More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΕγώ & Οι ΆλλοιΜικρός πολίτηςΜικρές Οδύσσειες Παιδιών, της Βικτώριας Μπαντή

    Μικρές Οδύσσειες Παιδιών, της Βικτώριας Μπαντή

    mikres_odysseies_paidion_cover

    Πόσο πιο επίκαιρο να είναι ένα βιβλίο! Πόσο πιο “πραγματικότητα” να είναι ο τίτλος και το θέμα του!

    Οι Μικρές Οδύσσειες Παιδιών από την Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη μαθαίνουν στα παιδιά -στα παιδιά τα δικά μας με τη ζωή που είναι πιο τακτοποιημένη (και ευτυχώς)- αυτό που μπορούν να δουν πλέον τα παιδιά της Μυτιλήνης, της Σάμου, της Χίου, της Κω με τα μάτια τους αλλά και όλα τα υπόλοιπα παιδιά από τους δέκτες της τηλεόρασής τους, το διαδίκτυο, τα έντυπα. Τις περιπέτειες κάποιων άλλων παιδιών. Περιπέτειες που τις ζουν στ’ αλήθεια κι όχι σαν σε σενάριο κάποιας ταινίας για να σε συγκινήσει. Φροντίζει η ζωή να σε συγκινεί τώρα.

    Στις Μικρές Οδύσσειες Παιδιών δε γίνεται κατήχηση, ούτε προσκλητήριο να σεβαστείς ιδέες δύσκολες. Στο βιβλίο μοιράζεται απεριόριστη γνώση πάνω στις βασικές αρχές του παγκόσμιου πολιτισμού. Μία εκ των πλέον θεμελιωδών είναι ο σεβασμός, η ευαισθητοποίηση και η κατανόηση των προσφύγων. Σε μια εποχή που ακόμα και ενήλικες αδυνατούν να διαχωρίσουν τις διαφορές των λέξεων “πρόσφυγας” και “μετανάστης”, που αδυνατούν να θυμηθούν ότι η σημερινή ακόμα ακόμα σύνθεση του ελληνικού πληθυσμού είναι προϊόν τεράστιας μετακίνησης προσφύγων, το βιβλίο φροντίζει με ωραίο τρόπο να δώσει γνώση και να τοποθετήσει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις χωρίς να προσπαθεί να σε φορτίσει συγκινησιακά αλλά να σε “τονώσει”… γνωστικά.

    Μέσω του Οδυσσέα και του Θέμη, φίλων και συμμαθητών, τα παιδιά και οι αναγνώστες αρχίζουν να ξεναγούνται στις Οδύσσειες (περιπέτειες όπως του μυθικού Οδυσσέα) μικρών παιδιών με τις οικογένειές τους (ή και χωρίς αυτές κάποιες φορές) προκειμένου να “δραπετεύσουν” από το ασφυκτικό πλαίσιο της γεννέτειράς ή χώρας διαβίωσής τους. Οι περιπτώσεις που εξερευνά το βιβλίο είναι… όλες. Παιδιά πρόσφυγες εξαιτίας φυλής, εθνικότητας, θρησκείας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, πολιτικών πεποιθήσεων, περιβάλοντικών αλλαγών, ορφάνιας, εμπορίας, μιλιταρισμού.

    Τα παιδιά μαθαίνουν ότι ο πρόσφυγας έχει αναγκαστεί να φύγει από τον τόπο του. Δεν πάει βόλτα ούτε ταξίδι αναψυχής. Εξωθείται από τις καταστάσεις να βρεθεί σε άλλο τόπο, μακριά από εκεί που θέλει και ζει. Επίσης, ενημερώνονται για όλα την ημέρα των προσφύγων, καθώς και για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τους όπως αυτά ορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες (Σύμβσση Γενεύης 1951 και άλλες).

    Ένα εξαιρετικά χρήσιμο βιβλίο, με μια μικρή παραμυθική ιστορία ως όχημα για να γνωρίσει στους αναγνώστες ένα εξόχως σημαντικό και άκρως επίκαιρο πρόβλημα όπως αυτό των προσφύγων και δη των παιδιών προσφύγων. Ωραία συνολικά η έκδοση από την Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη που μέσα από αυτήν την ξεχωριστή σειρά παιδικών και νεανικών βιβλίων θέτει τα παιδιά στο επίκεντρο της κοινωνίας με στόχο να τα καταστήσει υπεύθυνους πολίτες της αυριανής κοινωνίας.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μικρές Οδύσσειες Παιδιών
    Συγγραφέας: Βικτώρια Μπαντή
    Εικονογράφηση: Ζωή Χωριατέλλη
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular