More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜάγισσες γόμες, του Βασίλη Κουτσιαρή (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Μάγισσες γόμες, του Βασίλη Κουτσιαρή (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    magissesgomes_cover

    Οι Μάγισσες γόμες προσεγγίζουν ένα θέμα που συνήθως προβληματίζει γονείς και εκπαιδευτικούς και αποτελεί σύνηθες φαινόμενο σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Όταν τα παιδιά παίρνουν κάτι που δεν τους ανήκει, γιατί τους άρεσε τόσο πολύ που σχεδόν τα «μάγεψε». Κάπως έτσι συνέβη και με τη Νικολέτα που είχε μια αδυναμία στις γόμες και τα ξεχωριστά σχέδια τους.
    «Πόσο της άρεσε της Νικολέτας η γόμα της Ματίνας! Δε χόρταινε να την κοιτάζει ξανά και ξανά. Αλλά και η γόμα της Χριστίνας την έχει ξετρελάνει. Δεν είχε ξαναδεί τόσο μεγάλη γόμα. Της την είχε φέρει ο μπαμπάς της από την Αθήνα. Εκείνη όμως που την έκανε να παραμιλάει ήταν η γόμα της Κάτιας….»
    Η Νικολέτα είχε μαγευτεί από τα σχέδια και τις γόμες που είχαν οι φίλες της, αν και είχε μια ολοκαίνουργια γόμα, που της είχε κάνει δώρο ο μπαμπάς της. Το μικρό κορίτσι ένιωσε μια ακατανίκητη έλξη, να κάνει δικές της, έστω για λίγο, τις τόσο ξεχωριστές γόμες. Ίσως δεν καταλάβαινε κανείς την απουσία τους και σίγουρα θα τις επέστρεφε σε λίγες μέρες. Έχει επίγνωση της πράξης της και αναγκάζεται να πει ένα μικρό ψεματάκι στη μητέρα της για ν’ αποφύγει τις ερωτήσεις καθώς θα ήταν καλύτερα να μην το μάθει κανείς.

    Όμως την επόμενη μέρα στο σχολείο η Νικολέτα θα νοιώσει την αγωνία και την απογοήτευση που έχουν οι φίλες της. Θα συνειδητοποιήσει για πρώτη φορά ότι δεν έπρεπε να πάρει τις γόμες στην τσάντα της. Οι φίλες της, αγαπούσαν τις γόμες τους, όσο και η ίδια. Όμως δεν μπορούσε να πει την αλήθεια γιατί θα τις πλήγωνε και θα έχανε την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους.
    Οι γόμες που τόσο πολύ χαιρόταν και καμάρωνε σα να ήταν δικές της, τώρα έγιναν μεγάλο βάσανο και ντρεπόταν να μιλήσει γι’ αυτό. Η επιμονή και η τρυφερή προσέγγιση των γονιών της θα κάνει τη Νικολέτα να τους εκμυστηρευτεί το μεγάλο μυστικό που δεν άντεχει άλλο να κρατά για τον εαυτό της. Ήταν η πρώτη φορά που έκανε κάτι τέτοιο η Νικολέτα γι’ αυτό και οι γονείς της έδειξαν μεγάλη κατανόηση. Έπρεπε να επιστρέψει τις γόμες χωρίς αναβολές και να αποκατασταθεί η αλήθεια. Όμως η Νικολέτα ανησυχούσε για τις φίλες της, αν θα την αγαπούσαν και για τη δασκάλα της, πως θα την αντίκριζε στα μάτια έπειτα από ο,τι είχε κάνει. Ας γινόταν να επιστρέψουν μαγικά, έτσι όπως ξαφνικά “εξαφανίστηκαν” οι… μάγισσες γόμες.

    Ο συγγραφέας Βασίλης Κουτσιαρής είχε ασχοληθεί και το βραβευμένο Είναι κάτι που μένει με την έννοια της ιδιοκτησίας, από ένα άλλο πρίσμα τότε. Ως δάσκαλος, έχει πλήρη επίγνωση της παιδικής ψυχολογίας και πως μπορεί κανείς να δώσει λύση σε παρόμοιες καταστάσεις αλλά και τι μπορεί να συμβεί στην καρδιά και το νου των παιδιών αν δεν το κάνει. Εκείνο που προέχει είναι ο σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού που έκανε την πράξη της… εξαφάνισης. Χαρακτηρισμοί, ταμπέλες και λέξεις “βαριές” (κλέφτης, έκλεψε, κλοπή κτλ) δεν ενδείκνυνται για παιδιά που έχουν παραπέσει σε μικροκλοπές καθώς μια πράξη από παρόρμηση της στιγμής δεν μπορεί να καθορίσει πρόσωπα, ποιότητες και συμπεριφορές. Οι ενήλικες, δάσκαλοι και γονείς οφείλουν να σκύψουν με αγάπη πάνω στο παιδί και να το βοηθήσουν να καταλάβει το λάθος του και να δώσουν λύση στο πρόβλημα χωρίς να στιγματίσουν το παιδί. Περιγράφουμε την πράξη σε τρίτο πρόσωπο και ποτέ σε δεύτερο πρόσωπο και δίνουμε έμφαση στην ενσυναίσθηση.
    Για παράδειγμα: «Όταν κάποιος παίρνει κρυφά κάτι που δεν του ανήκει πως αισθάνεται ο ίδιος και πως αισθάνεται εκείνος που έχασε κάτι που του ανήκει;»

    Η εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου ντύνει ιδανικά το κείμενο και αποτελεί αφορμή για συζήτηση, αντανακλά τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών της ιστορίας, ενώ οι μορφές και τα χρώματα που επιλέγει είναι αρμονικά και αισθητικά όμορφα.
    Στο τέλος της έκδοσης περιλαμβάνονται οδηγίες προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς από την ψυχολόγο Μαρία Δρόσου που θα σας λύσουν πολλές απορίες για την επίλυση παρόμοιων καταστάσεων, τι είναι σωστό και τι λάθος για την ψυχολογία του παιδιού.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μάγισσες γόμες
    Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
    Εξώφυλλο: Αιμιλία Κονταίου
    Εκδόσεις: Μίνωας, 2015
    ISBN: 978-618-02-0394-3

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular