More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΛιγουλάκι χειμώνας, του Πωλ Στιουάρτ (εικ.: Κρις Ρίντελ)

    Λιγουλάκι χειμώνας, του Πωλ Στιουάρτ (εικ.: Κρις Ρίντελ)

    ligoulaki2

    Ο σκαντζόχοιρος κι ο λαγός, δυο φίλοι. Κι έρχεται χειμώνας. Κι ο σκαντζόχοιρος αποχαιρετά το φίλο του. Δεν πάει ταξίδι. Πάει για ύπνο. Για εκείνον τον αναγκαίο ύπνο που υπαγορεύει η φύση του. “Δε θα σου λείψω;”, τον ρωτά ο λαγός. “Όταν κοιμάμαι δε μου λείπουν οι φίλοι μου”, του απαντά ρεαλιστικά ο σκαντζόχοιρος. Μα πριν βουτήξει στη φωλιά του και τη ζέστη της, του παραγγέλνει: “Θέλω μόνο να μου κρατήσεις λιγουλάκι χειμώνα. Να δω με τι μοιάζει”.

    Ο λαγός ζει τον παγωμένο χειμώνα. Τρέφεται με ο,τι μπορεί. Και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, καταφέρνει να μαζέψει…λιγουλάκι χειμώνα για το φίλο του. Κι όταν εκείνος ξυπνήσει και ανταμώσουν, θα του το δώσει, αυτό το κομμάτι, το λιγουλάκι από το χειμώνα που του κράτησε. Κι ο σκαντζόχοιρος θα μάθει επιτέλους πως περίπου είναι εκείνος ο χειμώνας που πάντα τον κοιμάται!

    Αριστούργημα! Το “Λιγουλάκι χειμώνας” του Πωλ Στιούαρτ είναι ένας ύμνος στη φιλία. Κι αυτό είναι το προφανές. Ακόμα πιο ενδιαφέρον το κάνει το παρασκήνιο του. Ο χειμώνας και ο “αναγκαστικός” ύπνος του σκαντζόχοιρου. Θα αναρωτηθούμε για πολλά διαβάζοντάς το. Πώς μυρίζει ο χειμώνας; Με τι μοιάζει;  Γιατί κάποια ζώα κοιμούνται το χειμώνα; Τι είναι χειμερία νάρκη;

    Με λόγια απλά και δυο τρεις εκφράσεις που μόνο σε ποιητή συναντάς, το “Λιγουλάκι χειμώνας” σε καθηλώνει. Ανοίγει δρόμους στην παιδική φαντασία και όμορφους προβληματισμούς για νέες ενασχολήσεις. Κι αυτή η απροσδόκητη, κρυμμένη ποίησή του. Αχ, αυτά τα παραμύθια που το κατορθώνουν, πόσα λίγα!

    ΥΓ: Καθώς τα Ελληνικά Γράμματα έκλεισαν εδώ και 3 περίπου χρόνια, το βιβλίο θα ζει μόνο στο απόθεμα κάποιων βιβλιοπωλείων ή e-shops. Δυστυχώς…

    (ΕΚΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ)

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Λιγουλάκι χειμώνας
    Συγγραφέας: Πωλ Στιούαρτ
    Εικονογράφηση: Κρις Ρίντελ
    Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 2000

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular