More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΤέχνεςΜια ώρα…μια κούκλα…μια ζωή!

    Μια ώρα…μια κούκλα…μια ζωή!

    23

    Ο Γιώργος Αθανασάκης προτείνει…

    Το επάγγελμα του πλανόδιου κουκλοπαίχτη με φέρνει συνέχεια σε επαφή με εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να στήσουν μια κουκλοθεατρική παράσταση για κάποια γιορτή του σχολείου τους, η  να κάνουν ένα εργαστήριο κατασκευής κούκλας με τα παιδιά τους. Και στις δυο περιπτώσεις οι δυσκολίες είναι αρκετές.

    Τίποτα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται, αλλά και τίποτα δεν είναι τόσο πολύπλοκο.

    Ο σκοπός του εργαστηρίου  αυτού είναι η κατασκευή μιας θεατρικής κούκλας ,μέσα στα πλαίσια μιας σχολικής ώρας, που θα την έχετε μια ζωή

    Η πρότασή μας αφορά στην κατασκευή μιας μαρότας (με χέρι φάντασμα).

     

    ΜΑΡΟΤΑ (με χέρι φάντασμα)

    Η μαρότα(με χέρι φάντασμα)  είναι μια εντυπωσιακή κούκλα που παίζεται από κάτω. Ένας ξύλινος κεντρικός άξονας είναι στερεωμένος στον λαιμό της κούκλας, και δίνει “νεύρο” στον κορμό της, ενώ η βασική κίνηση γίνεται από τα χέρια  που περνάμε μέσα από το φουστάνι.

    Είναι σχετικά εύκολο να παίξουμε όπως και να κατασκευάσουμε τη μαρότα (με χέρι φάντασμα). Είναι καλό πριν αρχίσουμε να’ χουμε διαλέξει τον ήρωα που θέλουμε να φτιάξουμε.

    Ένα ζώο ή μια ανθρώπινη φιγούρα, ένα άντρα ή μια γυναίκα, ένα παιδί ή ένα γέρο.

     

    Υλικά:  Εφημερίδες,

    αλουμινόχαρτο,

    χαρτοταινία,

    μισό μέτρο κυλινδρικού ξύλου (π.χ. ένα κομμένο σκουπόξυλο)

    χαρτόνι

    χρώματα (νερομπογιές ή τέμπερες),

    ύφασμα 80*80 εκ.

    διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά που μπορούμε να βρούμε στο σπίτι μας π.χ.

    πλεκτά, κουμπιά, συρματάκι πιάτων, κορδέλες

    Σε στάδια η διαδικασία έχει ως εξής:

    α)Τοποθετούμε το χοντρό χαρτόνι που έχουμε γύρω από το δάκτυλο μας, δημιουργούμε ένα κύλινδρο και το δένουμε με χαρτοταινία. Με αυτό τον τρόπο έχουμε φτιάξει το λαιμό της κούκλας μας και κατ’ επέκταση τη βάση για τον ξύλινο κεντρικό άξονα(εάν πρόκειται για μαρότα) ή την βάση για το δάκτυλο μας(εάν χρησιμοποιήσουμε την κούκλα μας σαν γαντοκούκλα).

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    β)Δημιουργούμε ένα στρογγυλό όγκο με τσαλακωμένες εφημερίδες. Με την βοήθεια της χαρτοταινίας αρχίζουμε να καλουπιάζουμε τις εφημερίδες (είναι πολύ εύπλαστο υλικό) και να δίνουμε το βασικό σχήμα του κεφαλιού.

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    γ) Αφού έχουμε τελειώσει το βασικό σχήμα του κεφαλιού καλό είναι να δημιουργήσουμε ένα προφίλ στην κούκλα για να μην δείχνει σκέτη μπάλα!

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Με την βοήθεια του αλουμινόχαρτου   “πλάθουμε” τα χαρακτηριστικά που αποφασίσαμε και τα κολλάμε πάνω στο κεφάλι της κούκλας μας.Μπορούμε να φτιάξουμε φρύδια, μάγουλα, μύτη, αυτιά, σαγόνι ,μάτια ή οτιδήποτε άλλο απαιτεί ο ήρωας μας.

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    δ) Σε αυτό το σημείο πρέπει να αποφασίσουμε αν θα χρησιμοποιήσουμε την ξυλόκολλα η όχι. Εξαρτάται από τον χρόνο που έχει ο καθένας στην διάθεση του. Αν δουλέψουμε με ξυλόκολλα και στρώσεις χαρτιού πάνω στην κούκλα μας θα χρειαστούμε αρκετές ώρες γιατί πρέπει να μεσολαβήσει χρόνος για να στεγνώνουν οι στρώσεις. Η άλλη λύση που έχουμε είναι να επιστρώσουμε όλη την κούκλα με χαρτοταινία. Η βάση που δημιουργείται, χρωματικά είναι κοντά στο χρώμα του δέρματος, ενώ αν θέλουμε να την βάψουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε ποιότητα χρώματος.

    Αν δουλεύουμε με ομάδα παιδιών θα πρότεινα την δεύτερη λύση σαν πιο γρήγορη και πιο πρακτική.

    ε)Το κεφάλι τις κούκλας μας είναι έτοιμο!

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Με χρώματα βάφουμε τις λεπτομέρειες όπως τα μάτια και το στόμα. Καλό είναι να δημιουργήσουμε έντονα τα χαρακτηριστικά για να είναι ορατά από απόσταση αλλά και για να τονίζουν το χαρακτήρα της κούκλας μας.

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Με την χαρτοταινία και το αλουμινόχαρτο μπορούμε να φτιάξουμε μαλλιά και να τα βάψουμε και αυτά. Βέβαια αν έχουμε ποικιλία υλικών ακόμα καλύτερο θα ήταν να κολλήσουμε μαλλιά από ένα ξεπλεγμένο πουλόβερ, από κλωστές, ή ακόμα από στάχυα ή πολύχρωμα λουλούδια. Ας το αφήσουμε αυτό στην διάθεση της φαντασίας μας!

    στ)Στην βάση του λαιμού τοποθετούμε το κυλινδρικό ξύλο που έχουμε. Kαλό είναι να το σφηνώσουμε η να το κολλήσουμε για να μην ταλαντεύεται το κεφάλι. Από αυτόν τον άξονα άλλωστε θα χειριστούμε τον κορμό της κούκλας.

    ζ)Έφτασε η ώρα να ντύσουμε την κούκλα μας. Για το φόρεμα τις μαρότας θα χρειαστούμε ένα αρκετά μεγάλο ύφασμα, μαλακό, ελαφρύ, που να “πέφτει” καλά.

    Ένα κομμάτι υφάσματος 80Χ80 εκ. θα ήταν το ελάχιστο για να υπάρχει ευρυχωρία στον άξονα αλλά και στα χέρια μας.

    Βρίσκουμε το κέντρο του υφάσματος και εκεί σχεδιάζουμε και κόβουμε έναν κύκλο λαμβάνοντας υπόψη τη διάμετρο του λαιμού της κούκλας μας. Στη συνέχεια το τοποθετούμε στη βάση του λαιμού.

    Η μαρότα μας είναι  έτοιμη! 

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η κούκλα που μόλις φτιάξαμε είναι απόρροια δημιουργικής φαντασίας, απαλλαγμένης από βιομηχανικά πρότυπα και μοντέλα με τα οποία δεν θα πρέπει να τη συγκρίνουμε.

    Η δική μας κούκλα είναι πολύ καλύτερη γιατί την φτιάξαμε με πολύ μεράκι, δικά μας υλικά και πάνω από όλα:

    είναι μοναδική!

    Ένα εργαστήρι κούκλας μπορεί να μας φέρει πιο κοντά!

    To elniplex προτείνει: οργανώστε ένα εργαστήρι κατασκευής κούκλας στο σχολείο σας, καλέστε γονείς και παιδιά να πιουν μαζί χυμό και καφεδάκι, γνωριστείτε και δημιουργήστε κούκλες και καλό συναισθηματικό κλίμα!

                                                                        Ευχαριστούμε τον Γιώργο Αθανασάκη και τον Κουκλοθίασο Τεχνόπολις για τo Σεμινάριο Κατασκευής Κούκλας

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular