More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΜε τον Ελύτη στην Ελλάδα, της Ευαγγελίας Καλεράντε

    Με τον Ελύτη στην Ελλάδα, της Ευαγγελίας Καλεράντε

    Τίτλος: Με τον Ελύτη στην Ελλάδα
    Συγγραφέας: Ευαγγελία Καλεράντε
    Εικονογράφηση: Χάρις Τσεκούρα
    Εκδόσεις: Ατραπός, 2002
    Μέγεθος: 25 Χ 25
    ISBN: 978-960-741-257-7

    Αγόρασέ το

    metonelitistinellada_cover“Μια μέρα του Μαρτιού, ο Ελύτης άγγιξε το αόρατο χέρι του αγγέλου του και ανέβηκε λίγο ψηλότερα, στοουράνιο, πασαδεισένιο βασίλειο. Φρόντισε όμως να μην τον ξεχάσουμε ποτέ· Μας άφησε τα ακοίμητα δώρα του, τους διάφανους στίχους του.”

    Αυτά γράφει στην αρχή του προλόγου της η συγγραφέας του βιβλίου Ευαγγελία Καλεράντε. Κι αυτό φροντίζει να κάνει και η ίδια με το βιβλίο της αυτό. Δεν είναι ένα βιβλίο για παιδιά. Ή μήπως είναι; Δεν είναι ένα βιβλίο με ηλικία και target group στοχευμένο. Με τη γραφή του στοχεύει σε όλους τους ανθρώπους που αγαπούν τις όμορφες λέξεις, τις όμορφες εικόνες, την ποίηση. Πολύ ζήσαμε οι άνθρωποι έξω από την ποίηση. Πολύ βγάλαμε τα παιδιά έξω από την ποίηση αντιμετωπίζοντάς τα συχνά πότε ως καρικατούρες των ενηλίκων και πότε ως μπέμπηδες που θα λένε χαριτωμενιές για να γελάμε εμείς με την αθώα τσαχπινιά τους.

    Σε ρωτώ όμως αναγνώστη: θα έβλαπτε τόσο πολύ το παιδί μου/σου/του/μας να διαβάσει κάποιες φορές σε ένα εικονογραφημένο “παραμύθι” τα εξής: (;)

    “Νάτη μες το άσπρο της φουστάνι,
    εκείνο που την έκανε να μοιάζει ζωγραφιά,
    μ’ ένα στεφάνι με ολόφρεσκα μαγιάτικα λουλούδια
    στα κεχριμπαρένια της μαλλιά.”

    Ή λίγο αργότερα:

    “Ο ήλιος, ο ηλιάτορας, φωτίζει τα ρυτιδωμένα πρόσωπα των ψαράδων,
    που στις κόκκινες, πράσινες βάρκες τους ταξιδεύουν με την ελπίδα και γεμάτα τα δίχτυα τους όνειρα.”

    Ένα ταξίδι στα τοπία που αγάπησε ο Ελύτης, που ύμνησε ο μέγας Έλληνας ποιητής, στις άνοιξες, τους ουρανούς, τα φουστάνια των κοριτσιών, τα βοτάνια των εξοχών, τους αιγαιοπελαγίτικους βράχους με τα λευκά σπίτια και τα ξωκλήσια, τον ήλιο και τους ψαράδες με τα δίχτυα, το καλοκαίρι, την ιστορία, την Ελλάδα την ίδια.

    Σίγουρα θα το αγαπήσετε οι πιο μεγάλοι, έτσι που εξορίσαμε τα παιδιά στα αρκουδάκια μοναχά και τα ζουζούνια. Όμως εγώ επιμένω. Από τα 8-9 αυτά τα βιβλία είναι φάρμακα, όχι για γιατρειά, αλλά για εξύψωση.

    ΥΓ: Ευχαριστώ την Κατερίνα Γ. που μου το ‘μαθε.

     

    Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

    ***

    Η Ευαγγελία Καλεράντε είναι Λέκτορας Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στο Πανεπιστήµιο της Δ. Μακεδονίας. Είναι απόφοιτος του Πολιτικού Τµήµατος της Νοµικής Σχολής Αθηνών, της Παιδαγωγικής Σχολής Αθηνών και της Σχολής Νηπιαγωγών. Έχει πραγµατοποιήσει Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Κοινωνιολογία και το θέµα του διδακτορικού της είναι στον τοµέα της Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στην εκτενή µελέτη της εκπαιδευτικής περιόδου 1936-1940. Ασχολείται µε ζητήµατα Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και Πολιτικής Κοινωνιολογίας. Είναι µέλος Ελληνικών Επιστηµονικών Συλλόγων και αντίστοιχων Παγκοσµίων της ειδικότητάς της. Έχει εργαστεί σε ερευνητικές οµάδες για τη διερεύνηση ζητηµάτων αναφορικά µε την Εκπαιδευτική Πολιτική για τη µετανάστευση και την ισότητα.

    ***

    Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

    ***

    Η Χάρις Τσεκούρα ζει και εργάζεται στο Ναύπλιο. Είναι μέλος του Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Εκθέτει από το 1980 σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, συνεργάζεται στο Ναύπλιο με τον τοπικό Τύπο και περιοδικά. Το 1995 σκιτσάριζε στην "Καθημερινή της Κυριακής".
    Ως συνεργάτης της Μαρίζας Κωχ στο θέατρο, κατασκεύασε τα σκηνικά και τα κοστούμια στις παραστάσεις για παιδιά "Αργοναυτική εκστρατεία" και "Η Γοργόνα ταξιδεύει το μικρό Αλέξανδρο", για την οποία εικονογράφησε και το ομώνυμο βιβλίο από τις εκδόσεις Κέδρος. Της έχει απονεμηθεί το βραβείο πολιτισμού από τη Νομαρχία Αργολίδας στο Ναύπλιο.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular