More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ σιωπή του νερού, του Ζοζέ Σαμαράγκου (εικ.: Μανουέλ Εστράδα, μετ.: Αθηνά...

    Η σιωπή του νερού, του Ζοζέ Σαμαράγκου (εικ.: Μανουέλ Εστράδα, μετ.: Αθηνά Ψυλλιά)

    isiopitouneroucover

    Ένας νεαρός ψαρεύει στα νερά ενός ποταμού. Λίγο πριν σουρουπώσει, κάτι τραβά με δύναμη την πετονιά του. Είναι ένα σκαρούνι, ένα δυνατό σκαρούνι. Αγκίστρι, βαρίδι και φελλός της πετονιάς εξαφανίζονται κι ο νεαρός ψαράς θλίβεται για την κακοτυχία του και την κακοδεμένη πετονιά του. Μα η ιδέα είναι φαεινή κι έρχεται γρήγορα: θα πάει στο σπίτι των παππούδων του, θα δολώσει ξανά την πετονιά και θα επιστρέψει να λογαριαστεί με το “τέρας” που κατέστρεψε το καλάμι του. Το σπίτι των παππούδων απέχει πάνω από χιλιόμετρο. Ω, όχι! Το τολμά! Η γιαγιά είδε τον ενθουσιασμό του αλλά δε μπόρεσε να μη ρωτήσει: πιστεύεις πως το ψάρι θα είναι ακόμα εκεί όταν επιστρέψεις; Δεν ακούει τίποτα! Δε θέλει να ακούσει! Επιστρέφει στο ίδιο σημείο ακριβώς, όταν ο ήλιος έχει πια δύσει και ρίχνει ξανά το αγκίστρι. Σιωπή. Η εκκωφαντική σιωπή του νερού, τέτοια σαν άλλη δε θα βρεις. Κι αποτέλεσμα κανένα. Το σκαρούνι έχει φύγει, κοιμάται, κανείς δε ξέρει με σιγουριά. Αλλά είχε πλέον το σημάδι του νεαρού ψαρά. Δεν το λες και ήττα…

    Ο νομπελίστας Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Σαμαράγκου κι ο βραβευμένος εικονογράφος Μανουέλ Εστράδα φτιάχνουν ένα ποιητικό κομψοτέχνημα από εκείνα που γοητεύουν όσους αγαπούν τις ιστορίες με ανοιχτούς ορίζοντες, ουδέτερο τέλος (μήτε κακό και κυρίως μήτε καλό) γλώσσα ποιητική στα λόγια και τις εικόνες, νοσταλγία και υλικό για πολλή συζήτηση.
    Πρόκειται για ένα απόσπασμα από το βιβλίο “Μικρές αναμνήσεις” του Ζοζέ Σαμαράγκου (Καστανιώτης, 2008) που εκδόθηκε στην Πορτογαλία λίγα χρόνια πριν το θάνατο του συγγραφέα (2010).

    Δεν πιστεύω πως υπάρχει στον κόσμο
    άλλη σιωπή πιο βαθιά από τη σιωπή του νερού.

    Μετάφραση: Αθηνά Ψυλλιά

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η σιωπή του νερού- O Silencio da Agua.
    Συγγραφέας: Ζοζέ Σαμαράγκου
    Εικονογράφηση: Μανουέλ Εστράδα
    Εκδόσεις: Καστανιώτης, 2012
    Σελίδες: 144
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-960-03-5413-3

     

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular