More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ λίμνη των κύκνων, της Χρυσάνθης Καραϊσκου (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    Η λίμνη των κύκνων, της Χρυσάνθης Καραϊσκου (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

     

    Η λίμνη των κύκνων  θεωρείται η καλύτερη παράσταση μπαλέτου όλων των εποχών, είναι γραμμένη σε τέσσερις πράξεις και τη μουσική έχει γράψει ο Ρώσος συνθέτης Πιότρ Τσαϊκόφσκι (1875 – 1876). Η ιστορία της βασίζεται σε ρωσικά λαϊκά παραμύθια καθώς και σε έναν αρχαίο γερμανικό μύθο. Η πανέμορφη Οντέτ  μεταμορφώνεται σε λευκό κύκνο από έναν τρομερό μάγο, μοναδική ελπίδα της, για να λυθούν τα μάγια πρέπει κάποιος να την αγαπήσει αληθινά. Τα συναισθήματα εναλλάσσονται και η ελπίδα γίνεται απόγνωση, η αμφιβολία γίνεται αγάπη, η απογοήτευση μελαγχολία και στο τέλος όπως πάντα νικά ο έρωτας.

    Η πρεμιέρα της παράστασης δόθηκε στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας (20 Φεβρουαρίου 1877) και στέφθηκε από αποτυχία. Η παράσταση θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης (15 Ιανουαρίου 1895) με νέα χορογραφία τη φορά αυτή από τους Μάριους Πέτιπα και Λεβ Ιβάνωφ, μετά το θάνατο του Τσαϊκόφσκι. Για πρώτη φορά εκτός Ρωσίας ανέβηκε στο Λονδίνο το 1911. Ανάμεσα στους χορευτές και τις χορεύτριες που κατά καιρούς ενσάρκωσαν τους κύριους ρόλους της παράστασης, υπήρξαν μεταξύ άλλων οι Βλάσλαβ Νιζίνσκι, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Μαργκότ Φοντέιν, Ταμάρα Τουμάνοβα, Ουλιάνα Λοπάτκινα, Φρέντερικ Άστον κλπ.

    Χιλιάδες  παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, αποθεώνουν το ρώσικο μπαλέτο, ενώ τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει και με τη μορφή μπαλέτου στον πάγο με τις καλύτερες κριτικές.
    Η ιστορία του έργου περιγράφει έναν έρωτα ανάμεσα σ’ έναν νέο και την αγαπημένη του που συναντά εμπόδια και δολοπλοκίες . Άραγε θα καταφέρει η αγάπη να νικήσει το κακό;

    Όταν ο πρίγκιπας Ζίγκφριντ  έφτασε σε ηλικία γάμου, έπρεπε να διαλέξει την γυναίκα που θα μπορούσε να σταθεί επάξια στο πλευρό του. Έτσι διοργανώθηκε ένας χορός προς τιμήν του Όπου θα παραβρίσκονταν όλες οι πριγκίπισσες της χώρας, με την ελπίδα να κατακτήσουν τον πρίγκιπα τους. Όμως ο πρίγκιπας είχε το μυαλό του μόνο σε μια κοπέλα που είχε συναντήσει τυχαία την προηγούμενη μέρα, καθώς πήγε για  κυνήγι με τους φίλους του στο δάσος. Ο πρίγκιπας θα την ερωτευτεί παράφορα και τότε η Οντέτ θα του εξομολογηθεί την πικρή ιστορία της. Πριν από πολλά χρόνια ο μάγος Ρότμπαρτ μεταμόρφωσε εκείνη και τις φίλες της σε κύκνους. Μόνο σαν πέφτει το σκοτάδι αποκτούν την ανθρώπινη μορφή τους.

    Τα μάγια θα λυθούν μόνο αν βρεθεί κάποιος να την αγαπήσει αληθινά!  Ο μάγος θα θελήσει να ξεγελάσει τον πρίγκιπα και θα κάνει την εμφάνιση του στο χορό με την κόρη του. Εκείνος νομίζει ότι είναι η Οντέτ και την παρουσιάζει στη μητέρα του και τότε κάνει την εμφάνιση της η πραγματική Οντέτ….

    Η εικονογράφηση ανήκει στην Ναταλία Καπατσούλια και αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα των ηρώων, ενώ μας μεταφέρει νοερά σ’ έναν πολύχρωμο ονειρικό κόσμο. Η διασκευή του έργου έγινε από την Χρυσάνθη Καραϊσκου για μικρά παιδιά και συνοδεύεται από cd και τη μουσική ώστε τα παιδιά να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τα κλασσικά αριστουργήματα μουσικής του Τσαϊκόφσκι.

    Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν:
    O μαγικός αυλός
    Ο κουρέας της Σεβίλλης
    Ο Καρυοθραύστης

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η λίμνη των κύκνων (με CD)
    Σειρά: Μεγάλοι συνθέτες – Μαγικά παραμύθια
    Συγγραφέας: Χρυσάνθη Καραϊσκου
    Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
    Επιμέλεια κειμένου: Αλέξανδρος Πανούσης
    Εκδόσεις: Διάπλαση, 2017
    Αφήγηση: Γιούλα Μιχαήλ
    Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αγάπη Σωτηροπούλου
    Σελίδες: 28
    Μέγεθος: 30 Χ 25
    ISBN: 978-960-567-129-7

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Most Popular