More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΙστορίες πριν από την ιστορία: γύρω από τη φωτιά, του Στέφανο Μπορντιλιόνι

    Ιστορίες πριν από την ιστορία: γύρω από τη φωτιά, του Στέφανο Μπορντιλιόνι

    giroapotifotia_cover

    Η φυλή του Κόραν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει βιαστικά την κοιλάδα καθώς τη βρήκε το χιόνι. Μέχρι τότε, έμεναν όλοι μαζί σε μια φιλόξενη και μεγάλη σπηλιά της κοιλάδας. Το βράδυ ξεκουράζονταν γύρω από τη φωτιά. Τη μέρα έβγαιναν και μάζευαν σκουλήκια, έντομα, καρπούς, ρίζες. Μοναδικός κίνδυνος στην περιοχή…οι λύκοι.

    Το χιόνι τους διώχνει. Περπατούν μέρες στο κρύο ψάχνοντας λίγο ήλιο. Κοιμούνται όπου βρουν. Λαξεύουν πέτρες, φτιάχνουν λεπίδες, φτιάχνουν την τύχη τους πραγματικά. Ανάβουν φωτιά με πέτρες, ξύλα, χορδή από έντερα και εκμεταλλευόμενοι την τριβή. Το βράδυ γύρω από τη φωτιά έρχεται η μαγική ώρα του παραμυθιού από τον γέρο-Έκο ή κάποιον από τους κυνηγούς που όλο και κάποια παλιά ιστορία η οποία ταξιδεύει από τους προγούνους τους θα έχουν να πουν.

    Είναι καταπληκτικές οι ιστορίες που ακούγονται. Και συμβολικές. Είναι για τη μαιμού που κατέβηκε από το δέντρο κι άρχισε να περπατά. Είναι για τη μεγάλη ξηρασία που ανάγκασε τους ανθρώπους εκείνους να ταξιδεύουν σε αναζήτηση άλλης γης. Είναι για πράγματα που έρχονται από τα παλιά.

    Το “Γύρω από τη φωτιά” του Στέφανο Μπορντιλιόνι είναι ένας λογοτεχνικός φάρος για τη ζωή των προϊστορικών ανθρώπων. Με επίκεντρο τη ζωή, τις συζητήσεις, τις σκέψεις και τις συνήθειες 12 ανθρώπων της φυλής του Κόραν, ο συγγραφέας ξεδιπλώνει σε 50 κινηματογραφικά εικονογραφημένες σελίδες κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων πριν από εκατομμύρια χρόνια.

    Διαμονή, μετακίνηση, προλήψεις, δεισιδαιμονίες, θρησκευτικές τελετές, κυνήγι, ψάρεμα και διατροφή, ζωγραφική και καλλιτεχνική έκφραση, κίνδυνοι, αντιμετώπιση, όπλα και εργαλεία, ρόλοι στην κοινότητα, όλες πραγματικά οι όψεις της δύσκολης καθημερινότητας των “αρχαίων μας προγόνων” αντιφεγγίζουν στα μάτια μας όπως η φωτιά τη νύχτα στα δικά τους.

    Για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την προϊστορία και τους ανθρώπους πριν τον…ερχομό του “πολιτισμού” η σειρά Ιστορίες πριν από την Ιστορία από τις εκδόσεις Κέδρος είναι ένα από τα “πρέπει να διαβάσεις”. Το πρώτο βιβλίο της σειράς είναι το “Κυνηγώντας τα μαμούθ”.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ιστορίες από την ιστορία- Γύρω από τη φωτιά
    Συγγραφέας: Στέφανο Μπορντιλιόνι
    Εικονογράφηση: Φαμπιάνο Φιορίν
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2014
    Σελίδες: 56
    Μέγεθος: 16 χ 20
    ISBN: 978-960-04-4514-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular