More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΝάνι, ο άνθρωπος που έκανε το σπίτι του μια βιβλιοθήκη για όλους...

    Νάνι, ο άνθρωπος που έκανε το σπίτι του μια βιβλιοθήκη για όλους χωρίς κανόνες

    Στο Μακάτι (562.000 κάτοικοι μόλις!), μία από τις δεκάξι πόλεις που αποτελούν την μητρόπολη της Μανίλα των Φιλιππίνων, θα συναντήσεις, αν κάποτε βρεθείς, μια ασυνήθιστη οικία και μια ακόμα πιο ασυνήθιστη επιγραφή: free reading to the public, επί το ελληνικότερον “ελεύθερη ανάγνωση για το κοινό”. Και η επιγραφή βρίσκεται έξω από το σπίτι του Ernando Guanlao, του Nanie όπως τον φωνάζουν όσοι τον γνωρίζουν.

    Τα τελευταία 16 χρόνια, ο 63χρονος σήμερα “Νάνι” έχει μετατρέψει το σπίτι του σε μια ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους και ανά πάσα στιγμή βιβλιοθήκη. Ξεκίνησε με μόλις 100 βιβλία, τα τελευταία χρόνια όμως εμπλουτίζει τη βιβλιοθήκη του κατά… 1.000 βιβλία το χρόνο, από αγορές και δωρεές φίλων και αγνώστων.

    Τα πρώτα πενήντα βιβλία τα έβαλε σε ράφια στο δρόμο. Αντί να του τα κλέψουν, τα βιβλία άρχισαν να πληθαίνουν, οι περαστικοί άφηναν και δικά τους. Πλήθυναν τόσο πολύ τα βιβλία που πλέον άρχισε να τα βάζει και μέσα στο σπίτι του. Και όλα πήραν το δρόμο τους, το σπίτι του έγινε βιβλιοθήκη σχεδόν από αναγκαιότητα.

    “Τα βιβλία είναι η αποστολή μου, υπάρχουν στο σπίτι μου απλά για να κάνουν ευτυχισμένους τους ανθρώπους”, λέει ο Νάνι.”Το σπίτι μου, η βιβλιοθήκη μου, ανοιχτή σε όλους. Δεν υπάρχουν κανόνες. Ο καθένας δημιουργεί τους δικούς του”

    Και έτσι λειτουργεί. 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο. Αν θέλεις παίρνεις το βιβλίο σπίτι σου, αν θέλεις το διαβάζεις εκεί, αν θέλεις παίρνεις κι άλλα, αν θέλεις φέρνεις δικά σου και τα αφήνεις. Κανείς δεν επιβάλλει στη βιβλιοθήκη του Νάνι τίποτα.

    Τι λέτε; Είναι μια φιλαναγνωστική δραστηριότητα υψηλού βεληνεκούς αυτή του κύριου Νάνι;

    Video & Featured Photo: WorldRemit

    Source: philippineasiannewstoday.com

    RELATED ARTICLES

    Most Popular