More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΜυστήριο στην αυλή, της Εύας Κασιάρου

    Μυστήριο στην αυλή, της Εύας Κασιάρου

    mystirio_stin_avli_cover

    Το Σάββατο 16 Μαϊου ο 45χρονος χήρος Βασίλης Καλαστρατής σηκώθηκε να πάει στη δουλειά του, το συνεργείο αυτοκινήτων, καθώς είχε να παραδώσει εκτάκτως ένα αυτοκίνητο της πυροσβεστικής. Ο εντεκάχρονος γιος του, Νάσος, ξύπνησε πολύ νωρίς. Στην αυλή του σπιτιού τους, που βρισκόταν στην άκρη της πόλης, ο Νάσος αντίκρισε το σώμα του ταχυδρόμου Θανάση Μαντρουλάκη που κειτόταν ακίνητο.

    Σαν έτοιμος από παλιά, ξέρει καλά τι πρέπει να κάνει. Καλεί την αστυνομία. Οι γιατροί που εξετάζουν τον ταχυδρόμο πιστεύουν ότι πάλεψε με κάποιο άγριο ζώο τα μεσάνυχτα της περασμένης μέρας. Ευτυχώς ήταν ζωντανός. 

    Η αστυνομία και ο επικεφαλής του τμήματος, Γρηγόρης Αράπογλου, εξετάζουν εξονυχιστικά την πιθανότητα να ήταν ο πατέρας του Νάσου ο δράστης της επίθεσης. Το σενάριο όμως εγκαταλείπεται σχετικά γρήγορα αφού τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια οδηγούν σε έναν αποτραβηγμένο άνθρωπο που ζει στο βουνό με το γιο του και άφηνε απειλητικά, ανορθόγραφα σημειώματα στον ταχυδρόμο. 

    “Πάντα θα σε θιμάμε όσο ζο. Μου στέρισες τι ζοι μου. Θέλο να σε σιναντίσω. Θέλο χρίματα. Ο Μαύρος Λύκος είναι εδώ και είναι έτιμος να σε φάι. Ο Μαύρος Λύκος επέστρεψε πάλι”

    Ποια είναι η σχέση του ανθρώπου αυτού με τον ταχυδρόμο; Τι δουλειά είχε τέτοια ώρα ο ταχυδρόμος στην αυλή του μικρού Νάσου; Ποιος τελικά και γιατί του επιτέθηκε;

    Το τρίτο βιβλίο της Εύας Κασιάρου είναι και το καλύτερο που έχει υπογράψει μέχρι στιγμής η συγγραφέας. Ντύνει μια ιστορία έμπλεη μηνυμάτων με την ατμόσφαιρα ενός παιδικού αστυνομικού θρίλερ και το αποτέλεσμα είναι ένα καλοφτιαγμένο βιβλίο, με δουλεμένη πλοκή και εξέλιξη, ανατρεπτικές εξελίξεις μέχρι την τελευταία σελίδα, που διαβάζεται ευχάριστα καθώς η αγωνία σφυρίζει στο κεφάλι σου από τη δεύτερη κιόλας σελίδα. 

    Η ανάγνωση από τη συγγραφέα της περιβόητης διαφορετικότητας, αυτής της διάσημης πια “κυρίας” που έκαψε τόσες και τόσες ζωές εν τη απουσία της, γίνεται με τρόπο ασυνήθιστο. Μέσα από την προσέγγιση των λεπτών ορίων της φύσης του ανθρώπου, των φυσιογνωμικών και ψυχικών του χαρακτηριστικών, σε αντίθεση με τα ζωώδη ένστικτά μας, γίνεται αντιληπτό ότι ο άνθρωπος είναι αφενός ένα κοινωνικό ον που έχει την ανάγκη της αναγνώρισης, της κατανόησης και της φιλίας, αφετέρου ότι δεν νέμονται όλοι οι άνθρωποι τα υψηλά ιδανικά του γένους τους: ειλικρίνεια, αλληλεγγύη, φιλικότητα, συντροφικότητα, ενσυναίσθηση, θάρρος, αξιοπρέπεια.

    Δε βάζει κάποιον συνηθισμένο και απλά διαφορετικό άνθρωπο η συγγραφέας στο ρόλο του αντι-ήρωα. Απεναντίας, καταφεύγει σε μια σκοτεινή μορφή, με ακόμα πιο σκοτεινό παρελθόν για να φωτίσει ιδιαιτέρως φωναχτά τη διαφορετικότητα και το δικαίωμα σε αυτήν, ειδικά όταν η επιλογή έχει πάψει από καιρό να σου ανήκει. Η αφήγηση ακολουθεί τη φόρμα της κλιμακωτής κορύφωσης και των συνεχών ανατροπών, οι χαρακτήρες του Νάσου, του πατέρα του και των δύο αινιγματικών μορφών του βουνού (οι τέσσερις βασικότερες δηλαδή) στημένες εξαιρετικά καλά και η αμφισβήτηση των αναμενόμενων συμπεριφορών και αξιών των ανθρώπινων κοινωνίων έντονη.

    Από τις εκδόσεις Κέδρος. Το βιβλίο βραβεύτηκε με το Β΄ Βραβείο Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου (IBBY Κύπρου) 2013. Για παιδιά από 10 ετών.

    Η Εύα Κασιάρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Εργάστηκε ως νηπιαγωγός για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Στο κατώφλι εκείνο, τη σκυτάλη στη δημιουργικότητά της πήρε η λογοτεχνία και η συγγραφή παιδικών βιβλίων. Η πορεία της έχει ξεκινήσει πριν την εκδοτική της παρουσία, με βραβεύσεις σε αρκετούς διαγωνισμούς.

    Έχει κερδίσει τον 1ο έπαινο στον 92ο Καλοκαιρίνειο διαγωνισμό του Φιλολογικού «Συλλόγου Παρνασσός» με το θεατρικό της έργο για ενήλικες “Ο ήχος της μπουγάδας”.

    Το διήγημα της “Το μυστικό μου” απέσπασε τον Γ’  έπαινο στον τρίτο πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Πνευματικής Συντροφιάς Κύπρου ενώ το παραμύθι της “Στο κόκκινο καράβι με το μαύρο φουγάρο” έλαβε τον Α’  έπαινο στο διαγωνισμό της Εταιρείας Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου.

    Αρκετά παραμύθια της έχουν δημοσιευθεί στα παιδαγωγικού περιεχομένου περιοδικά “Σύγχρονο Νηπιαγωγείο” και “Παράθυρο στην εκπαίδευση”. Το βιβλίο της “Μυστήριο στην αυλή” έλαβε το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό ανέκδοτου παιδικού μυθιστορήματος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου το 2013.

    Η Εύα Κασιάρου είναι μέλος της SCBWI Greece (το ελληνικό τμήμα του Society of Children’s Book Writers and Illustrators) και μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Αρθρογραφεί στον ιστότοπο “Μαγικός κόσμος του παιδικού βιβλίου” μαζί με είκοσι ακόμα περίπου συγγραφείς και ανθρώπους του βιβλίου.

    Β΄ Βραβείο Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου (IBBY Κύπρου) 2013

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μυστήριο στην αυλή
    Συγγραφέας: Εύα Κασιάρου
    Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2015
    Σελίδες: 160
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-4593-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular