More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΓλώσσαΗ λίστα του Σ.Μ.": το Μαγαζάκι με τα Ψιλικά (Γλώσσα)

    Η λίστα του Σ.Μ.”: το Μαγαζάκι με τα Ψιλικά (Γλώσσα)

    supermarket4

    Πολλές οι λίστες στην ιστορία της ανθρωπότητας: η λίστα του Σίντλερ, της Λαγκάρντ, του ΣΔΟΕ. Τις περισσότερες δεν θέλουμε ούτε να τις θυμόμαστε. Υπάρχει όμως και μία λίστα που σώζει ψυχές και πορτοφόλια! Η λίστα Σ.Μ., του Σούπερ Μάρκετ δηλαδή.
    Κυρίως οι γονείς με πιτσιρικάκια προσχολικής ή σχολικής ηλικίας θα συμφωνήσουν ο,τι χωρίς λίστα για προσυμφωνημένες αγορές, η εξόρμηση στο Σούπερ Μάρκετ είναι πραγματική πανωλεθρία.
    Αφορμή για την ανάρτηση στάθηκε το βιβλίο του Σάκη Σερέφα “Πρώτη φορά στο Σούπερ Μάρκετ”, και εικονογράφηση του Γιάννη Στύλου των εκδόσεων Πατάκη. Ζωντανή, διασκεδαστική προσέγγιση, με άφθονο χιούμορ καθώς δίνεται η επιλογή στον αναγνώστη να επιλέξει τη σωστή μεταξύ  τριών επιλογών.

    Π.χ.
    Τι κάνουμε πριν πάμε στο Σούπερ Μάρκετ

    supermarketcover

    α) Την προσευχή μας;
    β) Λουζόμστε;
    γ) Γράφουμε σε ένα χαρτί τα πράγματα που θέλουμε να πάρουμε;
    Μεταξύ μας, βέβαια εκτός από την προφανή σωστή απάντηση, εγώ καμιά φορά κάνω και τον σταυρό μου πρωτού μπω… ή
    Μόλις μπούμε μέσα:
    α)Βάζουμε στο καροτσάκι μας το πρώτο πράγμα που θα βρούμε μπροστά μας, ακόμα κι αν είναι η σκούπα της καθαρίστριας;
    β) Συμβουλευόμαστε το χαρτί όπου έχουμε γράψει τα τα πράγματα που θέλουμε να ψωνίσουμε;
    γ) Αρχίζουμε να τραγουδ’άμε δυνατά το “Χιόνια στο καμπαναριό που Χριστούγεννα σημαίνουν;

    Κάπως έτσι μας ήρθε η ιδέα της δραστηριότητας με τη λίστα. Αφού παίξουμε αυτοσχεδιάζοντας και δραματοποιώντας καθημερινές περιπετειώδεις εξορμήσεις στο Σούπερ Μάρκετ, μπορούμε να φτιάξουμε με τα παιδιά σε ένα μεγάλο χαρτόνι μια λίστα με προιόντα που διαθέτουμε στο Μαγαζάκι μας. Η “μάνα” δείχνει με το δάχτυλο μια λέξη σε ένα παιδί κι εκείνο καλείται να τρέξει να το φέρει από το Μαγαζάκι και να το ρίξει σε ένα καλάθι. όταν όλα τα παιδιά παίξουν, κάθε παιδί βγάζει ένα αντικείμενο από το καλάθι και προσπαθεί να τικάρει τη λέξη που του αντιστοιχεί στη λίστα. Εγώ συνηθίζω τις παγαποντιές κι όταν δεν με βλέπουν, ρίχνω κι ένα άσχετο αντικείμενο στο καλάθι και για αποζημίωση για την παγαποντιά μου φροντίζω να υπάρχει κι ένα κέρασμα στη λίστα για να τελειώσει γλυκά το παιχνίδι. Για το φύλλο εργασίας στο οποίο τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν τη λίστα τους γράφοντας ή κόβοντας και κολλώντας λέξεις πατήστε εδώ η λίστα του Σ.Μ.
    Καλά ψώνια λοιπόν και να θυμάστε αυτό που λέει κι ο Σάκης Σερέφας στο βιβλίο του, στο Σούπερ Μάρκετ πουλάνε μακαρόνια, αλλά όχι και τη λέξη “μακαρόνια”.

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular