More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜπορώ και χωρίς αυτά, της Έλενας Νταβλαμάνου

    Μπορώ και χωρίς αυτά, της Έλενας Νταβλαμάνου

    Τίτλος: Μπορώ και χωρίς αυτά
    Συγγραφέας: Έλενα Νταβλαμάνου
    Εικονογράφηση: Έλενα Γρίβα

    Εκδόσεις: Δυάς, 2014

    mporokaixorisayta_coverΤα σχολεία έχουν ανοίξει και οι μικροί μαθητές ανυπομονούν να διαλέξουν τα καινούργια τους σχολικά είδη. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο μικρός Λεωνίδας που αγαπά πολύ τα πολύχρωμα μολύβια που φαντάζουν τόσο όμορφα στη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου. Τόσα πολλά χρώματα: μωβ, γαλάζια, κόκκινα, να απεικονίζουν τις αγαπημένες του ομάδες και τους φανταστικούς ήρωες που τόσο πολύ θαύμαζε να βλέπει στην τηλεόραση. Ναι, τα ήθελε όλα δικά του. Βλέπετε είχε μια συλλογή από μολύβια που έπρεπε να εμπλουτίσει με καινούργια σχέδια. Οι γονείς του, ποτέ δεν του χάλαγαν το χατήρι.
    Όμως κάποια μέρα τα πράγματα άλλαξαν, ο πατέρας του Λεωνίδα χάνει τη δουλειά του και τα μολύβια που ονειρεύεται γίνονται άπιαστο όνειρο. Στην αρχή ο Λεωνίδας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα και αντιδρά με φωνές και κλάματα. Δεν του έφταναν τα δικά του προβλήματα, έπρεπε να συνηθίσει και τον νέο του συμμαθητή τον Ντίμε από την Αλβανία. Η δασκάλα προτρέπει τον Λεωνίδα να δώσει ένα από τα μολύβια του στον συμμαθητή του, καθώς δεν έχει ούτε καν τα απαραίτητα για το σχολείο. Ο Λεωνίδας αποφασίζει με δυσκολία να δώσει στο συμμαθητή του ένα από τα μισοτελειωμένα μολύβια που θα πετούσε κάποια στιγμή. Αμέσως μόλις πήρε στα χέρια του το μολύβι ο Ντίμε τα μάτια του άστραψαν από χαρά. Επιτέλους είχε το δικό του μολύβι για να κάνει τις εργασίες του για το σχολείο.
    Ο Λεωνίδας συνειδητοποίησε τη χαρά του «να δίνεις» στον άλλον αυτό που έχει πιο πολύ ανάγκη, από το να «παίρνεις». Πόσο απερίσκεπτα φέρθηκε όταν ζητούσε επίμονα τα πολύχρωμα μολύβια από τους γονείς του.
    Το παράδειγμα του Ντίμε γίνεται μάθημα για το Λεωνίδα να δει τα πράγματα διαφορετικά. Ο Ντίμε νοιώθει τόση ευγνωμοσύνη για το μολύβι που του χάρισε ο συμμαθητής του και ανταποδίδει την ευγενική χειρονομία με ένα γλυκό που έφτιαξε η μαμά του από την πατρίδα του.
    Τι γίνεται όμως όταν ο Λεωνίδας καταλάβει ότι « μπορεί και χωρίς αυτά…» γιατί υπάρχουν πράγματα πιο σημαντικά όπως η αληθινή φιλία, η γενναιοδωρία, η σημασία του περιττού και του απαραίτητου.

    Η Έλενα Νταβλαμάνου είναι εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακό στη λογοτεχνία και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Λογοτεχνικής και Δημιουργικής Έκφρασης των «Πολιτών Εν Γνώσει». Η αδυναμία της για τα παιδιά και τα παραμύθια την οδήγησαν στο πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα, όπως μας εξομολογήθηκε η ίδια.

    «Η έμπνευση για την ιστορία του μικρού Λεωνίδα προήλθε από την καθημερινή επαφή με τα παιδιά που τόσο αγαπώ. Λόγω επαγγέλματος βιώνω την καθημερινότητά τους, εισπράττω τους προβληματισμούς τους και τους τρόπους με τους οποίους άλλοτε αποδέχονται την επικρατούσα κατάσταση και άλλοτε όχι. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση μας έχει επηρεάσει όλους, μεγάλους και μικρούς. Τα παιδιά, όλη αυτή την αλλαγή, που σε μεγάλο ή μικρό βαθμό βιώνουν μέσα στην οικογένειά τους, τη βλέπουν διαφορετικά, σαν ένα «θηρίο» που έρχεται να τα κατασπαράξει, να τους αλλάξει τη ζωή, να τα κάνει δυστυχισμένα. Ο Λεωνίδας – ο ήρωας του βιβλίου – με την αλλαγή της στάσης της ζωής του, μας προτρέπει να μάθουμε να μπορούμε και χωρίς τα περιττά, χωρίς τον εγωισμό μας, χωρίς τα «θέλω» και τις απαιτήσεις. Η αληθινή φιλία, η αποδοχή του διαφορετικού, η προσφορά είναι έννοιες που έρχονται να ξαναπάρουν στη ζωή μας τη θέση που τις αξίζει, κάνοντας τους εαυτούς μας καλύτερους και τον κόσμο πιο ανθρώπινο. Εύχομαι το βιβλίο να βάλει σε γόνιμη σκέψη τους αναγνώστες του και τα μηνύματά του να ριζώσουν στις καρδιές όλων.»

    Η συγγραφέας ασχολείται με ένα θέμα που αγγίζει πτυχές της σημερινής κοινωνίας και ευαισθητοποιεί τα παιδιά στη νέα τάξη πραγμάτων. Μέσα από τη τρυφερή ιστορία του μικρού Λεωνίδα πολλά παιδιά θα ταυτιστούν μαζί του, αλλά και θα νοιώσουν συναισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης όταν ανακαλύψουν τη δύναμη που κρύβει μέσα του.  Στο τέλος θα συμφωνήσουν με τον πρωταγωνιστή της ιστορίας και θα αναφωνήσουν τη φράση του τίτλου του βιβλίου « Μπορώ και χωρίς αυτά…».
    Αξίζει να διαβαστεί από εκπαιδευτικούς και γονείς και ν’ αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους μέσα στην τάξη. Μπορείτε να μετρήσετε τα μολύβια που χωράνε σε μια κασετίνα, να τα ταξινομήσετε από το πιο μακρύ στο πιο κοντό, να κάνετε μια μολυβοθήκη με παλιά χρωματιστά μολύβια που δεν χρειάζεστε πια και δεν θέλετε να πετάξετε. Ένα βιβλίο που θα σας εκπλήξει ευχάριστα γιατί θα σας κάνει να δείτε τα πράγματα διαφορετικά. Καλές αναγνώσεις!

    Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

    ***

    Η Έλενα Νταβλαμάνου γεννήθηκε στο Βόλο. Ολοκλήρωσε με υποτροφίες τις σπουδές της στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ακολούθησαν Μεταπτυχιακές Σπουδές και το 2006 απέκτησε Master στα "Σύγχρονα Περιβάλλοντα Μάθησης και Παραγωγή Διδακτικού Υλικού". Από το 2003 διδάσκει στο Δημοτικό Σχολείο "Άγιος Ιωσήφ" Βόλου και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα, σε συνέδρια με ανακοινώσεις, ενώ έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια και ημερίδες στον τομέα της εκπαίδευσης. Από το 2012, ως υπεύθυνη του Εργαστηρίου Λογοτεχνικής και Δημιουργικής Έκφρασης των "Πολιτών Εν Γνώσει", φέρνει σε επαφή τα παιδιά με τον κόσμο του βιβλίου μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες. Η αδυναμία της στα παιδιά και τα παραμύθια την οδήγησαν στο πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα, "Μπορώ και χωρίς αυτά".

    ***

    Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

    ***

    Έλενα Γρίβα

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular