More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυγγραφείς"Η υπομονή και η επιμονή, καλλιεργούνται, δεν επιβάλλονται μόνο μέσα από κανόνες":...

    “Η υπομονή και η επιμονή, καλλιεργούνται, δεν επιβάλλονται μόνο μέσα από κανόνες”: συνέντευξη της Κατερίνας Χριστόγερου.

    Η Κατερίνα Χριστόγερου γεννήθηκε στη Θεσπρωτία, είναι παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών. Ολοκλήρωσε τις βασικές της σπουδές στα Παιδαγωγικά στο Μόναχο της Γερμανίας και είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης.
    Έχει εργαστεί στην ιδιωτική και τη δημόσια εκπαίδευση. Υλοποίησε προγράμματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης με παιδιά σχολικής ηλικίας σε δίγλωσσα τμήματα της πόλης της Στουτγάρδης. Από το 2001 υπηρετεί ως νηπιαγωγός σε νηπιαγωγεία του νομού Κέρκυρας, όπου και ζει μόνιμα.
    Έχει εκδώσει, σε συνεργασία με την Κωνσταντίνα Αρμενιάκου, την Ευθυμία Ανδριώτη, το Δημήτρη Μπεσίρη σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων από τις εκδόσεις «Κέδρος». Στον ελεύθερο χρόνο της γράφει βιβλία δραστηριοτήτων για εκπαιδευτικούς και παιδιά.
    Συνέντευξη στην Καίτη Παρασκευά

    katerina_xristogerou_fotoΚυρία Χριστόγερου καλώς ορίσατε στο Elniplex. Σήμερα θα σας κάνουμε 14 ερωτήσεις γιατί… εσείς είστε εσείς και μας αρέσετε! Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σας έχουμε κοντά μας με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
    Φέτος το καλοκαίρι 47 παιδιά δούλεψαν αγκαλιά με το βιβλίο σας “Εγώ είμαι εγώ… και μου αρέσω! 101 δραστηριότητες για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών”.
    Δουλέψαμε ατομικά και ομαδικά. Έτσι και σήμερα θα σας κάνουμε όλοι μαζί τις ερωτήσεις μας. Ερωτήσεις που μαζέψαμε σε όλη την διάρκεια του προγράμματος.

    Στη ζωή σας έχετε περάσει και ευχάριστα και δυσάρεστα; Μαρίλη 8 ετών
    Η ζωή μου είναι γεμάτη με εμπειρίες κυρίως θα έλεγα ευχάριστες, και λιγότερο δυσάρεστες. Οι ευχάριστες εμπειρίες μου ξεκινάνε από την παιδική μου ηλικία και τη ζωή μου στο χωριό. Την επαφή με τη φύση, τα παιχνίδια με τους φίλους στις γειτονιές, τα μαθητικά μου χρόνια με εξαιρετικούς δασκάλους που με μύησαν στην ποίηση, τη μουσική, αλλά και στην κηπουρική, αφού είχαμε σχολικό κήπο, στις εικαστικές δημιουργίες με φυσικά υλικά, το κέντημα.
    Ακολούθησε μια εφηβεία με πολύ μουσική, καλούς φίλους και κλασικούς συγγραφείς, τα φοιτητικά μου χρόνια στο Μόναχο με σπουδαίους δασκάλους που μου δίδαξαν τη βιωματική μάθηση.
    Τα χρόνια στη Θεσσαλονίκη και τις αρχικές μου συνεργασίες με αξιόλογες νηπιαγωγούς, με τις οποίες μοιράστηκα τις πρώτες εμπειρίες στην τάξη και για τις οποίες νιώθω πολύ τυχερή που τις γνώρισα. Τις συναδέλφους μου γενικότερα, με τις οποίες συνεργάστηκα όλα αυτά τα χρόνια και καταφέραμε, μέσα από την κατανόηση, τον σεβασμό, την επικοινωνία, την αλληλεπίδραση, να κάνουμε το νηπιαγωγείο μας χώρο χαράς και δημιουργίας.
    Στη συνέχεια έρχεται η εγκατάστασή μου στην Κέρκυρα, ο γάμος μου με το Δημήτρη και η γέννηση των διδύμων μας, του Χρήστου και της Ευγενίας.
    Οι φίλοι μου, που με συνδέει μαζί τους μια βαθιά φιλία και αγάπη.
    Πολύ ευχάριστες εμπειρίες για μένα είναι οι εκατοντάδες μαθητές που γνώρισα και μου χάρισαν απίστευτο γέλιο, χαρά, σκανδαλιές και που με έμαθαν να βλέπω τη ζωή με αισιοδοξία.
    Η επικοινωνία που έχω με ανθρώπους μέσα από τα βιβλία μου όπως είστε εσείς η υπέροχη ομάδα από την Ρόδο, μια πολύ όμορφη εμπειρία.
    Μιλώντας για φίλους, παιδιά και δασκάλους ξέχασα κιόλας τις δυσάρεστες εμπειρίες μου, εκτός από την πιο πρόσφατη και πιο οδυνηρή, την απώλεια του μπαμπά μου.
    Η δουλειά μου όμως ως νηπιαγωγός ακόμη και τις πιο δυσάρεστες εμπειρίες τις απάλυνε, μέσα από τα χαμόγελα των παιδιών.
    Η ζωή μου Μαρίλη, όπως και όλων των ανθρώπων είναι μια έκπληξη. Προσπαθώ να ζω και να χαίρομαι την κάθε της στιγμή.

    Φοβάστε κάτι; Σας τρομάζει κάτι; Νίκος 6 ετών
    Αν φοβάμαι κάτι; Φοβάμαι λίγο τα φίδια. Δεν τρομάζω όμως εύκολα Νίκο. Αντιμετωπίζω τη ζωή με θάρρος και κάνω θετικές σκέψεις για τους ανθρώπους που αγαπώ και νοιάζομαι.
    Σίγουρα όμως υπάρχουν καταστάσεις στο περιβάλλον μου όπως αγιάτρευτες ασθένειες, ανθρώπινες απώλειες, φτώχεια, μετανάστευση, φυσικές καταστροφές, απερίσκεπτες και απρόβλεπτες ανθρώπινες συμπεριφορές, που με τρομάζουν και χρειάζομαι το χρόνο μου για να τις επεξεργαστώ, να τις κατανοήσω και να τις αποδεχτώ ώστε να τις αντιμετωπίσω στη συνέχεια με ψυχραιμία.

    ego_eimai_ego_parousiasi3

    Τι είναι για εσάς αγάπη; Μαγδαληνή 12 ετών.
    Είναι δύσκολο με λίγα λόγια Μαγδαληνή να ορίζεις την αγάπη. Την αγάπη τη ζεις κάθε στιγμή και την αισθάνεσαι με τον ίδιο φυσικό τρόπο και με την ίδια ελευθερία που αναπνέεις τον αέρα γύρω σου.
    Η αγάπη για μένα είναι δύναμη, χαρά, έμπνευση, δημιουργία, μια μεγάλη αγκαλιά…!

    Έχετε οικογένεια; Μαίρη 7 ετών
    Η οικογένεια μου Μαίρη είναι ο άντρας μου ο Δημήτρης και τα διδυμάκια μας η Ευγενία και ο Χρήστος, 16 χρονών και μαθητές από φέτος της Β’ Λυκείου.

    Τι είναι για εσάς ενοχλητικό; Γιώργος 8 ετών
    Ενοχλητικό για μένα, Γιώργο είναι αυτό που μου προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα και μου μεταδίδει αρνητική ενέργεια. Για παράδειγμα, η υποκρισία, το ψέμα, η έλλειψη σεβασμού, η ανευθυνότητα, η γκρίνια, το κουτσομπολιό, η αγένεια.
    Έχω όμως μάθει όλα αυτά τα στοιχεία και τις συμπεριφορές που με ενοχλούν στους άλλους να τα επεξεργάζομαι και μέσα από αυτά να κατανοώ καλύτερα τον εαυτό μου και να τον βελτιώνω.

    Με ποιους θα μοιραζόσασταν ένα μυστικό; Ελένη 10ετών
    Με την φίλη μου τη Μαρία. Δεν ζούμε στην ίδια πόλη, δεν συναντιόμαστε πολύ τακτικά, την αισθάνομαι όμως πάντα δίπλα μου και έτοιμη να με ακούσει, να με καταλάβει, να με συμβουλέψει ,να με ενθαρρύνει. Με την Μαρία μας συνδέει μια πραγματική φιλία.

    Θέλουμε κάτι να μας ζωγραφίσετε. Χρήστος 6 ετών
    Ευχαρίστως Χρήστο!

    katerina_xristogerou_1Τι συμβαίνει όταν εκφράζουμε τα συναισθήματα μας ανοικτά; Χρήστος 10ετών
    Όταν εκφράζουμε τα συναισθήματα μας Χρήστο είμαστε ο εαυτός μας. Η έκφραση των συναισθημάτων αποτελεί μέρος της ανθρώπινης φύσης μας. Τα συναισθήματα εγώ τα παρομοιάζω με πολύχρωμους συνδετήρες που φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Όταν τα συναισθήματα δεν εκφράζονται με τον σωστό τρόπο, οι συνδετήρες σπάνε και οι άνθρωποι απομακρύνονται. Οι μεταξύ τους σχέσεις γκρεμίζονται.
    Τα συναισθήματα δεν είναι αυτονόητα και δεν πρέπει να φοβόμαστε να τα εκφράζουμε γιατί αυτό μας βοηθάει να βελτιώνουμε και τη σχέση μας με τον εαυτό μας. Ταυτόχρονα πρέπει να δίνουμε και την ευκαιρία στους άλλους να μιλήσουν και για τα δικά τους συναισθήματα. Έτσι, οι άνθρωποι ερχόμαστε πιο κοντά ο ένας στον άλλον και μέσα από την αλληλεπίδρασή καταφέρνουμε να αποκτήσουμε μια πιο θετική αντίληψη για τη ζωή.
    Να ξέρεις ότι όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για όλες τις συμπεριφορές. Εκεί χρειάζεται να θέσουμε όρια για να μη σπάσουν «οι συνδετήρες» .
    Ο τρόπος λοιπόν έκφρασης των συναισθημάτων έχει τη μεγαλύτερη σημασία!

    Τι ρόλο παίζει το χιούμορ στη ζωή σας; Κατερίνα 7 ετών.
    Εκτιμάω πολύ την αξία που έχει το έξυπνο χιούμορ στη ζωή μας, Κατερίνα. Δεν το διαθέτω όμως στο βαθμό που θα ήθελα.
    Προσπαθώ και βάζω βέβαια λίγες χιουμοριστικές πινελιές στον τρόπο που σκέφτομαι και λειτουργώ με τους ανθρώπους γύρω μου, γιατί έτσι νιώθω πιο τολμηρή και μιλάω με μεγαλύτερη άνεση για πράγματα «μεταξύ σοβαρού και αστείου».
    Απολαμβάνω πολύ τις στιγμές με ανθρώπους που έχουν την ικανότητα να φέρνουν «τα πάνω κάτω» στη παρέα με τις ατάκες τους, που προκαλούν γέλιο και ευφορία με το έξυπνο χιούμορ τους. Είναι μια ικανότητα που θα ήθελα να έχω σε μεγαλύτερο βαθμό, προσπαθώ όμως να την καλλιεργώ…!

    Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχουν όρια ακόμη και στο χιούμορ; Ηλιάνα 12 ετών
    Πιστεύω ότι και το χιούμορ, Ηλιάνα πρέπει να εκδηλώνεται με ευγένεια και όχι με προσβλητικούς αστεϊσμούς και προκλητική συμπεριφορά που μπορεί να ενοχλήσει και να προσβάλει κάποιον βάναυσα. Γιατί τότε δεν μιλάμε για χιούμορ αλλά για κακόγουστη γελοιότητα. Δεν ξέρω αν αυτό θεωρείται όριο ή είναι ένας άγραφος και αυτονόητος κανόνας κοινωνικής συνύπαρξης που οφείλουμε να γνωρίζουμε και να τηρούμε.

    drastiriotites_ego_eimai_ego_7b

    Γιατί στο σχολείο δεν προλαβαίνουμε να λύνουμε τα καθημερινά μας προβλήματα και να μιλάμε; Νίκος 8 ετών
    Καλό θα ήταν, Νίκο το σχολείο να μην προσφέρει μόνο γνώση αλλά και περισσότερες ευκαιρίες στους μαθητές να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και να χτίσουν τις σχέσεις τους με τους άλλους.
    Επίσης, καλό θα ήταν να συνδυάζει το σχολείο τη γνώση με τη δράση και να βοηθάει τα παιδιά να επιλύουν τα προβλήματα που προκύπτουν στη σχολική καθημερινότητα μέσα από τη συνεργασία, τον διάλογο, τις κοινές δράσεις, τους στόχους και το όραμα για την σχολική τους ζωή.
    Δυστυχώς ο χρόνος είναι περιορισμένος, και οι εκπαιδευτικοί δεν καταφέρνουν πάντα στο διάστημα αυτό να χειριστούν προβλήματα και κρίσεις με τρόπο που να νιώθει ο κάθε μαθητής απόλυτα ευχαριστημένος. Υπάρχουν όμως αντισταθμιστικά προγράμματα, στην ώρα της ευέλικτης ζώνης, που δίνουν την ευκαιρία για συζητήσεις και δράσεις, μέσα από τις οποίες μπορείτε να δουλέψετε ομαδικά και να ασχοληθείτε με προβλήματα της καθημερινότητας.
    Σου προτείνω να εκφράσεις τον προβληματισμό σου στη τάξη με την πρώτη ευκαιρία και να το συζητήσεις φέτος με την δασκάλα σου ή τον δάσκαλο σου και τους συμμαθητές σου. Σίγουρα με τον διάλογο θα βρείτε τον τρόπο και να γνωριστείτε καλύτερα και να αντιμετωπίζετε τις καθημερινές σας δυσκολίες με ωριμότητα.

    Με άφησαν να σας κάνω και εγώ δύο ερωτήσεις.  Οι εκπαιδευτικοί έχουν χρόνο μέσα στην τάξη για να ενισχύουν την επιμονή και την υπομονή των παιδιών;
    Η καλλιέργεια και η ενίσχυσης της υπομονής και της επιμονής στα παιδιά δεν είναι θέμα χρόνου μέσα στην τάξη, αλλά σχετίζεται κυρίως με τον ρόλο του εκπαιδευτικού στην ομάδα, την προσωπικότητα του, τις στάσεις του, την συμπεριφορά του, τις αξίες ζωής που θέλει να καλλιεργήσει, τους παιδαγωγικούς στόχους που θέτει για τους μαθητές του και φυσικά το θετικό σχολικό κλίμα που δημιουργεί.
    Ο εκπαιδευτικός με την ωριμότητά του, τον αυτοέλεγχο, την επιστημονική του κατάρτιση, την κατανόηση και την αγάπη γι’ αυτό που κάνει μπορεί να αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που του παρέχει και η ομάδα του και ο χώρος του σχολείου, ώστε να διαμορφώσει τις καλύτερες δυνατές παιδαγωγικές συνθήκες, μέσα από τις οποίες τα παιδιά θα μάθουν τη σημασία και την αξία της υπομονής και της επιμονής. Το σχολείο άλλωστε δεν αποτελεί χώρο μόνο γνωστικής μάθησης, αλλά και συναισθηματικής και κοινωνικής μάθησης για παιδιά και εκπαιδευτικούς.
    Τα παιδιά μαθαίνουν βάση προτύπου και εμείς οι εκπαιδευτικοί αποτελούμε για τα παιδιά πρότυπα συμπεριφοράς.
    Η υπομονή και η επιμονή είναι δεξιότητες αυτοελέγχου που μπορούν να καλλιεργηθούν κυρίως μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες και δεν επιβάλλονται μόνο μέσα από κανόνες.
    Τα αναλυτικά προγράμματα και του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού δίνουν την δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να ενισχύουν την επιμονή και την υπομονή των παιδιών μέσα από το παιχνίδι. Το παιχνίδι το οποίο εμφανίζεται, ειδικά στο νηπιαγωγείο, με πολλές μορφές όπως ελεύθερο και οργανωμένο, ατομικό ή ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές και υπαίθριους χώρους, παιχνίδι κανόνων, συμβολικό, παιχνίδια ανάληψης ρόλων, κινητικό, παραδοσιακό, επιτραπέζιο κ.λπ. αλλά και μέσα από την άσκηση, τις φυσικές δραστηριότητες και τον ομαδικό αθλητισμό.
    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατάκτηση των δεξιοτήτων αυτών είναι πολύ σημαντική τόσο για την προσωπική ευτυχία του παιδιού και την επιτυχή σχολική του ζωή αλλά και για τη ζωή του γενικότερα. Γι’ αυτό ο εκπαιδευτικός είναι απαραίτητο να αφιερώσει όσο χρόνο κρίνει ώστε να αναπτυχθούν οι δεξιότητες αυτές.
    Θα έλεγα όμως ότι, η καθημερινότητα που βιώνεται με ηρεμία, υπομονή, ενθάρρυνση και επιβράβευση λειτουργεί πολύ ευεργετικά στα παιδιά.

    drastiriotites_ego_eimai_ego_7a

    Πως μπορούμε να αναπτύξουμε την δημιουργικότητα και την φαντασία των παιδιών;
    Τα παιδιά για να μπορέσουν να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους χρειάζονται χώρο, χρόνο, ενθάρρυνση, επιβράβευση και αναστοχασμό.
    Φροντίζουμε λοιπόν να τους προσφέρουμε ένα ασφαλές, γεμάτο ιδέες και προκλήσεις μαθησιακό περιβάλλον, διαμορφωμένο και εξοπλισμένο με αντικείμενα και υλικά που να εξάπτουν τη φαντασία τους, να προκαλούν έμπνευση και να πυροδοτούν τη δημιουργική τους διάθεση.
    Κυρίως όμως, βοηθάμε τα παιδιά με τη στάση μας και τη συμπεριφορά μας.
    Τα ενθαρρύνουμε και τα παροτρύνουμε, μέσα από τον πειραματισμό και την εξερεύνηση, να αποκτήσουν μια πιο ενεργητική στάση απέναντι στη ζωή, ώστε σταδιακά να οδηγηθούν στην χάραξη του δικού τους δημιουργικού δρόμου. Να τολμάνε να είναι ο εαυτός τους, με τον δικό τους τρόπο έκφρασης και να βάζουν τη προσωπική τους σφραγίδα στον κόσμο τους.

    Οφείλουμε σαν εκπαιδευτικοί και σαν γονείς να σεβόμαστε και να εκτιμάμε τις ιδέες και τις προσπάθειες τους και να αντιστεκόμαστε στην τελειομανία, δημιουργώντας κλίμα αποδοχής και ασφάλειας.

    Πρακτικά θα έλεγα ότι χρήσιμα εκπαιδευτικά εργαλεία για την ανάπτυξη της φαντασίας αποτελούν οι ιστορίες, τα παραμύθια, οι μύθοι , οι ταινίες, το δραματικό παιχνίδι, οι αυτοσχεδιασμοί, οι μεταμφιέσεις, το κουκλοθέατρο, το φανταστικό διώνυμο, τα παιχνίδια με τη φωνή και τους ήχους, η μουσική, οι επισκέψεις σε μουσεία, γκαλερί και σε χώρους τέχνης και πολιτισμού.
    Με λίγα λόγια να δείξουμε στα παιδιά την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας. Γιατί όλος ο κόσμος αποτελεί πηγή έμπνευσης, αρκεί να είμαστε έτοιμοι να τον δούμε και να τον απολαύσουμε. Η αισθητική απόλαυση, η χαλάρωση και ο αναστοχασμός δημιουργούν συναισθήματα ευφορίας και κάνουν τα παιδιά δραστήρια, χαρούμενα και δημιουργικά.

    Και κλείνουμε με την ερώτηση της Μαρίας 5ετών. Είστε αληθινή;
    Νομίζω ότι είμαι πολύ αληθινή!

    Σας ευχαριστούμε ο καθένας μας ξεχωριστά για τις εμπειρίες που μας χαρίσατε μέσα από το βιβλίο σας.
    Και εγώ σας ευχαριστώ θερμά για τι τιμή που μου κάνατε. Ήσασταν για μένα η πιο όμορφη καλοκαιρινή ηλεκτρονική παρέα!
    Εύχομαι σε όλους σας μια χαρούμενη και δημιουργική σχολική χρονιά.

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular