More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΙστορίες με τη Λιλίκα Νο3, του Ζιλμπέρ Ντελαέ (εικ.: Μαρσέλ Μαρλιέ)

    Ιστορίες με τη Λιλίκα Νο3, του Ζιλμπέρ Ντελαέ (εικ.: Μαρσέλ Μαρλιέ)

    Ο ρετρό θρίαμβος της Λιλίκας από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος συνεχίζεται. Κόσμος και κοσμάκης, γεννημένοι στα μακρινά -θεός φυλάξοι- 60’s, και 70’s, αγοράζει τη Λιλίκα, όχι μόνο για να κάνει ο ίδιος μόνο μια απευθείας σύνδεση με τα παιδικά του χρόνια αλλά και για να φέρει τα προαναφερθέντα χρόνια μπροστά στο βλέμμα παιδιών, ανιψιών και εγγονιών που όχι μόνο δεν ξέρουν τη Λιλίκα αλλά συχνά προσπαθούν να κάνουν scroll down τις σελίδες.

    Η Λιλίκα, η Martine όπως λεγόταν στα βελγικά, εξηντατεσσάρισε πια. Γεννήθηκε το 1954  στην κούτρα κι από εκεί κατέβηκε στη συγγραφική πένα του Gilbert Delahaye και την εικαστική απόδοση του Marcel Marlier. Κανείς από τους δυο δεν φανταζόταν την επιτυχία που θα γνώριζε η φανταστική, χάρτινη ηρωίδα τους. Σήμερα, μετά από 6,5 δεκαετίες ύπαρξης και άνω των 60 διαφορετικών άλμπουμ, η Martine/Λιλίκα συνεχίζει το ταξίδι της στον κόσμο του παιδικού βιβλίου. Ένα εκδοτικό φαινόμενο με περισσότερα από 110 εκατομμύρια αντίτυπα στα γαλλικά και 40 εκατομμύρια σε άλλες γλώσσες.

    Ποια είναι η Λιλίκα; Ένα δεκάχρονο αξιαγάπητο κορίτσι, με τέλεια σιδερωμένα φορεματάκια, με γυαλιστερά παπουτσάκια με μπαρέτα και καλοχτενισμένα μαλλιά, που μας αφηγείται όμορφες ιστορίες της καθημερινής της ζωής. Ιστορίες απλές, χωρίς ανατροπές, χωρίς φανταστικά πλάσματα, χωρίς άλυτα μυστήρια, παρά  ιστορίες που διαδραματίζονται στη ζωή κάθε δεκάχρονου κοριτσιού και των φίλων του. Ίσως η ταύτιση αυτή με το ευρύ νεανικό κοινό να αποτελεί και το μυστικό της επιτυχίας, της χάρτινης ηρωίδας.

    Οι εικόνες που δημιούργησε ο Marcel Marlier συνέβαλαν σημαντικά  στην επιτυχία της σειράς. Με  μάλλον αφελή, φωτογραφικό ρεαλισμό, τα σχέδιά του είναι λεπτομερή. Μεγάλη έμφαση δίνεται στο σκηνικό και στις εκφράσεις των προσώπων. Τα χρώματά του σε τόνους παστέλ που αποπνέουν ρομαντισμό.
    Εξήντα περίπου χρόνια έχουν περάσει από τότε που κυκλοφόρησε η πρώτη ιστορία της Λιλίκας στην Ελλάδα και οι Εκδόσεις Παπαδόπουλους μας παρουσιάζουν ακόμα τρεις αγαπημένες ιστορίες της μικρής ηρωίδας, «Τα γενέθλια της Λιλίκας», «Η Λιλίκα είναι άρρωστη», «Η Λιλίκα μαθαίνει κολύμπι».

    Στον τρίτο τόμο που εκδίδεται από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος περιλαμβάνονται οι ιστορίες Η Λιλίκα στο πάρκο, Η Λιλίκα στο Βουνό και η Λιλίκα στο σχολείο.

    Με διάθεση ρετρό, μας ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή, τότε που τα παιδικά βιβλία ήταν λιγοστά. Σε μια εποχή αθωότητας, ανεμελιάς, που όλα είναι ροζ… σαν τα όνειρα των δεκάχρονων-και όχι μόνο- κοριτσιών.

    Η πρώτη ιστορία της Λιλίκας ήταν το “Martine à la ferme” (Η Λιλίκα στο αγρόκτημα). Ακολούθησαν 59 ακόμη βιβλία που πούλησαν πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο. Όταν ο συγγραφέας Ζιλμπέρ Ντελαέ πέθανε το 1997, τις ιστορίες της Λιλίκας συνέχισε να γράφει ο γιος του εικονογράφου, Ζαν Λουί Μαρλιέ. Με το θάνατο και του εικονογράφου, Μαρσέλ Μαρλιέ, το 2011, η σειρά έλαβε τέλος. Το τελευταίο βιβλίο που εκδόθηκε ήταν το Martine et le prince mystérieux (Η Λιλίκα και ο μυστηριώδης πρίγκιπας, 2010).

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ιστορίες με τη Λιλίκα Νο3
    Τίτλος πρωτοτύπου: Martine a l’ ecole, Martine au parc, Martine a la montagne
    Συγγραφέας: Gilbert Delahaye
    Εικονογράφηση: Marcel Marlier
    Μετάφραση: Γιώργος Τσουκαλάς, Δήμητρα Γ. Τσουκαλά, Έλλη Έμκε
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2018
    Διόρθωση: Μάνος Μπονάνος
    Διάβασε: Απόσπασμα
    Σελίδες: 72
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-960-569-775-4

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular