More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΗ μικρή Ρουάλα, του Πέτρου Χατζόπουλου (εικ.: Πέτρος Μπουλούμπασης)

    Η μικρή Ρουάλα, του Πέτρου Χατζόπουλου (εικ.: Πέτρος Μπουλούμπασης)

    i-mikri_rouala_cover

    “Λοιπόν. Με λένε Ρουάλα- και για να ξεμπερδεύουμε μια και καλή με τις κρυάδες και τ’ αστειάκια, ξέρω ότι το όνομά μου μοιάζει με τη λέξη ‘κοάλα’. Ευχαριστημένοι; Ωραία. Πάμε παρακάτω. 
    Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα πρώτα ότι κανείς δε φταίει για το όνομά του. Άμα δηλαδή οι γονείς σου είναι μπουμπούνες και σε βαφτίσουν Ροδόλφο ή Αμερσούδα και μετά όλα τα παιδάκια σε πεθαίνουν στο δούλεμα, εσύ φταις; Όχι.”

    Αυτές είναι οι 68 πρώτες λέξεις της ιστορίας. Και ήδη από αυτές καταλαβαίνεις ότι θα γελάσεις πολύ με αυτό το βιβλίο. Εγώ όμως έχω κι άλλο plus. Όταν μπήκα στο γειτονικό, αγαπημένο μου βιβλιοπωλείο να παραλάβω το βιβλίο που είχα παραγγείλει, η ιδιοκτήτης και η κόρη της γελούσαν. Το είχαν διαβάσει και είχαν ξεκαρδιστεί. “Α, ωραία”, λέω. “Έχουμε θέμα με τη Ρουάλα”.

    Επιβεβαιώθηκε. Η μικρή Ρουάλα θα σας κάνει να περάσετε μερικές υπέροχες ώρες (ανάλογα με το πόσο χρονών είστε και πόσο γρήγορα διαβάζετε). Χιούμορ – μαύρο, βρετανικό, Χατζοπουλικό, ανάκατο- σπιρτάδα, σκερτσόζικη αφήγηση και μια Ρουάλα που επικοινωνεί με το ένα τρίτο των παιδιών της Ελλάδας από τις πρώτες της κιόλας εξιστορήσεις.

    Σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση μας παίρνει από το χέρι και μας ξεναγεί στη ζωή της, από την επεισοδιακή βάφτισή της με το παράξενο όνομα μέχρι και σήμερα που σε κάποια οδό του Κολωνακίου μπορεί να τη δείτε να σκαρφαλώνει στις νεραντζιές. Οι παλαβές γιαγιάδες της και οι καβγάδες τους, το τράβηγμα στα γένια του παπά κι η ασφυξία του, η ας πούμε αλλοπρόσαλλη οικογένεια της με μαμά δικηγόρο και Κηφισιώτισσα βαζέλα και μπαμπά δικηγόρο και γαύρο Πειραιώτη. Κι ύστερα το βαρετό σχολείο όπου η Ρουάλα είναι μια… χρυσή μετριότητα, η απέχθεια για τα βιβλία και τον κόσμο τους, η έφεση στις σκανταλιές, τα σκαρφαλώματα, τα γκρεμοτσακίσματα, οι καβγάδες των γονιών της αν θα πάει γερμανικά ή γαλλικά (μην το ψάχνετε, ισπανικά πήγε η μικρή), το σκυλάκι που δεν της παίρνουν με τίποτα, οι καλύτεροι της φίλοι στο σχολείο -έξι τον αριθμό παρακαλώ- τα όνειρά της για καριέρα στο μόντελινγκ, το μπάσκετ, τα γιγαντιαίο γαλακτομπούρεκα στρέμματος και η νομική. Και τέλος πώς μια ανεμοβλογιά της γνώρισε τον μαγικό κόσμο των βιβλίων που τόσο μισούσε πριν μερικά χρόνια.

    Η Ρουάλα είναι ένα αφηγηματικό και εικονογραφικό κόμικ. Αν στην Ελλάδα είχαμε παραγωγές animation, αυτό θα είχε κάνει μεγάλη καριέρα. Ο Πέτρος Χατζόπουλος έπλασε μια τσαμπουκαλού, κουμπούρα, αστεία φιγούρα που σιγά σιγά ανακατεύει το μεγάλο εγώ της με τον κόσμο και βρίσκει τις μικρές ισορροπίες της, τις μικρές και μεγάλες αρέσκειές της. Κι ύστερα έρχεται ο Πέτρος Μπουλούμπασης κι όλο αυτό το κάνει ένα σύμπαν για τα μάτια. Αντλώντας από τους δρόμους των κόμικ, φτιάχνει μια καρτούν φιγούρα και την κουμπώνει στις σχεδόν 80 σελίδες του βιβλίου μεγιστοποιώντας τον κόσμο της Ρουάλα καθώς αυτός ελίσσεται και εξελίσσεται. Εικονογραφημένος κόσμος αντιφωτογραφικός, αντιρεαλιστικός, φτιαγμένος να γεννά παράλληλες σκέψεις καθώς το βλέμμα μελετά τις μορφές και τα χρώματά του πριν το χέρι γυρίσει σελίδα. Πολύ ταιριαστή πνευματικά συνεργασία.

    Θα το προσδιόριζα για βιβλίο 7+. Αλλά δε με νοιάζουν και πολύ τα ηλικιακά τάργκετ γκρουπ όταν κάτι είναι καλό. Ωραίο χαρτί, ωραία αφή, ωραία έκδοση.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η μικρή Ρουάλα
    Συγγραφέας: Πέτρος Χατζόπουλος
    Εικονογράφηση: Πέτρος Μπουλούμπασης
    Εκδόσεις: Καστανιώτη, 2009
    Σελίδες: 88
    Μέγεθος: 14 X 21
    ISBN: 978-960-03-5016-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular