More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ νεραϊδομπαλαρίνα χορεύει με τα αστέρια, της Άμελι Μπεν (εικ.:Μπετίνα Γκότσεν-Μπεκ)

    Η νεραϊδομπαλαρίνα χορεύει με τα αστέρια, της Άμελι Μπεν (εικ.:Μπετίνα Γκότσεν-Μπεκ)

    i_neraidompalarina_xorevei_cover

    Ένα βιβλίο για μικρά κορίτσια που αγαπούν το χορό, το μπαλέτο και τις ιστορίες με νεράιδες με παραμυθένια εικονογράφηση.
    Αφηγείται την ιστορία της Λένας, μιας μικρής μπαλαρίνας, σε ρόλο νεράιδας που ετοιμάζεται να βγει στη σκηνή και να χορέψει με τη σχολή μπαλέτου την “Ωραία Κοιμωμένη”. Είναι αναστατωμένη γιατί είναι η πρώτη της παράσταση και έχει άγχος αν θα τα καταφέρει.
    Η Λένα κληρονόμησε το πάθος της για το μπαλέτο από τη γιαγιά της, τη Ρόζα, η οποία ήταν κάποτε μπαλαρίνα. Ήρθε η ώρα η γιαγιά Ρόζα να χαρίσει στην εγγονή της, το ασημένιο βραχιολάκι με τις φεγγαρόπετρες που φορούσε η ίδια στην πρώτη της παράσταση. Λένε ότι οι πέτρες αυτές προστατεύουν από κάθε ατυχία όποιον τις φοράει.

    Λίγο πριν βγει στη σκηνή κάνει μια τελευταία πιρουέτα, σηκώνεται στις μύτες και κάνει μια περιστροφή, κι άλλη μια γύρω από τον εαυτό της, ζαλισμένη στροβιλίζεται όλο και πιο γρήγορα. Όταν θα συνέλθει η Λένα ανακαλύπτει ότι βρίσκεται στη χώρα των νεράιδων και συναντά μια πραγματική νεράιδα με φτερά το Αστεράκι. Για ποιο λόγο βρέθηκε εκεί και δεν είναι στην παράσταση που τόσο ανυπομονούσε να χορέψει;
    Το βράδυ της Ισημερίας γίνεται η παράσταση του μπαλέτου των άστρων και χορεύουν όλες οι νεράιδες, η Μενεξεδένια, η Ηλιαχτίδα, η Δροσοσταλίδα, το Φεγγαρόφωτο και το Αστεράκι.

    Ένα πονηρό ξωτικό, ο Νοξ, έχει κάνει μαγικά στο Αστεράκι, την πρίμα μπαλαρίνα και δεν μπορεί να χορέψει πια. Αν δεν γίνει η παράσταση του μπαλέτου των άστρων, τότε δεν θα λάμψουν ποτέ ξανά τα αστέρια όχι μόνο στη νεραιδοχώρα αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
    Ο Νόξ θα κάνει τα πάντα για να εμποδίσει την παράσταση και θα βάζει συνεχώς εμπόδια στα σχέδια που κάνουν οι νεράιδες για το χορό των άστρων. Τον Νοξ δεν τον ενδιαφέρει το μπαλέτο των άστρων, το μόνο που θέλει είναι να καταλάβει τη χώρα των νεράιδων. Έχει βάλει σκοπό να βυθίσει τον κόσμο στο σκοτάδι και να προκαλέσει χάος. Η Λένα θα βοηθήσει να μη συμβεί κάτι τέτοιο, όμως πως θα καταφέρει να γυρίσει πίσω και να χορέψει στην παράσταση μπαλέτου που σε λίγο αρχίζει; Άραγε η Λένα θα μπορέσει να βοηθήσει τις νεράιδες και να επιστρέψει γρήγορα στην παράσταση που τόσο λαχταρά;

    “Η νεραϊδομπαλαρίνα χορεύει με τα αστέρια” της Άμελι Μπεν σε εικονογράφηση της Μπετίνα Γκότσεν-Μπεκ ανήκει στη σειρά Εγώ κι εσύ διαβάζουμε μαζί. Μια σειρά που ξεχωρίζει γιατί το κείμενο χωρίζεται σε μικρές παραγράφους με μεγάλα γράμματα και έντονο ροζ χρώμα για τους αρχάριους αναγνώστες (περίπου 6-7 ετών) και σε μεγαλύτερες παραγράφους με πιο εκτενές κείμενο και κανονική γραμματοσειρά για πιο εξασκημένους (περίπου 8+). Τα παιδιά μπορούν να διαβάζουν εναλλάξ και να βοηθά το ένα το άλλο και να συζητούν για την εξέλιξη της ιστορίας που περιλαμβάνει δέκα κεφάλαια.

    Κάθε νεράιδα έχει ιδιαίτερα χαρίσματα και προτιμήσεις όπως και κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Για παράδειγμα το αστεράκι κάνει τα αστέρια να λάμπουν, του αρέσει να παραβγαίνει με τις πυγολαμπίδες, δεν του αρέσει το κακό ξωτικό ο Νοξ και η κακή διάθεση. Το αγαπημένο του φαγητό είναι η πουτίγκα από αστερόφως , το αγαπημένο του φυτό είναι το μπλε αστερολούλουδο και το αγαπημένο του ζώο ο κόρακας Σίμσον.
    Ενα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα και αποτέλει σίγουρα μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τους μικρούς αναγνώστες.

    Η Άμελι Μπεν γεννήθηκε το 1974 στη νότια Γερμανία. Από παιδί κιόλας αγαπούσε πάνω απ’ όλα τα βιβλία και διάβαζε κυρίως παραμύθια και ιστορίες φαντασίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έζησε για αρκετό καιρό στο Νεπάλ, το Ισραήλ και την Αγγλία. Εκεί επισκέφθηκε πολλά μαγικά μέρη και μάζεψε ιδέες για τις δικές της ιστορίες. Σήμερα η Άμελι Μπεν ζει στη Στουτγκάρδη και είναι αφοσιωμένη στην αγαπημένη απασχόλησή της: Να γράφει παιδικά βιβλία και να παίζει με τη γάτα της Ναόμι!

    Η Μπετίνα Γκότσεν-Μπεκ, η εικονογράφος του βιβλίου, γεννήθηκε το 1965 στο Μυνχενγκλάντμπαχ και έσπασε όλα τα ρεκόρ στη ζωγραφική από τον παιδικό σταθμό κιόλας. Αργότερα πήρε σειρά η μοκέτα του παιδικού δωματίου της. Ύστερα από πολλά ταξίδια στην Ευρώπη, σπούδασε ζωγραφική και γραφιστική. Από το 1996 εικονογραφεί παιδικά βιβλία και σήμερα ζει με την oικογένειά της στο Φράιμπουργκ.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η νεραϊδομπαλαρίνα χορεύει με τα αστέρια
    Συγγραφέας: Άμελι Μπεν
    Εικονογράφηση: Μπετίνα Γκότσεν-Μπεκ
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2014 (3.000 αντίτυπα)
    Μετάφραση: Λίλιαν Τσιάβου
    Σειρά: Εγώ κι εσύ διαβάζουμε μαζί
    ISBN: 978-960-04-4540-4

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular