More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΗ νόσος των εραστών, του Κυριάκου Γιαλένιου

    Η νόσος των εραστών, του Κυριάκου Γιαλένιου

    Χειμώνας. Ένα Σαββατοκύριακο όλο κι όλο. Έξι άνθρωποι. Ένας δημοσιογράφος, τρεις μοναχοί, μία μονόφθαλμη μετανάστρια και μία μυστηριώδης γυναίκα. Ένα μωσαϊκό ιστοριών που φαινομενικά δεν σχετίζονται μεταξύ τους κι όσο περνά η ώρα, συμπλέκονται και κουβαλούν η μία την άλλη. Κι όλες ενώνονται κάτω από την λοιμώδη μονοπυρήνωση, τη νόσο των εραστών όπως λέγεται.

    Σ’ ένα παραθαλάσσιο διαμέρισμα, δύο μοναχοί, ο Νεότερος και ο Πρεσβύτερος, ακούνε να ξεκλειδώνει η πόρτα του από κάτω διαμερίσματος. Είναι ένας άντρας. Ένας άντρας (δημοσιογράφος) πληγωμένος που καταφεύγει στο σπίτι των διακοπών των παιδικών του χρόνων για να αντέξει το πλήγμα του αδόκητου χωρισμού από τον έρωτα της ζωής του που κατά τα φαινόμενα τον απατά με έναν πολύ νεότερο άντρα. Καταρρακωμένος, προσπαθώντας να αποφύγει κάθε τριβή με τις μνήμες, καταφεύγει σε καταχρήσεις και υποχωρήσεις.

    Ο Νεότερος μοναχός, μουγγός για άγνωστη (αρχικά) μη παθολογική αιτία, προσπαθεί μέσω σημειωμάτων και τη βοήθεια του Πρεσβύτερου, να ξαναβρεί την άκρη του νήματος της ζωής του. Έτσι ζητούν τη βοήθεια του τρίτου μοναχού, ενός τσιγγάνου, πρώην παραβατικού νεαρού που προσπάθησε να ξεφύγει από τη μοίρα της φυλής και του καταυλισμού, και κατέφυγε στο μοναστήρι για να αποφύγει τη σύλληψη.

    Στο διπλανό χωριό η μετανάστρια μπακάλισσα, με την πειρατική καλύπτρα στο αριστερό μάτι,  ήρθε στην Ελλάδα αφού έχασε γιο και ανιψιό της σε επίθεση αγνώστων στο σχολείο που εργαζόταν ως δασκάλα στη χώρα της, διαθέτει το μοναδικό μαγαζί για να προμηθεύονται τα απαραίτητα οι ντόπιοι. Ακούει πολλά. Ακούει σταδιακά και την ιστορία του πληγωμένου άντρα.

    Και τέλος, κάμποσο πιο πέρα, μια μυστηριώδης γυναίκα, θύμα και θύτης μαζί της νόσου των εραστών, γράφει σε ένα ημερολόγιο για τον χαμένο γιο της και τον άνθρωπο που κάποτε την έκανε ευτυχισμένη. Πώς χάθηκαν όλα αυτά; Και πώς θα ξαναβρεθούν;

    Με τριτοπρόσωπη κυρίως αφήγηση, μα και ενδιαφέρουσες εναλλαγές στις αφηγηματικές τεχνικές (πρωτοπρόσωπα γράμματα κ.α.), ο Κυριάκος Γυαλένιος, συνθέτει μέσα από αλληλοσυμπλεκόμενες ιστορίες ένα εξόχως ενδιαφέρον μυθιστόρημα όπου ο έρωτας εξωκείλει, αποσυνθέτει και αναδομεί, όπου η οδύνη και η εσωτερική πάλη των ηρώων αναδεικνύονται δίχως συναισθηματικούς εκβιασμούς, όπου η ζωή, ο έρωτας, η απιστία, οι σχέσεις προσεγγίζονται ρεαλιστικά, φιλοσοφικά και -θα μείνει σε όλους αυτή η γεύση- τόσο λογοτεχνικά.

    Ο συγγραφέας, κορυφώνει έντεχνα τις παράλληλες ιστορίες του, καθώς η μία διακόπτει και εισέρχεται μέσα στην άλλη απροειδοποίητα, χτίζει έξοχα τους χαρακτήρες και τη ζωή των ηρώων του, δένει μπορώ να πω με δεξιοτεχνία την πλοκή των ιστοριών του και δημιουργεί έναν κόσμο όπου τίποτα δεν εκβιάζεται, τίποτα δεν πανθομολογείται, άλλοτε πράγματα υπαινίσσονται και άλλοτε μικρές βεβαιότητες φανερώνουν πως ο έρωτας είναι και θέμα (συγ)χρονισμού (timing). Κι ο πόνος εκεί, ο μέγας λογοτέχνης.

    Υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός πια.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η νόσος των εραστών
    Συγγραφέας: Κυριάκος Γιαλένιος
    Σύνθεση εξωφύλλου: Δημήτρης Χαροκόπος
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Φεβρουάριος 2018
    Διόρθωση: Κατερίνα Δουρίδα
    Ηλεκτρ. σελιδοποίηση: Μερσίνα Λαδοπούλου
    Σελίδες: 336
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-01-2508-5

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Most Popular