More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΕγώ & Οι ΆλλοιΣυναισθήματαΗ τσέπη της δικής σου καρδούλας

    Η τσέπη της δικής σου καρδούλας

    Ο τίτλος του βιβλίου της Κατερίνας Τζωρίδου με την εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια έγινε ερέθισμα και αφορμή για να ανακαλύψουμε την τσέπη της δικής μας καρδούλας. Τι να κρύβει μια τσέπη και μάλιστα η τσέπη της καρδούλας; Ο τίτλος έγινε ερώτηση που τα παιδιά έπρεπε να μαντέψουν και να παίξουν ένα παιχνίδι ερωτήσεων και απαντήσεων. Αναζητήσαμε τη θέση της καρδιάς και βρήκαμε ότι είναι αριστερά και ότι υπάρχουν πουκάμισα που έχουν την τσέπη αριστερά στο μέρος της καρδιάς.

    • Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις εικόνες και ανακάλυψαν ότι στις εικόνες υπήρχαν σκόρπια γράμματα και λέξεις που θέλησαν να μάθουν τι γράφουν. Σημειώσαμε τα γράμματα και τις λέξεις που ήθελαν να βάλουν κι εκείνα στις ζωγραφιές τους. Ανακαλύψαμε μικρές αστείες λέξεις που κάνουν ήχο, όπως το «ματς μουτς» που κάνει ο ήχος του φιλιού ή το «χα χα», «χι χι», «χο χο» που κάνει ο ήχος του γέλιου. Παρατήρησαν τον ήχο που κάνει η καρδιά μας όταν χτυπά δυνατά  από χαρά «τικ- τακ» και κάναμε ησυχία για ν’ ακούσουμε τον ήχο της.
    • Μαντέψαμε τις λέξεις μαμά, μπαμπάς και γάτα που είναι σε καρτελάκια στην τσέπη τους σε εικόνα του βιβλίου. Αγαπημένα πρόσωπα που αποτελούν την οικογένεια μας και σκεφτόμαστε και άλλα: παππού, γιαγιά, θείος, θεία, ξαδέλφια…Φτιάχνουμε μικρά χαρτάκια με τα γράμματα ή τις συλλαβές και τα κρεμάμε σε ένα σκοινί με μανταλάκια για να τα βάλουμε στη σωστή σειρά και να σχηματίσουμε τις αντίστοιχες λέξεις «μα- μα», «μπα-μπά» κτλ.
    • Ευρηματικός ο τρόπος με τα γράμματα και τις εικόνες. Στα σκόρπια γράμματα και συλλαβές της λέξης « σο -κο-λά – τα» έπρεπε να τα βάλουμε στη σειρά για ν’ ανακαλύψουμε τι γράφει. Μερικά παιδιά σκέφτηκαν ότι και σ’ εκείνα τους αρέσει το παγωτό με γεύση σοκολάτα. Στη συνέχεια στην παρεούλα θέλησαν να μοιραστούν το μυστικό με τ’ άλλα παιδιά και να το κρύψουν γρήγορα στην τσέπη της καρδούλας τους για να το πάρουν στο σπίτι.
    • Τα συναισθήματα πρέπει να τα μοιραζόμαστε με τους άλλους γιατί αποκτούν μεγαλύτερη αξία. Για να πάρεις χαρά πρέπει να δώσεις χαρά και πολλές φορές ψάχνουμε τρόπο να την εκφράσουμε με μικρά λογάκια, ένα φιλί, μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο. Παίξαμε παντομίμα και περιγράψαμε με κίνηση δίχως λόγια τα πράγματα που μας δίνουν χαρά και προσπαθήσαμε να μαντέψουμε τι’ ναι αυτό που δίνει χαρά στα παιδιά.
    • Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και θέλησαν να ζωγραφίσουν σε μικρό χαρτάκι πολύτιμα πράγματα, μικρά μυστικά όπως μας είπαν που τους δίνουν χαρά, ένα συναίσθημα τόσο απαραίτητο στη ζωή μας. Έπειτα σχεδιάσαμε και κόψαμε καρδιές και φτιάξαμε μια μικρή τσεπούλα για να χωρέσει διπλωμένη η ζωγραφιά μας. Για την καρδιά διαλέξαμε κόκκινο κανσόν χαρτόνι και για την τσέπη χρωματιστό γκοφρέ . Καλή επιτυχία!

    kardoula2

    kardoula

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular