More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΗ {μία και μοναδική} μαύρη θρούμπα, της Λέλας Στρούτση

    Η {μία και μοναδική} μαύρη θρούμπα, της Λέλας Στρούτση

    mavrithroumpa_cover

    Είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Μια διαπεραστική τσιρίδα αναστατώνει ολόκληρη την πρώτη θέση στο υπερωκεάνιο Κουκούτσι με τους εκλεκτούς επιβάτες. Η τσιρίδα ανήκει στην Δόνα Μόνα, κόρη του λαδέμπορου Δον Χουαν Κάρλος ντε Χαμονιμπέρικο, και ο λόγος που την προκαλεί είναι η κλοπή της μίας και μοναδικής Μαύρης Θρούμπας, του εκτυφλωτικού μονόπετρού της. Αν είχε προλάβει να δει τον κλέφτη, το Κουκούτσι θα έπλεε αλλιώς τον ρουν εκείνης της νύχτας. Μα δεν τον είδε. Κι από την όμορφη βραδιά, φύγαμε για μαθηματικά!

    Τη λύση του μυστηρίου αναλαμβάνει να λύσει ο μονόφθαλμος μα ευφυής μαθηματικός Οκτάβιο Παζλ. Γοητευμένος από την Δόνα Μόνα, βουτάει με μοναδική μαεστρία στις μαθηματικές σκέψεις του, βάζει σε λειτουργία όλα τα γρανάζια της λογικής του εγκεφάλου του και ορμά πάνω στο μυστήριο. Προδίδεται. Ξαναδοκιμάζει. Δοκιμάζει τεχνικές, διαγράμματα, κάνει υποθέσεις, σκουντουφλά και ζαλίζεται. Ανασύρει μεγάλους μαθηματικούς, άλυτους γρίφους, πρωτότυπες προσεγγίσεις, διάσημα μαθηματικά μυστήρια. Όλα αιωρούνται πάνω από το κεφάλι του καθώς μια ζάλη μασάει τις συλλαβές και ταρακουνά τη σκέψη του. Θα καταφέρει να βρει τη λύση στο μυστήριο της εξαφάνισης του μαύρου πετραδιού της Δόνα Μόνα;

    Πέντε είναι οι ύποπτοι. Ο Ολιβιέ Καλαμόν, επαγγελματίας γευσιγνώστης, ο Μά-κι Γκα-ντε-μά-κι, γιαπωνέζος τζογαδόρος, ο Ερμής Γρηγοριάδης, οδηγών φόρμουλα 1, ο Τουρλού Αχταρμά, ταχυδαχτυλουργός και η Ντονατέλα Ντορεμί, φάλτσα σοπράνο. Και αναζητώντας την αλήθεια και το ψέμα, θα βρει δρόμους σε πράγματα και γεγονότα που δεν περιμένεις πως μπορούν να σου δώσουν λύσεις. Όπως ας πούμε ένα ντοματόζουμο!

    Ένας πανέξυπνος μαθηματικός ανεμοστρόβιλος. Αυτό σκέφτηκα όταν έκλεισα και την τελευταία σελίδα της Μαύρης Θρούμπας. Η μαγεία των μαθηματικών, η πραγματική τους μαγεία κι όχι εκείνο το βάσανο που σε κάνει να κυνηγάς βαθμούς σε κάποια τάξη, προσγειώνεται στα μάτια του αναγνώστη με άνεση πετούμενου σε ελικοδρόμιο. Ένα καλοζυγισμένο πλήθος διάσημων μαθηματικών από την αρχαιότητα μέχρι και πιο πρόσφατα, μαθηματικών μυστηριών και προβλημάτων που βασάνισαν πολλούς εγκεφάλους πριν βρουν τη δική τους λύση γυροφέρνει μέσα στις σελίδες και σε ανύποπτο χρόνο ξεπετάγεται μέσα στην αφήγηση της συγγραφέως και παντρεύει την ιστορία με τα διασημότερα και πιο γοητευτικά μαθηματικά του κόσμου. Η αφήγηση είναι εξαιρετικά διασκεδαστική και ρέουσα, τα ονόματα όλων των ηρώων κάτι παραπάνω από ευφάνταστα και η ιστορία ένα χιουμοριστικό πάντρεμα λογοτεχνίας και μαθηματικών. Η εικονογράφηση δε όλων των σελίδων σε αυτήν την πολύ φροντισμένη έκδοση του Κέδρου είναι πάνω κάτω… ολοζώντανη και φαντασμαγορική. Η επιλογή των χρωμάτων και χρωματικών αντιθέσεων σε αρκετές περιπτώσεις μαγεύουν σαν πίνακας. Κι ας ξέρεις πως είναι σελίδα. Ένα βιβλίο που, θεωρώ, θα κάνει ένα πολύ δυνατό γκελ σε παιδιά 8-12 ετών.

    Τη ρώτησα τη συγγραφέα και εικονογράφο Λέλα Στρούτση πώς της προέκυψε η Μία και μοναδική Μαύρη Θρούμπα.
    “Η {μία και μοναδική} Μαύρη Θρούμπα γεννήθηκε με έναν παράδοξο τρόπο. Ήταν μία άσκηση γραφής, ένα παιχνίδι σε ένα σεμινάριο…εικονογράφησης στο Μικρό Πολυτεχνείο το 2011. Η αναπάντεχη «αποστολή» ήταν να γραφτεί μία ιστορία 1000 λέξεων για τον αριθμό 1. Και στη συνέχεια να εικονογραφηθεί και να διαγωνιστεί στο 6ο storytelling festival του Μικρού Πολυτεχνείου, τόσο στην κατηγορία της συγγραφής, όσο και της εικονογράφησης. Στην βραδιά των…Όσκαρ δεν τα πήγε κι άσχημα. Το αποτέλεσμα ήταν το εξής (δείτε το εδώ)… Το σεμινάριο τελείωσε, η ιστορία στην αρχική της μορφή έμεινε στο συρτάρι για αρκετό καιρό , ώσπου κάποια μέρα ξεμύτισε και πολύ δειλά σκαρφάλωσε στο γραφείο της Αριάδνης Μοσχονά στον Κέδρο. Αγαπήθηκε πολύ από τους ανθρώπους του Κέδρου, δουλεύτηκε με πολύ κέφι και εξελίχθηκε στο βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου.”

    Η δουλειά της Λ. Στρούτση ως εικονογράφου στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι πραγματικά συναρπαστική για τα μάτια. Κι ο Οκτάβιο Παζλ που δεν έχει καμία σχέση με τον σπουδαίο ποιητή Οκτάβιο Παζ καθώς όπως μου τόνισε η συγγραφέας στην περιέργειά μου (καθότι αγαπώ και Οκτ. Παζ): “ο πρώτος είναι λάτρης των αριθμών, ενώ ο δεύτερος λάτρης των λέξεων. Το όνομά του εκφράζει περισσότερο την ιδιότητά του ως μαθηματικού και ως δυνατού λύτη γρίφων/παζλ.”

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η {μία και μοναδική} μαύρη θρούμπα- Ένας γρίφος για τον Οκτάβιο Παζλ
    Συγγραφέας: Λέλα Στρούτση
    Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2015
    Σελίδες: 152
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-4565-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular