More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕιδήσειςΤι ισχύει με την ανάρτηση από σχολικούς ιστότοπους φωτογραφιών μαθητών;

    Τι ισχύει με την ανάρτηση από σχολικούς ιστότοπους φωτογραφιών μαθητών;

    Ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο μαθητών στους σχολικούς/ εκπαιδευτικούς ιστότοπους

    Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων. Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 2 στοιχ. α ́ του ν.2472/1997, στο μέτρο που από αυτές δύνανται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων.
    Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ίδιου νόμου, η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητριών-μαθητών) έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.

    Οι φωτογραφίες με παιδιά/μαθητές που θα δημοσιεύεσει κάποιος εκπαιδευτικός/ιστότοπος/σχολείο πρέπει να είναι:

    -είτε μακρινές ώστε να μην είναι ευκρινές το πρόσωπο ή άλλο προσωπικό δεδομένο του παιδιού

    -είτε επεξεργασμένες με θόλωση του προσώπου (μωσαϊκό) με κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Πλέον ακόμα και μέσα ενός smartphone (android, iphone) μπορείτε να θολώσετε τις φωτογραφίες σας εύκολα και γρήγορα (επεξεργασία εικόνας).

    Πότε είναι “κατάλληλη” μία φωτογραφία;

    Αν από κάποια φωτογραφία ή βίντεο είναι, λόγω οπτικής γωνίας, απόκρυψης ή θόλωσης προσώπου, πλήρως αδύνατο να προσδιοριστεί η ταυτότητα κάποιου εικονιζόμενου, τότε αυτή η φωτογραφία/βίντεο δεν συνιστά επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για το εν λόγω άτομο.

    Ανάρτηση φωτογραφίας όπου φαίνονται πρόσωπα;

    Αν θέλετε να δημοσιεύσετε βίντεο ή φωτογραφίες όπου φαίνονται πρόσωπα ή άλλα δεδομένα παιδιών που τα καθιστούν αναγνωρίσιμα, τότε πρέπει απαραίτητα να ζητηθεί από τους γονείς/κηδεμόνες των παιδιών ΓΡΑΠΤΗ ΑΔΕΙΑ, καθώς οι φωτογραφίες και τα βίντεο αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα (άρθρο 2, στοιχ. α’ του ν.2472/1997).

    Κατά συνέπεια, φροντίστε να ζητήσετε γονική άδεια πριν από τη χρήση εικόνων στην ιστοσελίδα του σχολείου, ή αλλού. Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το σχετικό πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης (και σε συμπιεσμένη μορφή doc για τροποποίηση) όσον αφορά στη διαχείριση αυτού του θέματος.

    Πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης

    Πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης όσον αφορά στη γονική συγκατάθεση πριν από την
    αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα και την ανάρτηση, εικόνων και βίντεο με μαθητές στις
    ιστοσελίδες και ιστολόγια του σχολείου, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό που αφορά στην
    ασφάλεια των μαθητών στο διαδίκτυο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων
    των μαθητών μπορείτε να βρείτε στον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού
    Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» (πατήστε εδώ)

    Χρήσιμες Συμβουλές

    • Δεν δημοσιοποιούμε προσωπικά δεδομένα τα οποία συνδυαζόμενα εκθέτουν κάποιο παιδί/μαθητή. Αν για παράδειγμα, ένα μαθητής κατονομάζεται, τότε δεν αναρτούμε το πρόσωπό του. Αντιστρόφως, αν αναρτηθεί η φωτογραφία με το πρόσωπό του, ας αποφεύγεται να κατονομάζεται ή άλλο προσωπικό του δεδομένο (π.χ. διεύθυνση κατοικίας).
    • Προσέξτε ιδιαιτέρως τις αποθηκεύσεις φωτογραφιών και βίντεο στον ιστότοπό σας: φωτογραφία που θολώνουμε το πρόσωπο παιδιού και την αποθηκεύουμε ως “giannis_giannakouldakis” ή “Γιάννης_Γιαννακουλδάκης” προφανώς δεν είναι κατάλληλη.
    • Δεν αναρτούμε σε κάθε περίπτωση μαθητές με ένδυση η οποία μπορεί να τύχει ανάρμοστης προσοχής από επισκέπτες ιστότοπου/κοινωνικού δικτύο κτλ.
    • Μην ονομάζετε παιδιά ακόμα και σε ενδεχόμενες ευχαριστίες
    • Ακόμα και οι γραπτές άδειες από μεριάς γονέων/κηδεμόνων μπορούν να ανακληθούν κατά τον ίδιο τρόπο όποτε εκείνοι το επιθυμούν.
    • Να φροντίζετε να σβήνετε προσωπικά δεδομένα παλιών μαθητών ανά τακτά διαστήματα
    • Αποφύγετε τη δημόσια προβολή εικόνων, περιορίζοντας την πρόσβαση σε αυτές με απαίτηση κωδικού πρόσβασης για συγκεκριμένο περιεχόμενο. Ο κωδικός πρόσβασης αυτός γνωστοποιείται μόνο στους ενδιαφερόμενους (γονείς, σύλλογος διδασκόντων).

    Χρήση καμερών ασφαλείας στα σχολεία: δεν επιτρέπονται εν ώρα λειτουργίας

    Δεν επιτρέπεται η χρήση–λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, σύμφωνα και με την υπ’ αρ. Γ/ΕΞ/2274/31.3.2011 (ΦΕΚ
    548 /τ. Β ́/7-4-2011) οδηγία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ειδικότερα το άρθρο 18, παρ. 2, που ορίζει επιπλέον ότι οι ώρες λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται.
    Κατεβάστε τη σχετική νομοθεσία
    (κάντε κλικ στο ΦΕΚ για να το κατεβάσετε)
    Νόμος 2472/1997 (ΦΕΚ50/τ.Α’/1997)
    Προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων
    Νόμος 3471/2006 (ΦΕΚ 133/τ. Α’/2006
    Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τροποποίηση του ν. 2472/1997
    Επισκεφθείτε
    Για ασφαλή και ορθή χρήση του διαδικτύου στο σχολείο επισκεφθείτε τον Ενημερωτικό Κόμβο ΠΣΔ για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και εγγραφείτε στην ηλεκτρονική κοινότητα εκπαιδευτικών.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular