More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΓλώσσαΗ Ελληνική Μυθολογία δια χειρός Φίλιππου Μανδηλαρά και Ναταλίας Καπατσούλια

    Η Ελληνική Μυθολογία δια χειρός Φίλιππου Μανδηλαρά και Ναταλίας Καπατσούλια

    Η Ελληνική Μυθολογία είναι ένας απέραντος, θαυμάσιος κόσμος. Πρόκειται για μια από τις πλουσιότερες και πιο όμορφες του κόσμου (χωρίς καμιά δόση εθνικής υπερηφάνειας) μαζί κατά την άποψή μου με τη Σκανδιναβική.
    Οι μυθολογίες ουσιαστικά αποτελούν κωδικοποιημένες ιστορίες της γνώσης, της σοφίας, των σκέψεων, των αγωνιών αλλά και των προτεραιοτήτων ενός λαού.

    Οι δεκάδες Έλληνες θεοί και ημίθεοι, οι ήρωες, τα έπη, οι τραγωδίες, παρέχουν ισχυρό υλικό για να ασχοληθεί κανείς μαζί τους. Τα παιδιά (όποιος διδάσκει σε νηπιαγωγείο ή δημοτικό το ξέρει καλά) μαγεύονται ιδιαίτερα από τους ιδιαίτερους μύθους της ελληνικής μυθολογίας, τους ήρωές τους, τις αρετές ή τα ελαττώματά τους, τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους.

    Στο ελληνικό εκδοτικό γίγνεσθαι έχουν γίνει αρκετές απόπειρες για να απευθυνθεί η μυθολογία σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Η πιο καινούρια πρόταση και από τις πλέον πλήρεις (μάλλον η πληρέστερη είναι) είναι η σειρά Ελληνική Μυθολογία των εκδόσεων Παπαδόπουλου που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγα χρόνια.

    Το κείμενο ανήκει στο Φίλιππο Μανδηλαρά και οι εικόνες στη Ναταλία Καπατσούλια. Μια συνεργασία με ιδιαίτερη χημεία αφού ο συγγραφέας γνωρίζει τον τρόπο που σχεδιάζει και εικονογραφεί η Ναταλία Καπατσούλια κι εκείνη με τη σειρά της γνωρίζει τον τρόπο που απλώνονται τα χαριτωμένα στιχάκια του Φίλιππου Μανδηλαρά εξελίσσοντας την ιστορία.

    Από τα χέρια και των δυο στη σειρά αυτή έχουν περάσει δεκάδες θεοί, ήρωες και χαρακτηριστικοί μύθοι. Ενδεικτικά:
    Οι ήρωες και ημίθεοι Προμηθέας,Θησέας, Ηρακλής, Περσέας, Ιάσονας, Αχιλλέας και Έκτορας. Οι θεοί Διόνυσος, Απόλλωνας, Αθηνά, Άρτεμις, Ερμής, Δήμητρα (και Περσεφόνη) και σχεδόν όλοι οι γοητευτικοί μύθοι του αρχαίου ελληνικού κόσμου: Ο Πάρις και η Ωραία Ελένη, Η θυσία της Ιφιγένειας, Ο Δούρειος Ίππος, Δαίδαλος και Ίκαρος, Ο βασιλιάς Μίδας, Ο Φαέθοντας και το άρμα του Ήλιου, Το κουτί της Πανδώρας, Η Πύρρα και ο Δευκαλίωνας κ.α. 

    Τα παιδιά αποκτούν μια πλήρη εικόνα των μύθων αυτών με ωραίους, λιτούς στίχους που παραμένουν στο μυαλό δίχως δυσκολία.

    Η συνεργασία Φίλιππου Μανδηλαρά και Ναταλίας Καπατσούλια είναι για ακόμη μια φορά παρούσα. Σε ολόκληρη τη σειρά, οι δυο τους, σε κείμενο και εικονογράφηση αντίστοιχα, δημιουργούν λόγια και εικόνες που φέρνουν με χαριτωμένο τρόπο τις ιστορίες θρυλικών μορφών (ηρώων, θεών και άλλων διάσημων ιστοριών) της ελληνικής μυθολογίας, ενός κόσμου βαθιά εντυπωμένου μέσα μας από τις πρώτες μας αφηγήσεις κιόλας. Ο Ηρακλής και οι άθλοι του, ο Προμηθέας και η ασυναγώνιστη ανιδιοτέλεια και αγάπη του προς τους ανθρώπους, τα ασύγκριτα μεγέθη του Ομηρικού κύκλου Αχιλλέας, Έκτορας, Οδυσσέας με ρώμη, γενναιότητα και ευστροφία, αρετές που προβάλλονται και θαυμάζονται στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

    Τις ιστορίες λίγο πολλοί οι μεγάλοι τις γνωρίζουν. Αν θέλουμε να μυηθούν και οι μικροί σε αυτόν τον μαγικό κόσμο της ελληνικής μυθολογίας, αυτή η σειρά των εκδόσεων Παπαδόπουλου είναι μια πλήρης, καινούρια, φρέσκια σειρά.

    Hraklis

    ermis

    poseidonas

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular