More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ ακρίδα, ο βάτραχος...και το καλό συναπάντημα, του Τάσου Ιωαννίδη (εικ.: Μαριλένα...

    Η ακρίδα, ο βάτραχος…και το καλό συναπάντημα, του Τάσου Ιωαννίδη (εικ.: Μαριλένα Αγγελίδου)

    akrida_vatraxos_cover

    Στο καταπράσινο λιβάδι, πλάι στο ποτάμι, χιλιάδες μικρά και μεγάλα πλάσματα αναζητούσαν τροφή ή απλώς έπαιζαν. Ανάμεσά τους, μια λυγερόκορμη ακρίδα, τραγουδούσε από την κορυφή ενός χορταριού. “Στα χόρτα, στα δέντρα, στα βράχια πηδώ και χιπ χοπ χορεύω και ροκ τραγουδώ!”

    Την άκουσε ένας χρυσοπράσινος βάτραχος κι άρχισε να την προκαλεί να πηδήξουν για να δουν ποιος είναι ο καλύτερος. Κι όσο η ακρίδα τον αγνοούσε για να τον ξεφορτωθεί, τόσο ο βάτραχος γινόταν εριστικός. “Μην πηδάς γιατί θα χάσεις, όσο μακριά κι αν φτάσεις”, συμβούλευσε την ακρίδα μια κουκουβάγια που παρακολουθούσε το περιστατικό.

    Μαζεύτηκαν τριγύρω ένας γάιδαρος με μπάσα φωνή, μια καρακάξα με βραχνάδα και δεκάδες ακόμα ζώα που φώναζαν ρυθμικά “Βάτραχος” πικάροντας την ακρίδα. Ο πληγωμένος εγωισμός της ακρίδας την οδήγησε να ριχτεί στον αγώνα με το βάτραχο. Πήδηξε πρώτος ο βάτραχος κι έφτασε μακριά. Μόλις ήρθε η σειρά της ακρίδας, σκεπτόμενη τις συμβουλές της γιαγιάς της αλλά και της κουκουβάγιας, απέφυγε να ντροπιάσει το βάτραχο, μολονότι μπορούσε, και πήδηξε ακριβώς όσο κι εκείνος.

    Ο βάτραχος κατάλαβε ότι ήταν αρκούντως υπερόπτης και ζήτησε συγνώμη μα πριν καλά καλά το καταλάβει τον άρπαξαν τρεις φουσκωτοί βάτραχοι και…

    Σταματώ εδώ! Το τέλος είναι έκπληξη και άκρως ανατρεπτικό, δε μπορώ να το αποκαλύψω. Μπορώ όμως να πω πως πρόκειται για μια όμορφη, διδακτική ιστορία με ένα θέμα προς διαπραγμάτευση πολύ ιδιαίτερο. Τι (πρέπει να) κάνεις όταν κάποιος προκλητικός, εριστικός, μάλλον εθισμένος στην πρόκληση και την επιθετικότητα, ψάχνει πεδίο υπεροχής; Πόσο μπορεί να αντισταθεί ο εγωισμός σου και να μη μπεις στο ρινγκ να απαντήσεις και να δείξεις τις δικές σου δυνατότητες που γνωρίζεις ότι είναι υψηλές, ίσως και καλύτερες από εκείνες ενός στρουμπουλού βατράχου; Τον ταπεινώνεις; Κάνεις επίδειξη δύναμης; Ή η ευγενική σου ψυχή δεν αναζητά την επίδειξη της υπεροχής της αφού ο ουσιαστικός “αντίπαλος”, το μέτρο σύγκρισης είναι ο εαυτός σου;

    Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση στην εικονογράφηση της Μαριλένας Αγγελίδου. Το βιβλίο συνοδεύεται από ένα πολύ ενδιαφέρον cd με αφηγητή τον Τάσο Ιωαννίδη που θεωρώ ότι κάνει μια ιδιαίτερη αφηγηματική προσέγγιση στο παραμύθι του το οποίο επενδύεται από μουσικές, ήχους και φωνές με αρμονία.

    Το εναρκτήριο κομμάτι χαλάρωσης και ενεργοποίησης είναι ουσιαστικά ωδή στο ανθρώπινο σώμα. Και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να το εντάξετε σε δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού αλλά και ανάγνωσης παραμυθιού αφού μαζεύει την προσοχή των παιδιών και τα ενεργοποιεί στην επερχόμενη διαδικασία/δραστηριότητα. 

    Από τα μουσικά παραμύθια που χτυπούν την πόρτα των κορυφαίων στιγμών του είδους και λόγω της συνολικής αισθητικής του αλλά και του ιδιαίτερου θέματος διαπραγμάτευσής του. 

    Διανομή ρόλων cd
    Ακρίδα: Μάγδα Βιτουλαδίτη
    Βάτραχος: Νικόλας Βιτουλαδίτης
    Κουκουβάγια: Αλκμήνη Μπακασάρου
    Καρακάξα: Ειρήνη Δημητρίου
    Νεράιδα: Κανέλλα Μαυροειδή
    Γιαγιά Ακρίδα: Ανδρονίκη Χριστάκη
    Αφήγηση, Γάιδαρος: Τάσος Ιωαννίδης

    Ο Τάσος Ιωαννίδης θα λέγαμε ότι είναι από τις περιπτώσεις εκείνες των Ελλήνων, που ενώ κατάφεραν να χτίσουν μια λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό, την άφησαν προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ευτυχώς, όπως ο ίδιος παραδέχεται, δεν το μετάνιωσε παρά δικαιώθηκε για αυτή του την επιλογή. Και γιατί να το μετανιώσει άλλωστε αφού καμία καριέρα δε σταμάτησε στην Αυστραλία (συνεχίζεται λαμπρή) και εδώ έχτισε μια εξίσου σπουδαία μουσική παρουσία.

    Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φλώρινα την οποία εγκατέλειψε στα 18 του προκειμένου να μεταβεί στην Αυστραλία για σπουδές. Σπούδασε  Πληροφορική στο Πολυτεχνείο RMIT της Μελβούρνης και συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο της Μελβούρνης “MELBA”, απ’ όπου και αποφοίτησε, με κύριο όργανο την κλασική κιθάρα. Στη συνέχεια φοίτησε στο NEW ENGLAND UNIVERSITY, όπου ειδικεύτηκε στη σύνθεση μουσικής κινηματογράφου.

    Έγραψε μουσική για πάνω από εκατό ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα, ντοκιμαντέρ, παιδικές τηλεοπτικές σειρές, cartoon και εκπαιδευτικά προγράμματα Αυστραλιανής παραγωγής, που έχουν κυκλοφορήσει διεθνώς. Σε αυτά συγκαταλέγεται και η ταινία «The Silver Brumby»(Πρώτο Βραβείο Μουσικής Κινηματογράφου στην Αυστραλία 1994, με πρωταγωνιστή τον Russell Crowe).

    Έγραψε επιπλέον μουσική σε πάνω από 20 θεατρικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων και δέκα που ανέβηκαν στο Play House – Arts Centre της Μελβούρνης, ως μόνιμος συνεργάτης (composer-in-residence), του Κρατικού Θεάτρου Αυστραλίας MTC, για δύο χρόνια. Μουσική του Τάσου Ιωαννίδη έχει παιχτεί από την Συμφωνική ορχήστρα της Μελβούρνης, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μελβούρνης, την Melbourne Chamber Orchestra ενώ έχει δώσει πολλές συναυλίες σε ολόκληρη την Αυστραλία, την οποία και έχει εκπροσωπήσει σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ. Έχει ακόμη διατελέσει Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ “Αντίποδες” στη Μελβούρνη και Σύμβουλος του Υπουργείου Καλών Τεχνών της Αυστραλίας.

    ioannidis6Η δουλειά του ακούστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1984, όταν με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη και του Φεστιβάλ Αθηνών έδωσε δύο συναυλίες στο θέατρο Λυκαβηττού και δέκα συναυλίες στην υπόλοιπη Ελλάδα, με το έργο “Τα Παρατράγουδα” – ένα «μουσικό ντοκιμαντέρ» που αναφέρεται στα βιώματα των απόδημων Ελλήνων. Αποτέλεσμα αυτών, δύο δίσκοι στην Λύρα: Το “Σινιάλο”, με ερμηνευτές τον Κώστα Καράλη και την Ηλέκτρα, και ‘‘Τα Παρατράγουδα’’, με την Γλυκερία και την Ισιδώρα Σιδέρη.

    Το 2000 ήταν καθοριστική χρονιά καθώς η ανάγκη του για επανασύνδεση με την μητέρα πατρίδα  τον οδήγησε στην απόφαση να επιστρέψει και να εγκατασταθεί μόνιμα πλέον στην Ελλάδα. Εγκατέλειψε  μια ζηλευτή καριέρα, για να ξαναρχίσει στην Ελλάδα από το μηδέν. Το 2001 παρουσίασε στο Ηρώδειο το Συμφωνικό Ορατόριο “Αποκάλυψις Ιωάννου του Θεολόγου” με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, δύο τενόρους ψάλτες (Γιάννης Χριστόπουλος και Ευ. Χατζησίμος), βαρύτονο (Κύρος Πατσαλίδης), σοπράνο (Μαρία Μητσοπούλου) και Αφηγητή τον Γιάννη Φέρτη. Στο μεταξύ συνεχίζει τη συνεργασία του με σκηνοθέτες στην Αυστραλία.

    Ακολουθούν ένα CD στην EMI ‘‘Να λες το σ’ αγαπώ σαν μυστικό’’, σε στίχους Πάνου Σταθόγιαννη, με ερμηνευτές τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Φίλιππο Πλιάτσικα και την Μαρία Παπαλεοντίου.

    Στη συνέχεια ήρθε μια σειρά τριών παιδικών CD στην Legend με τίτλο “Λάχανα και Χάχανα”. Στο πρώτο cd ο Τάσος Ιωαννίδης μελοποίησε τα 24 στιχουργήματα του Αναγνωστικού της Α΄Δημοτικού. Το δεύτερο cd είναι «Η προπαίδεια σε τραγούδια» και το τρίτο ονομάζεται «Εδώ Νηπιαγωγείο» και απευθύνεται στους μικρούς μας φίλους. Χάρη στη σειρά  “Λάχανα και Χάχανα” ο Τάσος Ιωαννίδης είχε την χαρά και την ευκαιρία να συνεργαστεί με ανθρώπους όπως ο Ευγένιος Σπαθάρης, η Μαρία Φαραντούρη, ο Ηλίας Μαμαλάκης, η Γλυκερία, η Ελένη Βιτάλη, η Φωτεινή Δάρρα και ο Παντελής Θαλασσινός.

    Με βάση τα τραγούδια από τα Λάχανα και Χάχανα, δημιούργησε το παιδικό musical «Λάχανα και Χάχανα – The musical», που την προηγούμενη χρονιά παρουσιάστηκε στο θέατρο ΚΑΠΠΑ στην Κυψέλη ενώ το καλοκαίρι περιόδευσε σε πολλά θέατρα της Ελλάδας.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η ακρίδα, ο βάτραχος…και το καλό συναπάντημα
    Συγγραφέας: Τάσος Ιωαννίδης
    Εικονογράφηση: Μαριλένα Αγγελίδου
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 15 Χ 22
    ISBN: 978-960-5630-34-8
    Προηγούμενο άρθρο
    Επόμενο άρθρο
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular