More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΔελτίο τύπου της ΙΒΒΥ για το 36ο παγκόσμιο συνέδριο της Αθήνας: συνάντηση...

    Δελτίο τύπου της ΙΒΒΥ για το 36ο παγκόσμιο συνέδριο της Αθήνας: συνάντηση ιδεών και πολιτισμών !

    36ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΙΒΒΥ στην Αθήνα: συνάντηση ιδεών και πολιτισμών !
    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018, το 36ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΙΒΒΥ στην Αθήνα. Για τρεις ημέρες η Ανατολή συνάντησε τη Δύση μέσα από τα παιδικά βιβλία και τα παραμύθια, με τη συμμετοχή 500 συνέδρων που ταξίδεψαν από όλον τον κόσμο στην Ελλάδα και εμπλούτισαν με τις σκέψεις και τις ιδέες τους τον διεθνή επιστημονικό διάλογο για την παιδική και νεανική λογοτεχνία.

    Το συνέδριο τελούσε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου και εντάχθηκε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την «Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018».

    Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε κλίμα ενθουσιασμού. Η πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βασιλική Νίκα, στην εναρκτήρια ομιλία της, καλωσόρισε τους συνέδρους, εισηγητές, συγγραφείς, εικονογράφους, εκδότες και ερευνητές από 65 χώρες. Κατά τις τρεις ημέρες του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν επιστημονικές συζητήσεις, εκθέσεις forum, βραβεύσεις, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Στο επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου, συμμετείχαν έξι προσκεκλημένοι ομιλητές για τις κεντρικές εισηγήσεις:

    • ο Dr. Perry Nodelman, με τίτλο “Fish is People: What Posthumanism Can Teach Us about Children’s Picture Books, and What Children’s Picture Books Can Teach Us about Posthumanism”
    • η Dr. Kathy G. Short, με τίτλο “The Dangers and Possibilities of Reading Globally”
    • η Dr. Leila (Roya) Maktabi Fard, με τίτλο “Two Women, Two Continents, One Aspiration”
    • η συγγραφέας και ακτιβίστρια κ. Deborah Ellis, με τίτλο «Before They Give The Order»
    • ο συγγραφέας και reading promoter κ. Gregory Maguire, με τίτλο “The Light within the Story: Fairy Tales in a Dark Time”
    • ο εκδότης κ. Michael Neugebauer, με θέμα “Creating awareness of IBBY and their mission. Through the Hans Christian Andersen Award for Illustration exhibitions”

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν επίσης σημαντικές βραβεύσεις:

    • Η Αμερικανίδα συγγραφέας Katherine Paterson βραβεύτηκε με το τιμητικό βραβείο Jella Lepman κατά την τελετή έναρξης. Στην ίδια τελετή η Maria Jesus Gil ανακηρύχθηκε σε Honorary Member της ΙΒΒΥ.
    • Η απονομή του IBBY – Asahi Reading Promotion Awards 2018. To βραβείο παρέλαβε, για το πρόγραμμα Les Doigts Qui Rêvent (Reading fingers), ο Philipe Claudet.
    • Η απονομή διπλωμάτων σε δημιουργούς και εκδότες βιβλία των οποίων περιλαμβάνονται στους τιμητικούς πίνακες της ΙΒΒΥ (IBBY Honor List 2018). Για την Ελλάδα προτάθηκαν οι δημιουργοί Άννα Κοντολέων (συγγραφή), Κέλλυ Ματαθία Κόβο (εικονογράφηση) και Δήμητρα Δότση (μετάφραση), ύστερα από πρόταση του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ.

    Η σημαντικότερη στιγμή των Συνεδρίων της ΙΒΒΥ είναι η τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων Hans Christian Andersen Awards. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Νικητές του HCAA 2018 ήταν για τη συγγραφή η Eiko Kadono από την Ιαπωνία και, για την εικονογράφηση, ο Igor Oleynikov από τη Ρωσία. Την απονομή έκανε η Πρόεδρος της επιτροπής HCAA 2018 Patricia Aldana ενώ χαιρετισμό απηύθυνε, εκ μέρους του χορηγού του βραβείου Nami Island Inc. η Αντιπρόεδρος του Nami Island κ. Lee Kye Young.

    Στο συνέδριο της Αθήνας φιλοξενήθηκαν σημαντικές εκθέσεις της ΙΒΒΥ με βιβλία από όλο τον κόσμο: η IBBY Honor List 2018, τα βιβλία των νικητών, των φιναλίστ και των υποψηφίων για το HCAA 2018, η έκθεση IBBY Collection of Books for Young People with Disabilities, η έκθεση Silent Books Final Destination Lampedusa καθώς επίσης και μέρος της έκθεσης εικονογράφησης της Μπρατισλάβα.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου διοργανώθηκε στρογγυλό τραπέζι με θέμα “The Crisis of Culture or The Culture of Crisis – The case of children and young people’s literature”. Στη συζήτηση συμμετείχαν η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου και Honorary Member της IBBY, ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος και Πρεσβευτής 2018 για το Παιδικό και Νεανικό Βιβλίο, η βραβευμένη με HCAA και ΑLMA Αμερικανίδα συγγραφέας Katherine Paterson καθώς και οι φετινοί νικητές του ΗCAA 2018: η συγγραφέας Eiko Kadono από την Ιαπωνία και ο εικονογράφος Igor Oleynikov από τη Ρωσία.

    Στην τελετή λήξης, ο νέος πρόεδρος της ΙΒΒΥ Mingzhou Zhang παρουσίασε τη νέα εκτελεστική επιτροπή της ΙΒΒΥ, ενώ ανακοινώθηκε και η καθιέρωση διεθνούς βραβείου για την προώθηση της φιλαναγνωσίας, το οποίο θα απονέμεται ανά διετία και θα ονομάζεται ΙΒΒΥ i-READ Outstanding Reading Promotion Award.

    Με αφορμή τα 50 χρόνια του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, που συμπληρώνονται το 2019, τιμήθηκαν για την πολυετή προσφορά τους στο Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ και στους σκοπούς του: ο Πάνος Αλέφαντος, ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο Νικόλας Ανδρικόπουλος, η Φιλομήλα Βακάλη- Συρογιαννοπούλου, η Αγγελική Βαρελλά, ο Ιωάννης Βασιλαράκης, η Άντα Κατσίκη- Γκίβαλου, ο Ηρακλής Καλλέργης, ο Μάνος Κοντολέων, η Κούλα Κουλουμπή, ο Μιχάλης Μερακλής, ο Κυριάκος Ντελόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μαλαφάντης η Αθηνά Μπίνιου, ο Γιάννης Παπαδάτος, η Ηρώ Παπαμόσχου, η Διατσέντα Παρίση, η Γιολάντα Πατεράκη, η Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, η Ζάννα Φλώρου-Μελά, η Βάσω Ψαράκη και η Λίτσα Ψαραύτη.

    Η Αντιπροσωπεία της Ρωσίας, διοργανώτριας χώρας του επόμενου συνεδρίου, παρουσίασε την πρόοδο των εργασιών της και προσκάλεσε τους σύνεδρους να λάβουν μέρος στο 37ο Συνέδριο της ΙΒΒΥ, το 2020 στη Μόσχα.

    Η τελετή λήξης ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών με τη συμμετοχή όλων των συνέδρων. O απερχόμενος πρόεδρος της ΙΒΒΥ Wally De Doncker, ο νέος πρόεδρος Mingzhou Zhang, η Εxecutive Director Liz Page και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΙΒΒΥ εξέφρασαν την ικανοποίηση και τις θερμότερες ευχαριστίες τους στο Ελληνικό Τμήμα για την επιτυχή διοργάνωση του συνεδρίου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα -μόλις έναν χρόνο- από την ανάθεσή του.

    Ως Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) για την τιμή της ανάθεσης, για την εμπιστοσύνη και την αμέριστη συμπαράσταση σε όλη αυτή τη δύσκολη και συναρπαστική πορεία της διοργάνωσης ενός διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου. Ως μέλη του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου νιώθουμε περήφανοι που συμμετέχουμε ενεργά σε αυτό το παγκόσμιο δίκτυο εθελοντών, οι οποίοι στόχο έχουν να φέρουν τα παιδιά κοντά στο καλό βιβλίο ακόμη και στην τελευταία γωνιά του πλανήτη.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στην Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, που έθεσε το συνέδριο υπό την αιγίδα του.

    To Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά:

    Τους χορηγούς, υποστηρικτές και εκθέτες του συνεδρίου: τον ΟΣΔΕΛ, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τις εκδόσεις Μεταίχμιο, τις εκδόσεις Ίκαρος, τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, το Nami Island Inc., την εταιρεία ΙΚΕΑ, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Λίλιαν Βουδούρη», το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ, την εταιρεία Coca Cola, την ACVB, την εταιρεία Airotel Group of Hotels, τον εκδοτικό οίκο Μέλισσα, τις εκδόσεις Πατάκη, την εταιρεία Pelikan, το MOMA, τις εκδόσεις Νεφέλη και την εταιρεία Sam Mills Hellas.

    Τους χορηγούς υποτροφιών: Gregory Maguire, Elizabeth Poe και το Public.

    Τον χορηγό επικοινωνίας diastixo.gr.

    Την επιστημονική επιτροπή: Evelyn Arizpe, Elizabeth Poe, Αγγελική Γιαννικοπούλου, Σοφία Καλαντζάκου, Τζίνα Καλογήρου, Μένη Κανατσούλη, Βίκυ Πάτσιου, Δημήτρη Πολίτη, Τασούλα Τσιλιμένη και τον πρόεδρο της επιτροπής Δρ. Πέτρο Πανάου.

    Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής: Βασιλική Νίκα (πρόεδρος), Μαρία Δελάκη, Κατερίνα Δερματά, Βαγγέλη Ηλιόπουλο, Εύα Καλισκάμη, Χρύσα Κουράκη, Μαρία Κουρκουμέλη, Αθηνά Μπίνιου, Μαίρη Κρητικού, Πάττυ Παπαδήμου, ‘Ελενα Πατάκη, Άννυ Ραγιά, Κατερίνα Σέρβη.
    Την Εύη Καλιονάκη και τον Δικαίο Χατζηπλή, για τα γραφιστικά και το λογότυπο του συνεδρίου.

    Το γραφείο ΑFEA – Travel and Congress Services και ιδιαίτερα τις κυρίες Σίσσυ Λυγνού και Κλεοπάτρα Γιάτσου και όλους τους συνεργάτες τους για την άψογη συνεργασία.

    Το γραφείο Εscapeplans και την κυρία Άντζελα Παλαιολόγου, για την επιμέλεια του παράλληλου ψυχαγωγικού πολιτιστικού προγράμματος.

    Τους καλλιτεχνικούς συνεργάτες: «Λύραυλος», τη σοπράνο Ζαφειρώ Χατζηφωτίου και τον μουσικό Παναγιώτη Στέφο, το Εθνικό Ωδείο και τους μουσικούς Μυρτώ Ξαρουχάκη, Μιχάλη Γεννάδη και Ηλία Γυφτονικολό, την Ένωση Θεσσαλών Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής «Ρήγας Φεραίος» και την Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης «Βάκχαι».

    Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί από καρδιάς τους εθελοντές Θοδωρή Αργυράκη, Μαρία Κουτούπη, Κατερίνα Κουτσοσπύρου, Γιούλα Λυμπεράκη, Δήμητρα Μαναβή, Άσπα Μανώλη, Εύη Μυλωνά, Αιμιλία Φουντούκη, Εύη Χρηστομάτη, τα μέλη μας Δώρα Δώριζα, Σοφία Κανλή και Ευαγγελία Κληρονόμου, τη Δήμητρα Φώτου και τα παιδιά Πάρι Τσαγγαίο, Μελίτη Τσαγγαίου και Άννυ Μαρκοπούλου, για τη βοήθεια, τη θετική τους διάθεση και τον ενθουσιασμό τους.

    Ραντεβού το 2020 στο 37ο Συνέδριο της ΙΒΒΥ στη Μόσχα!

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

    Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2018

    RELATED ARTICLES

    Most Popular