More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜπου ξελευθερία! και Τα Ψαραμυθάκια από το εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa

    Μπου ξελευθερία! και Τα Ψαραμυθάκια από το εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa

    Το Μπου Ξελευθερία! είναι ένα πολυσυγγραφικό έργο του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής Tabula Rasa. Πρόκειται για τριάντα παραμύθια των σπουδαστών του εργαστηρίου που αφορούν στον σχολικό εκφοβισμό (bullying) που εικονογράφησαν παιδιά δημοτικών σχολείων που συνεργάζονται με το εργαστήρι.

    Μέσα από τις ιστορίες του βιβλίου, θα ανταμώσετε με τον κακό μάγο Μπούλινγκ που ζούσε σε ένα καραμελωμένο βουνό, τα ζώα που ζούσαν αγαπημένα στην ζαχαρένια πεδιάδα και την ιστορία εκφοβισμού που αναδύθηκε στην κοινωνία τους που τόσες ομοιότητες έχει με τη δική μας και το μαγικό ξόρκι που ήρθε μέσα από τις ιστορίες τριάντα συγγραφέων.

    Αρκετά από τα παραμύθια έχουν χιούμορ και περιπαικτική διάθεση, όλα φανερώνουν την προσπάθεια του συγγραφέα τους να σταθεί με αξιοπρέπεια απέναντι στο υλικό των ιδεών του και ταυτόχρονα να μιλήσει στους αναγνώστες για προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σημερινά παιδιά, όπως ο σχολικός εκφοβισμός και η διαφορετικότητα που θίγονται σε όλες τις ιστορίες, σε κάποιες ιδιαιτέρως ευρηματικά.

    Τα παραμύθια γράφτηκαν από τους σπουδαστές: Δήμητρα Αθενάκη, Αθανασία Αλεξανδρίδη, Αλεξάνδρα Ανδριάδη, Ιωάννα Αποστολάκου, Θάνος Αργυρίου, Παναγιώτης Αχείμαστος, Κωνσταντίνα Βασιλείου, Κική Γεωργαλλή, Ειρήνη Δεμέστιχα, Δανάη Δημητρακοπούλου, Ιωάννα Καϊάφα, Στρατονίκη Καλφοπούλου, Πανωραία Κανελλοπούλου, Αρετή Καραμπά, Κωνσταντίνος Καρτσακάλης, Χριστίνα Κωνσταντουδάκη, Χαρίκλεια Μπηκέ, Ελένη Μπλιούμη, Μαρία Μποτέα, Αθηνά Ντόκα, Γεωργία Ντάουερ Σακά, Αναστασία Παπά, Άννα Παπαδάκη, Νεφέλη Παπαντωνοπούλου, Μαρία Πηδιά, Παναγιώτα Σιπέτα, Χριστίνα Στεφανίδου, Κατερίνα Τσιρλή, Δέσποινα Φίλιου, Σοφία Χριστοφή.

    Τα παιδιά-εικονογράφοι: Μαρία Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Μπούγας, Νίκη Αθηνασίου, Στέργιος Μακάτης, Βελούδη Μαριλένα, Χρήστος Κωνσταντόπουλος, Λουίτζι Ντιονίζι, Βασιλική Σαλκιτζόγλου, Ειρήνη Χονδροπούλου, Φιλοθέη Μπόκα, Φωτεινή Ταχταρα, Κέλλυ Λούμη, Μαρία Παπαβασιλείου, Αλκίνοος Χρας, Κατερίνα Καρυπίδου, Παρασκευή Ταχταρά, Βιολέττα Αργυρού, Ελεονώρα Μακάτη, Άγγελος Ντάουερ, Μαριλένα Βελούδη, Χρήστος Κουτσουμάρης, Βασίλης Τσουτσουλόπουλος, Συρίγος Ματθαίος και Παύλος Πανίδης.

    Καθηγήτρια του μαθήματος ήταν η Αντιγόνη Πόμμερ και διευθυντής του εργαστηρίου ο Παναγιώτης Καποδίστριας.

    Εκδόσεις iWrite.

    Τα Ψαραμυθάκια κινούνται στην ίδια λογική με το προηγούμενο βιβλίο. Τριάντα συγγραφείς, σπουδαστές του εργαστηρίου Tabula Rasa, προσεγγίζουν μέσα από ιστορίες τις επιπτώσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς στο θαλάσσιο οικοσύστημα, το οικολογικό/ενεργειακό αποτύπωμα των ανθρώπων στη θάλασσα και τους οργανισμούς της που είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές του σύγχρονου προβληματισμού.

    Αφορμή για τη στροφή της συγγραφής σε αυτό το θέμα στάθηκε η βύθιση του πλοίου Αγία Ζώνη μόλις τον Σεπτέμβριο του 2017. Γι’ αυτό και ο λόγος δίνεται από τους συγγραφείς στα ψάρια και όλους τους οργανισμούς που ζούσαν σε αυτά τα νερά, όπως ο αχινός του Σαρωνικού Θούλης, η πράσινη χελώνα Θαλασσινή, η μέδουσα Νταϊάνα και πολλά ακόμα.

    Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα η γραφή αρκετών εξ’ αυτών, ενώ η εικονογράφηση -που με ενθουσίασε ουκ ολίγες φορές, όπως και οι συνθέσεις του ατελιέ των εκδόσεων- έγινε από παιδιά που διάβασαν τις ιστορίες και έπλασαν τον κόσμο τους δίχως περιοριστικές καθοδηγήσεις.

    Γενικώς, πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα και σίγουρα θα βρείτε ιστορίες για συζήτηση και δραματοποίηση, ενώ και το εικαστικό περιβάλλον μπορεί να ωθήσει σε ανάλογους πειραματισμούς. Από το tabula rasa και τις εκδόσεις iWrite.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular