More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΜια φλόγα στο σκοτάδι, της Μαρίας Ρουσάκη (εικ.: Κατερίνα Ράπτη)

    Μια φλόγα στο σκοτάδι, της Μαρίας Ρουσάκη (εικ.: Κατερίνα Ράπτη)

    Μόλις στους 19 μήνες της ζωής της, η Έλεν Κέλερ χάνει την ακοή και την όρασή της. Οι γονείς της αισθάνθηκαν τυχεροί μέσα στην ατυχία τους. Η Έλεν τουλάχιστον δεν πέθανε. Στην προσπάθειά τους να βρουν κάποιον άνθρωπο που θα βοηθήσει το μικρό κορίτσι να αποκτήσει επαφή με τον κόσμο, το περιβάλλον, την πραγματικότητα, βυθισμένοι στις ασχολίες και την άγνοιά τους, φτιάχνουν ένα πραγματικό αγρίμι, ένα κακότροπο πλάσμα που αρνείται ο,τι δε θέλει, επιβάλλει με σκληρούς τρόπους τη θέλησή της και παραμένει βυθισμένη σε ένα σκοτάδι που δεν έχει διαλέξει αλλά διαιωνίζει μαζί με τους γονείς της.

    Δε βλέπει. Δε μιλάει. Δεν ακούει. Μέχρι που θα συναντήσει την Ανν Σάλιβαν, μια 20χρονη δασκάλα που έζησε στο απόλυτο σκοτάδι για πολλά χρόνια μέχρι να εγχειριστεί και να βελτιωθεί η όρασή της. Η Ανν Σάλιβαν δείχνει αποφασισμένη. Η Έλεν αντιστέκεται και η άρνηση των γονιών της να υποστηρίξουν τις μεθόδους της δασκάλας δυσκολεύει δραματικά την κατάσταση. Αλλά η θέληση της νεαρής δασκάλας είναι τόσο ισχυρή που όχι μόνο δεν εγκαταλείπει αλλά ουσιαστικά συγκλονίζεται από την ευχαρίστηση να δει την Έλεν να επικοινωνεί με τον κόσμο. Και θα τα καταφέρει με έναν απολύτως συναρπαστικό τρόπο να κάνει τη μικρή Έλεν ένα σύμβολο ελπίδας και σθένους για χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο καθώς θα καταφέρει να γίνει η πρώτη τυφλή και κωφή που πήρε πτυχίο.

    Η Μαρία Ρουσάκη αφγείται με γλαφυρό τρόπο την πραγματική ιστορία της Έλεν Κέλερ και της νεαρής δασκάλας της, Ανν Σάλιβαν. Με λόγο κοφτό, όπως η ζωή της Έλεν μέσα στο σκοτάδι γνωρίζουμε την πραγματικά συγκλονιστική ιστορία ενός παιδιού που έχει χάσει κάθε επαφή με τον κόσμο από βρέφος σχεδόν.

    Εκείνο που με καθήλωσε στην ιστορία είναι κάτι ακόμα πιο πέρα από την πραγματικότητα των βασάνων και του αγώνα αυτού του παιδιού. Είναι κάτι πέρα από την αγωνία και την άγνοια των γονιών της. Είναι η απόλυτη επιμονή, συνέπεια και θέληση της νεαρής δασκάλας. Είναι η απόλυτη προσήλωσή της στο στόχο ακόμα και όταν τα αποτελέσματα δεν έρχονταν και ο περίγυρος ήταν εναντίον της. Η δασκάλα Ανν Σάλιβαν είναι η αποθέωση της δασκάλας με στρατηγική, με όραμα. Είναι η αποθέωση του ανθρώπου που δεν περιμένει μαγικά σε δυο τέρμινα αλλά ακολουθεί έναν δρόμο μακρύ που ξέρει -κι αν δε ξέρει, υποψιάζεται σοβαρά- ότι θα φέρει την Έλεν ξανά στον κόσμο που έχασε πριν καν τον δει ποτέ.

    Η ιστορία της Έλεν Κέλερ θα ήταν ένα τίποτα χωρίς τη χαρισματική Ανν Σάλιβαν. Κι αυτό η Μαρία Ρουσάκη το αφήνει να φανεί, να το ανιχνεύσεις στην ιστορία.

    Αξίζει να διαβαστεί απ΄όλους τους γονείς (κυρίως) και εκπαιδευτικούς που περιμένουν μαγικές συνταγές από άρθρα τύπου “Μάθετε σε 5 κινήσεις να ελέγχετε το θυμό του παιδιού σας” και άλλα χαριτωμένα. Ο κόσμος δεν αλλάζει σε μια μέρα. Ετοιμάζεται χρόνια για την αλλαγή του. Μαζί του κι εμείς.

    Thanks, Maria Rousakis!

    Βραβείο: Στη μικρή λίστα των «Λογοτεχνικών Βραβείων του Αναγνώστη» στην κατηγορία Λογοτεχνικό Βιβλίο για Παιδιά

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μια φλόγα στο σκοτάδι- Η συγκλονιστική ιστορία της Έλεν Κέλερ
    Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη
    Εικονογράφηση: Κατερίνα Ράπτη
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2012, 2017
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-04-4243-4

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular