More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΜυστήριο στην αρχαία Αθήνα, του Θάνου Κονδύλη

    Μυστήριο στην αρχαία Αθήνα, του Θάνου Κονδύλη

    mystirio_stin_arxaia_athina_cover

    Ταλαιπωρημένο στις σχολικές αίθουσες το μάθημα της ιστορίας. Από τη στείρα προσέγγιση; Από τα μονότονα βιβλία; Από την έλλειψη σύνδεσης με την πραγματικότητα; Από την απουσία μιας ιστορίας ως όχημα; Από την άγνοια πόσο σημαντικό για το νέο άνθρωπο είναι;

    Όπως και να ‘χει, είναι άκρως ενθαρρυντικό για τα εκδοτικά πράγματα το γεγονός ότι πληθαίνουν τα βιβλία που μέσα από ιστορίες μυστηρίου και περιπέτειας με πρωταγωνιστές παιδιά, προσπαθούν εντέχνως να μυήσουν τους νεαρούς αναγνώστες (περίπου 8+) στα χνάρια ενός αρχαίου πολιτισμού, μιας πόλης, ενός αρχαιολογικού χώρου.

    Σε αυτήν τη σειρά βιβλίων, στο ταξίδι στο χρόνο (και στην ιστορία) εντάσσεται το πρώτο παιδικό βιβλίο του καθηγητή ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών Θάνου Κονδύλη. Η αρχαία Αθήνα κάνει ένα σάλτο 25 περίπου αιώνων και προσγειώνεται στις 121 σελίδες του “Μυστηρίου στην αρχαία Αθήνα.

    Αρχαία Αθήνα. 421 π.Χ. Τι είχε γίνει τότε; Η Σπάρτη και η Αθήνα διακόπτουν τον Μάρτιο τις εχθροπραξίες του Πελοποννησιακού πολέμου υπογράφοντας τη Νικίειο Ειρήνη. Η Δηλιακή κι η Πελοποννησιακή συμμαχία βάζουν ένα φρένο στη φωτιά του πολέμου διάρκειας 50 ετών. Πενήντα; Έξι κράτησε καθώς η εκστρατεία των Αθηναίων στη Σικελία εξόργισε τους Σπαρτιάτες.

    Σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο ζει ο 12χρονος αριστοκράτης Διογένης που ένα απόγευμα, υπηρετώντας για λίγες ώρες στη βιβλιοθήκη του Γυμνασίου στην Αγορά, έγινε μάρτυρας…. κλοπής. Κι όχι μιας οποιασδήποτε κλοπής αλλά των ομηρικών επών, το πιο πολύτιμο βιβλίο όλης της Αθήνας. καθώς κάθε χρόνιο, τέτοιες μέρες, αντιπροσωπεία ιερέων από τον Παρθενώνα παίρνουν αυτό το βιβλίο που περιέχει τα επίσημα κείμενα των ομηρικών επών και διαβάζουν αποσπάσματα κατά τη διάρκεια εορτών πάνω στον Παρθενώνα. Το πιο πολύτιμο βιβλίο όλης της Αθήνας ήταν κλειδωμένο στο δωμάτιο με τα σπάνια βιβλία κια τους πάπυρους που φυλάσσονταν ως κόρη οφθαλμού. Ο κλέφτης όμως πάνω στη βιασύνη του έχασε το σανδάλι του που βρίσκει ο Διογένης και το κρύβει στα ρούχα του. Είναι αποφασισμένος να λύσει το μυστήριο της κλοπής του βιβλίου που αγαπούσε ιδιαίτερα.

    Όταν αφηγείται στους φίλους του, το Λαέρτη και το Λυσίμαχο, τα γεγονότα, αποφασίζουν μαζί να αναλάβουν δράση και να προσπαθήσουν να λύσουν το μυστήριο της κλοπής, σε μια περίοδο που η δημοκρατία κλυδωνίζεται και η Αθήνα προσπαθεί να σταθεί και πάλι όρθια. Ο Διογένης στο σχολείο είναι απρόσεκτος και οι καθηγητές του έκαναν παρατηρήσεις όμως εκείνος προσπαθούσε να καταλάβει γιατί κάποιος θα έπαιρνε αυτό το βιβλίο.

    Η ιστορία της αρχαίας Αθήνας μέσα από μια αγωνιώδη περιπέτεια. Η εκπαίδευση των νέων, τα μαθήματά τους, η οργάνωση του εκπαιδευτικού τους συστήματος και των σχολείων τους, η ζωή, οι αγωνίες τους. Αυτή η πανταχού παρούσα “ιστορικότητα” γίνεται ασυνείδητα ένα μέτρο συνεχούς σύγκρισης με το τώρα του νεαρού αναγνώστη. Πώς είμαι τώρα εγώ και πώς τότε τα παιδιά; Πώς ήταν τα σχολεία και τα μαθήματα τους τότε και τι κάνουμε εμείς σήμερα;

    Ένα κίνητρο για περισσότερη και πιο διασκεδαστική ιστορία, για να γίνει η ενασχόληση μαζί της πιο επιθυμητή από τα παιδιά, που τελικά κάναμε λάθος να τους παρουσιάσουμε την ιστορία σαν μάθημα και όχι σαν ένα συγκριτικό ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο των προγόνων μας και τον δικό μας.

    Η αρχαία Αθήνα, οι συμμαχίες, ο Πελοποννησιακός πόλεμος μέσα από την αναζήτηση του Διογένη, του Λαέρτη και του Λυσίμαχου. Διασκεδάζεις μαθαίνοντας μέσα από ένα ταξίδι στην αρχαία Αθήνας.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μυστήριο στην αρχαία Αθήνα
    Συγγραφέας: Θάνος Κονδύλης
    Σειρά: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
    Εκδόσεις: Μίνωας, Σεπτέμβριος 2015
    Σελίδες: 136
    Μέγεθος: 14 x 20,1
    ISBN:
    978-618-02-0524-4
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular