More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΑτζένταΜουσείαΕπίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου Βαρνάβα

    Επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου Βαρνάβα

    Γράφει το 3ο Νηπ/γείο Νέας Μάκρης

    Ο Βαρνάβας, το γραφικό χωριό της Βορειοανατολικής Αττικής, απέχει λιγότερο από 40 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Ένας σοβαρός λόγος για να επισκεφτεί κανείς το χωριό, εκτός από την όμορφη παραλία και τα ιστορικά, αρχαϊκά μνημεία, είναι το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου, με τη μεγαλύτερη συλλογή παραδοσιακού και κεντημένου ψωμιού στην Ευρώπη και το Διαδραστικό Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο με χιλιάδες εκθέματα από την παράδοση του χωριού. Πριν λίγες μέρες επισκεφτήκαμε το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου, στον Βαρνάβα και πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε! Η ομορφιά του φθινοπωρινού τοπίου μας μάγεψε καθώς φάγαμε το κολατσιό μας στην αυλή του Μουσείου. Η ευγένεια και η ευαισθησία των ανθρώπων προς τα παιδιά μας συγκίνησε. Οι γνώσεις και ο επαγγελματισμός στην εκπόνηση του εκπαιδευτικού προγράμματος μας ικανοποίησαν απόλυτα! Το θεωρητικό μέρος, παρείχε πολλές ενδιαφέρουσες γνώσεις και εμπειρίες στα παιδιά με οπτικά ερεθίσματα και βιωματικές-παιγνιώδεις δραστηριότητες. Ο ίδιος ο χώρος παρείχε πολλά ερεθίσματα σε σχέση με την παραγωγή του ψωμιού, αλλά και τη διακόσμηση και τη σημασία του στη ζωή του ανθρώπου. Πανέμορφα στολισμένες κουλούρες γάμου, περπατόπιτες, Χριστόψωμα, Λαμπροκουλούρες κοσμούσαν τις προθήκες του παραδοσιακού οικήματος. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες”μαρτυρούσαν” τις δικές τους παλιές ιστορίες. Ο εξωτερικός χώρος με το μικρό αλώνι, τη σκάφη και τον φούρνο μας ταξίδεψε αρκετές δεκαετίες πίσω.
    Το εργαστήριο του προγράμματος ήταν απολύτως οργανωμένο. Όλα τα παιδιά φόρεσαν άσπρες ποδίτσες και πήραν την ατομική, ξύλινη σκάφη τους για το ζύμωμα. Στο μεγάλο τραπέζι, με την καθοδήγηση των υπομονετικών ανθρώπων του Μουσείου έφτιαξαν όμορφες κουλούρες, φίδια και πάπιες από ζυμάρι, τα οποία πήραν μαζί τους φεύγοντας.
    Το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου, μας καλεί να γνωρίσουμε, να κατανοήσουμε, να θαυμάσουμε και να αξιοποιήσουμε στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού, σε ένα περιβάλλον φιλικό, φιλόξενο και προσεγμένο!
    Αξίζει να το επισκεφτεί ο εκπαιδευτικός με την τάξη του και ο γονιός με τα παιδιά του!moyseio_artou_episkepsi1 moyseio_artou_episkepsi2 moyseio_artou_episkepsi3 moyseio_artou_episkepsi4 moyseio_artou_episkepsi5moyseio_artou_episkepsi7

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular