More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΕκθέσεις-ΟμιλίεςΗ Άλκη Ζέη και η ζωή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Η Άλκη Ζέη και η ζωή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Δευτέρα 31 Μαρτίου
    Ώρα έναρξης: 19:00 
    Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας.
    Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

    Φωτογραφία από το αξιόλογο www.alkizei.com

    Φωτογραφία από το αξιόλογο www.alkizei.com

    Η ιερή “γιαγιά” της παιδικής λογοτεχνίας, η σπουδαία Άλκη Ζέη τιμάται σήμερα σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η Άλκη Ζέη θα συνομιλήσει με την κριτικό παιδικής λογοτεχνίας Μαρίζα Ντεκάστρο ενώ για το έργο της που αφορά στα παιδιά θα μιλήσει η συγγραφέας Λίλα Κονομάρα και για εκείνο  που αφορά στους ενηλίκους θα μιλήσει ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Θα παρέμβει, ο παιδικός της φίλος, ποιητής Τίτος Πατρίκιος ενώ αποσπάσματα βιβλίων της θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Ξένια Καλογεροπούλου και Σοφία Κόκκαλη.

    Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εκδήλωση του Κύκλου «Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους» του Megaron Plus και του ηλεκτρονικού περιοδικού “Ο Αναγνώστης” σε επιμέλεια του Γιάννη Ν. Μπασκόζου. Η εκδήλωση έχει σκοπό να αναδείξει το έργο της και την επίδρασή του σε ολόκληρε γενιές παιδιών και ενηλίκων. Μια συγγραφέας ορόσημο, πρωτοπόρος της τέχνης της. 
    Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας 

    Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα με καταγωγή από την Κρήτη και τη Σάμο όπου και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. 
    Από το 1954 έως το 1964 έζησε σαν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει στην Ελλάδα απ’ όπου ξαναφεύγει εξαιτίας της Χούντας το 1967 για το Παρίσι απ’ όπου θα επιστρέψει με την πτώση της. 
    Βιβλία της όπως “Το καπλάνι της βιτρίνας” (1963), “Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου”, (1971) “Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της” (2003) “Αγριόγατα πίσω από το γυαλί” (1970), “Ο ήχος των ποδιών του Δράκου” (1980), “Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα” (1987) και πολλά άλλα θεωρούνται από τα καλύτερα στην κατηγορία τους στον κόσμο και περιλαμβάνονται σε λίστες προτεινομένων ανά τον κόσμο.
    Το 2010 η Άλκη Ζέη τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της ενώ το 2012 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό της έργο “Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο”.

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular