More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΜε το μελάνι της σουπιάς, της Αναστασίας Ευσταθίου (εικ.: Γιώργος Δημητρίου)

    Με το μελάνι της σουπιάς, της Αναστασίας Ευσταθίου (εικ.: Γιώργος Δημητρίου)

    melanisoupias

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    “Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα. Πρώτη ανάσα μου ο μαΐστρος. Ο Νηρέας Κορινθιακός, γεμάτος θρύλους και παραδόσεις, γεμάτος αλμύρα και χρώματα με σημάδεψε. Για την απαρχή της έμπνευσης και την αγωνία της συγγραφής έδωσα συνέντευξη στην Αγγελική Βαρελλά στο περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΈΣ (τεύχος 105). «Ξύνοντας ανελέητα τα μολύβια μου και γράφοντας στο χαρτί επιστρέφω στα πατρώα εδάφη. Στα βράχια της μάνας παραλίας δίπλα στο πατρικό μου ονειρευόμουν. Πάνω τους έκανα μακρινά ταξίδια παρέα με την Πηνελόπη Δέλτα, τον Λουντέμη, τον Καζαντζάκη, τον Ελύτη… Εκεί χαρτογράφησα τους δικούς μου πλόες. Από μικρή, ατενίζοντας αυτή την οικεία θάλασσα έφευγα μαζί με τους πρώτους Αχαιούς αποίκους κατά τη μεριά της Τροίας…»

    Η συγγραφέας Αναστασία Ευσταθίου είναι εκπαιδευτικός και διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ιδιαίτερα με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων και την προώθηση της φιλαναγνωσίας στα σχολεία. Επιμορφώνει μέσα από βιωματικά σεμινάρια εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις Καινοτόμες Δράσεις. Συμμετέχει ενεργά σε συνέδρια, βιβλιοπαρουσιάσεις και δικτυακούς τόπους. Τη γνωρίσαμε μέσα από τη στήλη «Βιβλία για Νέους» στον Μαγικό Κόσμο της βραβευμένης ηλεκτρονικής εφημερίδας Kos Voice.

    Το βιβλίο της «Με το μελάνι της σουπιάς», είναι ένα μυθιστόρημα με οικολογικό μήνυμα για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την προστασία της θάλασσας. Πρόκειται για ένα βραβευμένο παιδικό μυθιστόρημα από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά στον 52° Διαγωνισμό συγγραφής με το βραβείο «Ελεύθερου μυθιστορήματος για παιδιά Δημοτικού» (2007).
    Όπως η ίδια μας είπε, το βιβλίο «Με το Μελάνι της Σουπιάς» είναι ένα από τα αγαπημένα της βιβλία.
    «Λατρεύω τους ήρωες του με τα κουσούρια και τα προτερήματά τους. Όχι μόνο το αφιέρωσα στους γιους μου, αλλά τους έβαλα να πρωταγωνιστούν στο βιβλίο.
    Στο βιβλίο, από «παθητικός» αναγνώστης ο γιος της συγγραφέως, ο Ιπποκράτης, μετατρέπεται σε ενεργό πολίτη του κόσμου, όπου μαζί με τον επαναστατημένο ψαρόκοσμο ξεσηκώνει τον πλανήτη σε μια εξέγερση κατά τη ρύπανσης και μόλυνσης του περιβάλλοντος, η οποία έχει αίσιο τέλος. Όλα ανατρέπονται μέσα στις σελίδες, γιατί όχι και στον πραγματικό κόσμο; Αυτή και μόνο η απορία μπορεί να λειτουργήσει σαν κίνητρο να γράψει ένας συγγραφέας παιδικό βιβλίο για το περιβάλλον».
    Απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού αλλά είναι ένα μυθιστόρημα και για μεγάλους με χιούμορ και έξυπνους διαλόγους που αντικατοπτρίζουν την κοινωνία των ανθρώπων και μας μεταφέρουν στην ψαροκοινωνία, μας θέτουν προβληματισμούς για τα απόβλητα αλλά και για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα θαλάσσια είδη όπως η χελώνα Καρέτα Καρέτα, η φάλαινα Παχουλένια, ο κυρ Χταπόδης Κατσούλας, η Ουρανία η πεταλίδα. Ο Ξαπλώστρας ο αστερίας περιγράφει τις περιπέτειες των φίλων του στο βυθό σ’ ένα αστεράκι δραπέτη του ουρανού που γράφτηκαν με το μελάνι της Πέπης της σουπιάς. Ο ψαρόκοσμος κινδυνεύει και η μόνη λύση είναι ν’ αναλάβουν ενεργό δράση τα ψάρια των Ρηχών, των Γλυκών νερών αλλά και των Ωκεανών. Θα τα καταφέρουν άραγε ν’ αλλάξουν τον κόσμο και να σώσουν τον θαλάσσιο κόσμο από τη μόλυνση; Ποιος ο ρόλος του Ιπποκράτη στην ιστορία μας;
    Ένα βιβλίο που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τα παιδιά και έγινε θεατρική παράσταση από τη Θεατρική ομάδα ΜονόΛογοι. Η παιδική σκηνή της θεατρικής ομάδας “Μονόλογοι” δημιουργήθηκε το 2010, χρονιά την οποία παρουσίασε το έργο «Με το Μελάνι της Σουπιάς» της Αναστασίας Ευσταθίου. Τα μέλη της παιδικής σκηνής είναι ηλικίας από 5-17 ετών, παιδιά που αγαπούν το θέατρο και επιλέγουν να περάσουν τις ελεύθερες ώρες τους στη θεατρική σκηνή. Είναι μια ιστορία με μηνύματα που καλλιεργεί στα παιδιά οικολογική συνείδηση για το θαλάσσιο περιβάλλον. Οι ήρωες της ιστορίας έχουν ελαττώματα και προτερήματα, πάσχουν, υποφέρουν από τη μόλυνση της θάλασσας αλλά και δείχνουν θάρρος και δύναμη την κατάλληλη στιγμή.
    Επίσης μπορεί ν’ αξιοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς για δραστηριότητες μέσα στην τάξη και να ενσωματωθεί σ’ ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

    «Όλα αυτά τα χρόνια το βιβλίο αγαπήθηκε. Στα σχολεία που με καλούν για βιβλιοπαρουσιάσεις, τα παιδιά με ρωτούν πώς σκέφτηκα τους ήρωές μου και μου ζητάνε το νούμερο του υδροκινητού της μπουρμπουλήθρας. Με γεμίζουν με μαγικά δώρα εμπνευσμένα από την πλοκή και την εικονογράφηση του Γιώργου Δημητρίου. Με χαρά μου τα μοιράζομαι με τους αναγνώστες του elniplex. Εύχομαι να δώσουν ιδέες, ώστε να ζωντανεύουν τα λογοτεχνικά βιβλία στην τάξη»

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Με το μελάνι της σουπιάς
    Συγγραφέας: Αναστασία Ευσταθίου
    Εικονογράφηση: Γιώργος Δημητρίου
    Εκδόσεις: Α. Α. Λιβάνη, Οκτώβριος 2019
    Σελίδες: 98
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-960-14-2086-8
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular