More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ συνωμοσία των κουζινικών, της Αργυρώς Πιπίνη (εικ.: Μάρια Μπαχά)

    Η συνωμοσία των κουζινικών, της Αργυρώς Πιπίνη (εικ.: Μάρια Μπαχά)

    i_synomosia_ton_kouzinikon_cover

    Τι συμβαίνει αλήθεια όταν ο νεροχύτης ξεχειλίζει από άπλυτα πιάτα, κουταλομαχαιροπίρουνα, φλιτζάνια, πιατέλες, μπολ; Μήπως κάποιος πρέπει να βάλει τάξη σε αυτό το χάος;
    Μια άκρως χιουμοριστική ιστορία με κρυμμένα νοήματα, γιατί η επανάσταση πολλές φορές είναι μόνο η αφορμή…

    Η Μελένια αρνείται να βάλει τάξη στο νεροχύτη της, με αποτέλεσμα τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα να στοιβάζονται σε σωρούς και να μουλιάζουν στα νερά. Είχε τόσες δουλειές που έπρεπε να κάνει: να ζωγραφίσει, να μαγειρέψει, να ταίσει τα γατιά, να βάλει πλυντήριο αλλά συνεχώς αναβάλλει να πλύνει τα πιάτα.

    Με αρχηγό το κουταλάκι, τα κουζινικά συνωμοτούν και επανασταστούν ενάντια στην ακατάστατη Μελένια.Έτσι το άλλο πρωί που η Μελένια ξυπνά, θα βρεθεί μπροστά σε ένα πλήθος εκπλήξεων καθώς ό,τι πιάνει στα χέρια της γλιστρά και πέφτει κάτω. Μυστήρια πράγματα συμβαίνουν στην κουζίνα της Μελένιας. Και το κουταλάκι που εξαφανίστηκε;
    Υποψιάζεται ότι κάτι περίεργο συμβαίνει και σαν κάτι να γνωρίζει ο αγαπημένος της γάτος, ο Σίμπα, που συχνά αποκαλούσε μαύρο αρκουδάκι γιατί ήταν τεράστιος και χοντρουλός. Κάτι γυαλιστερό εξέχει απ’ τα μπροστινά του πατουσάκια και νιαουρίζει πονηρά. Η Μελένια ήταν καλλιτεχνική φύση και συχνά αφηρημένη με τις δουλειές του σπιτιού και ειδικά την κουζίνα, όμως είναι παρατηρητική και αντιλαμβάνεται πράγματα που οι άλλοι άνθρωποι αδυνατούν.
    Το μήνυμα ελήφθη και η Μελένια αποφασίζει να βάλει τάξη στην ακαταστασία στης κουζίνας και να πλύνει όλα τα κουζινικά με καυτό νερό για να είναι διαθέσιμα και καθαρά όταν θελήσει να τα χρησιμοποιήσει.

    Η ιστορία μπορεί να γίνει παράσταση για κουκλοθέατρο με τα κουζινικά σκεύη από το κουκλόσπιτο και να φτιαχτούν οι διάλογοι από τα παιδιά. Η Μελένια, μια κούκλα, συνεχώς να πιάνει κάτι και να της πέφτει από τα χέρια. Ο αρχηγός της συνωμοσίας των κουζινικών είναι ένα μικρό κουταλάκι γιατί σημασία δεν έχει το μέγεθος και ο όγκος αλλά η τόλμη και η θέληση. Μια επανάσταση πάντα έχει κρυφά αίτια γιατί η ακαταστασία των κουζινικών δημιουργεί πρόβλημα στα κουζινικά σκεύη που συνεχώς γκρινιάζουν και δεν είναι ευχαριστημένα. Η ιστορία μας έχει αίσιο τέλος μια και η Μελένια αντιλαμβάνεται την αρνητική διάθεση και τη συνομωσία εις βάρος της.

    Η Αργυρώ Πιπίνη μας ξαφνιάζει με την απλότητα γραφής και το ιδιαίτερο χιούμορ που τη διακρίνει σε μια ιστορία με συμβολισμούς. Απανταχού παρών ο γάτος της ο Σίμπα που νιαουρίζει συνομοτικά “νιάια, νιάου, νιου, νιαού” δηλαδή στη γλώσσα των ανθρώπων ” Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά”.

    Η εικονογράφηση από τη Μάρια Μπαχά αποδίδει λεπτομέρειες από την καθημερινότητα των πρωταγωνιστών της ιστορίας με έντονα χρώματα και αστείες λεζάντες.

    Δυστυχώς, το βιβλίο ανήκει σε εκείνα τα βιβλία που το κλείσιμο ενός εκδοτικού οίκου τα οδήγησε σε εξάντληση και δέσμευση επανέκδοσης. Ελπίζουμε ότι σύντομα, μαζί με άλλα αξιόλογα βιβλία, θα βρει ξανά το δρόμο για να έρθει στα χέρια πολλών αναγνωστών.

    (ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ)

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η συνωμοσία των κουζινικών
    Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη
    Εικονογράφηση: Μάρια Μπαχά
    Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 2006

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular