More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΕπτά παραμύθια μια ιστορία- Ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο του Χανς Κρίστιαν...

    Επτά παραμύθια μια ιστορία- Ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

    Τα αγαπημένα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν το «Κοριτσάκι με τα σπίρτα», τα «Κόκκινα παπούτσια», η «Πριγκίπισσα και το μπιζέλι», ο «Ξύλινος στρατιώτης», το «Μαγικό σεντούκι», ο «Χιονάνθρωπος» και το «Έλατο» τα έχουμε διαβάσει και απολαύσει όλοι, μικροί και μεγάλοι. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Νανούρης σε αυτό το βιβλίο τα συνυφαίνει σε μία ευφάνταστη ιστορία! 
    ​Η μπαλαρίνα από το παραμύθι του Ξύλινου στρατιώτη, αφηγείται την ιστορία της συγκινώντας το φαινομενικά σκληρόκαρδο ξωτικό, μέχρι να ξαναβρεθεί πλάι στον αγαπημένο της στρατιώτη. Η ιστορία της περιλαμβάνει τα πιο γνωστά, κλασικά παραμύθια του Άντερσεν συνδεδεμένα με έναν όμορφο, αρμονικό τρόπο. Εγκιβωτισμένες ιστορίες, σαν ρώσικες κούκλες, ξεπετάγονται η μέσα μέσα από την άλλη, οδηγώντας τον αναγνώστη σε απρόβλεπτα αναγνωστικά μονοπάτια. Οι ήρωες και τα στοιχεία των παραμυθιών είναι γνωστά. Η πρόκληση βρίσκεται ακριβώς στην πλοκή και την σύνδεση των ιστοριών, η οποία γίνεται αβίαστα και με μαεστρία. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση εναλλάσσεται με την τριτοπρόσωπη αλλάζοντας την οπτική γωνία της αφήγησης, φωτίζοντας τους ήρωες κάθε ιστορίας.
    ​Ο Φίλιππος Φωτιάδης με τον χαρακτηριστικό του τρόπο εικαστικής γραφής οπτικοποιεί τα παραμύθια. Κυριαρχούν οι ασπρόμαυρες, καλοδουλεμένες, ζωντανές εικόνες. Οι χρωματιστές λεπτομέρειες έμφανίζονται με φειδώ προβάλλοντας συγκεκριμένα στοιχεία και ήρωες. Οι μορφές παρουσιάζουν ενδιαφέρον καθώς είναι όλοι χαρακτήρες με ιδιαίτερο ύφος και εκφράσεις! Καθένας τους, μέσα από την απεικόνισή του, αφηγείται τη δική του ιστορία. Οι εγκιβωτισμένες ιστορίες πλαισιώνονται και εικονογραφικά εκφράζοντας τις αντίστοιχες συνδηλώσεις. Η εναλλαγές στην οπτική γωνία, τα ζουμ, οι σκιές δημιουργούν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εικαστικό περιβάλλον και μια σύγχρονη προσέγγιση των γνωστών παραμυθιών. 
    ​Μια ακόμα εξαιρετική πρόταση από τις Εκδόσεις Μάρτης που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη ματιά τους στο παιδικό βιβλίο! Η έκδοση βασίζεται στην παράσταση «Τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη, που παρουσιάζεται στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τον Δεκέμβριο 2017 έως τον Ιανουάριου 2018 με τη συμμετοχή μουσικών της Καμεράτας υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Βλάχου. Τα σκηνικά αντικείμενα επιμελήθηκε ο Φίλιππος Φωτιάδης. Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί Μαρία Ναυπλιώτου, Νίκος Κουρής, Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Νανούρης.
     Book Secret
    Κάθε βιβλίο κρύβει ένα μικρό μυστικό. Ο εικονογράφος Φίλιππος Φωτιάδης, μοιραστηκε μαζί μας τα μικρά μυστικά της εικονογράφησης του βιβλίου.

    Μυστικό 1o: Το κείμενο της εφημερίδας στη σελίδα 12 στη χάρτινη βαρκούλα είναι το κείμενο της ιστορίας.
    Μυστικό 2ο: Στη σελίδα που ξεκινάει το παραμύθι με τα σπίρτα (αριστερά η μπαλαρίνα και το ξωτικό και δεξιά το κορίτσι με τα σπίρτα) στο φόντο σαν σιλουέτες υπάρχουν παιχνίδια που συνεχίζουν στη δεξιά σελίδα και γίνονται πολυκατοικίες (σσ.16-17).
    Μυστικό 3ο: Στη σελίδα 45, η πριγκίπισσα και το μπιζέλι, υπάρχει ένα πολύ μικρό μπιζέλι. όμως είναι τοποθετημένο κάτω από 19 στρώματα, όχι 20, ίσως για αυτό να μην κοιμήθηκε καλά η πριγκίπισσα!
    Μυστικό 4ο: Στο παραμύθι με το έλατο, αν προσέξει κανείς, το πάνω μέρος του δέντρου είναι σαν κεφάλι με εκφράσεις χαράς και λύπης αντίστοιχα σε κάθε σελίδα (σ.59-60).
    Μυστικό 5ο: Στη σελίδα που το δέντρο είναι πεταμένο στο υπόγειο (σ.60) υπάρχουν στο παράθυρο δύο πόδια που περπατάνε, είναι για κάποιο περίεργο λόγο τα πόδια που βλέπουμε σε προηγούμενη ιστορία, αυτά  που φοράνε τα κόκκινα παπούτσια.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Επτά παραμύθια μία ιστορία
    Sub Title: Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
    Συγγραφέας: Γιώργος Νανούρης
    Εικονογράφηση: Φίλιππος Φωτιάδης
    Μετάφραση Φίλιππος Μανδηλαράς
    Εκδόσεις: Μάρτης, Δεκέμβριος 2017
    Τυπογραφική Διόρθωση: Γιούλικα Σαμαρά
    Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ
    Σελίδες: 69
    Μέγεθος: 22 Χ 26
    ISBN: 978-618-82-8647-4
    Προηγούμενο άρθρο
    Επόμενο άρθρο
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular