μισοάγνωστη βυζαντινή ιστορία. Ξεκινώντας από τον δέκατο αιώνα και καλπάζοντας μέχρι και τον δωδέκατο, ο αναγνώστης μυείται σε όλες τις παραμέτρους που καθόρισαν την εξέλιξη του βυζαντίου εκείνη την ρευστή περίοδο.

    Ταξιδεύουμε καβάλα στον Σπαθάτο, το αγαπημένο άλογο του Ακρίτα που υπερασπίζεται την πατρίδα από τους εχθρούς και τους κινδύνους που την καρτερούν βήμα το βήμα. Καλπάζουμε με την αγαπημένη του Ρωμανία, τη νεραιδένια πριγκίπισσα που στα χείλη του λαού που την έπλασε έγινε Αετοπούλα και ταξιδεύει αδιάκοπα στις εσχατιές της κραταιάς αυτοκρατορίας για να εμψυχώνει τους μαχητές, για να ‘ναι ο φύλακας άγγελός τους κάθε φορά που όρθιοι πρέπει να κρατηθούν και να αντέξουν.

    “Ζωή χωρίς αγάπη για ζωή δε λογαριάζεται όμως”. Ο Ακρίτας αναζητεί παντού την αγαπημένη του Ρωμανία και θα κάνει το παν για να καλπάσει στο τέλος μαζί της στο μονοπάτι της καρδιάς τους.

    Η Εύη Τσιτιρίδου, ίσως η πιο μυημένη συγγραφέας στον κόσμο του Βυζαντίου (όπως είχε δείξει και στις προηγούμενες δουλειές της βλ. Μια βόλτα στα βυζαντινά χρόνια, Το αλφαβητάρι της Αγίας Σοφίας), μας ξεναγεί παραμυθένια στο κόσμο του Δικέφαλου Αετού και της Αγίας Σοφίας, στις κατοικίες και την ένδυση των ανθρώπων της εποχής, την εκπαίδευση και την τέχνη τους, τους κινδύνους και τις καταστροφές της ένδοξης αυτοκρατορίας, σε όλες τις πτυχές της βυζαντινής ζωής που ξεπροβάλλουν μέσα από τη στράτα του Ακρίτα και της αγάπης του για τη Ρωμανία.

    Οι δεκάδες δραστηριότητες που παρεμβάλλονται ενδιαμέσως των κεφαλιών αλλά και εκείνες στο β’ μέρος του βιβλίου καθιστούν το παραμύθι διαδραστικό ενώ δίνουν πάμπολλες ιδέες για ενασχόληση, ατομικά στο σπίτι ή και ομαδικά στην τάξη για τα παιδιά του δημοτικού αλλά και των πρώτων τάξεων του γυμνασίου.

    Ο άγνωστος κόσμος του Βυζαντίου, εκείνος που σποραδικά μόνο έχει έρθει στη γνώση των Ελλήνων, έρχεται κομμάτι κομμάτι στο βλέμμα και το νου του αναγνώστη. Ένας κόσμος με τα προβλήματά του, τις υστερήσεις του αλλά και ένας κόσμος-είσοδος στον κόσμο που ακολούθησε, της Αναγέννησης και των επαναστάσεων. Και ίσως πάνω απ’ όλα, ο αξεπέραστος κόσμος του δημοτικού τραγουδιού και των Ακριτών που ζουν ως σήμερα στα γλέντια και το μεσουράνισμα των Ελλήνων.

    Το βιβλίο, προσαρμοζόμενο καταλλήλως από τον αφηγητή, αποτελεί ένα ουσιαστικό ανάγνωσμα γνωριμίας με την ιστορική αυτή περίοδο και για μικρότερες ηλικίες εφόσον τα ενδιαφέροντά τους, ατομικά ή ομαδικά, συντρέξουν προς τα εκεί, ενώ προάγει την ενασχόληση με την ιστορία από μια σχετικώς και ενίοτε βαρετή σχολική διαδικασία σε μια γόνιμη και ευχάριστη ενασχόληση με ένα παρελθόν που όλο και ξετρυπώνει μπροστά σου κι είναι περισσότερο ενδιαφέρον απ’ όσο οι περισσότεροι νομίσαμε στα μαθητικά μας χρόνια. Γιατί δεν υπάρχει ωραίοτερος τρόπος να μάθεις ιστορία από το να παίξεις μαζί της και να της…”παραμυθίσεις”.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη
    Συγγραφέας: Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου
    Εικονογράφηση: Θανάσης Δήμου
    Εκδόσεις: Πατάκη, Αύγουστος 2011
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 21 Χ 28
    ISBN: 978-960-16-2789-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular