More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΑτζένταΘέατρο«Οι Κυνικοί στον Άδη»: θέατρο σκιών για ενήλικες και μεγάλα παιδιά!

    «Οι Κυνικοί στον Άδη»: θέατρο σκιών για ενήλικες και μεγάλα παιδιά!

    Oi kunikoi ston Adh

    Στις 25 & 26 Απριλίου 2015, το “Κουκλοθέατρο Μαιρηβή” φιλοξενεί την παράσταση “Οι Κυνικοί στον Άδη” για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών!

     «Οι Κυνικοί στον Άδη» είναι μια παράσταση θεάτρου σκιών με διασκευασμένα κείμενα κυρίως από τους Νεκρικούς διαλόγους του Λουκιανού καθώς και από άλλα κείμενα του Σύρου σατιρικού συγγραφέα (Μένιππος ή Νεκυομαντεία, Κατάπλους ή Τύραννος, κα) και με την συνοδεία ζωντανής μουσικής!!!

    Ο θίασος περιλαμβάνει 25 χάρτινους χαρακτήρες/ φιγούρες και 10 διαφορετικά σκηνικά!

    Ο κυνικός φιλόσοφος Μένιππος πεθαίνει  και κατεβαίνει με επεισοδιακό τρόπο στον κόσμο των νεκρών. Θα συναντήσει εκεί τους αγαπημένους του δασκάλους Διογένη και Αντισθένη. Οι τρεις τους  είναι οι μόνοι που χαίρονται με τον θάνατό τους διασκεδάζοντάς τον και επιτίθενται με ξεκαρδιστικό τρόπο σε άλλους νεκρούς που θρηνολογούν για  την απώλεια της ζωής τους και τα χαμένα τους υλικά αγαθά. Διδάσκουν, λένε αστεία, παγιδεύουν με επιχειρήματα επί δικαίους και αδίκους. Σατράπηδες και Τύραννοι, ματαιόδοξοι, γέροι και νέοι θα κατατροπωθούν αγρίως από τους μεγάλους δασκάλους της κυνικής φιλοσοφίας. Εικόνες και τοπία της καθημερινής ζωής στον Άδη εναλλάσσονται με αστεία περιστατικά κάνοντας τον Κάτω Κόσμο να μοιάζει με επιθεωρησιακό-φιλοσοφικό καλειδοσκόπιο.

    Η παράσταση χρησιμοποιεί το στοιχείο του θεάτρου σκιών μιας και αυτό ασκεί πάντα πάνω μας μια μεταφυσική έλξη. Στους παραδοσιακούς πολιτισμούς  η σκιά είχε να κάνει πάντα με τον κόσμο των νεκρών-κατά την παράδοση ο Καραγκιόζης έγινε φιγούρα από τον Χατζηαβάτη, όταν ο πρώτος πέθανε, για να μεταφέρει τα αστεία του στον κόσμο και να μας ανακουφίζει από την σκληρή πραγματικότητα.

    Οι φιγούρες της παράστασης είναι κατασκευασμένες στο χέρι και αναπαράγουν τον τρόπο που έφτιαχναν οι πρώτοι Καραγκιοζοπαίχτες τις δικές τους φιγούρες με χαρτόνια, ασπρόμαυρες με έγχρωμες εγκοπές. Επίσης, δεν είναι χωρίς σύνδεση η παρατήρηση ότι τα αστεία του Καραγκιόζη έχουν μέσα τους σπέρματα Κυνικής θεώρησης της ζωής.

     “Νεκρικοί Διάλογοι” του Λουκιανού: Είναι φιλοσοφικά κείμενα πάνω στην ύπαρξη. Η ζωή είναι ένα δώρο και οι νεκροί την στερούνται, άρα  μπορούν να την εκτιμήσουν περισσότερο,  ο Λουκιανός τους διαλέγει πολύ έξυπνα για να μας μιλήσουν για αυτήν. Δεν φτιάχνει διαλόγους σκοτεινούς ή δακρύβρεχτους,  φιλοσοφεί μέσω του Κάτω κόσμου και στέλνει μηνύματα σε όλους μας  για το εφήμερο, την ματαιότητα, αλλά και για τις αξίες, την παιδεία, την φιλία και την ανάγκη της καθημερινής μας  ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας.

    Όπλα του κυρίως το καυστικό του χιούμορ η παιδεία του πάνω στους κλασσικούς συγγραφείς και η οξύνοια του πνεύματός του. Οι  Ήρωες των  Νεκρικών διαλόγων είναι κυνικοί φιλόσοφοι  που αντιπροσωπεύουν το πνεύμα και την φιλοσοφική θεώρηση των πραγμάτων κόντρα σε απλούς ανθρώπους,  σε βασιλιάδες, ήρωες και αθλητές της μυθολογίας ή της ιστορίας που αντιπροσωπεύουν το μάταιο και το εφήμερο και εν γένει τον υλικό κόσμο. Θα μας εκπλήσσει το πόσο επίκαιρός και διαχρονικός είναι ο τρόπος που σκέφτεται.

    Τα λόγια του Λουκιανού “πειράχτηκαν” μιας και ο λόγος του αυθεντικού κείμενου είναι πολύ πυκνός και έτσι το θέαμα θα κινδύνευε να γινόταν διδακτικό/ δασκαλίστικο. Έπειτα, η σκηνοθεσία ήθελε να κάνει πιο έντονη την σχέση μεταξύ ελληνικού παραδοσιακού θεάτρου σκιών/καραγκιόζη με τους κυνικούς φιλοσόφους και τη φιλοσοφία τους. Για αυτό οι διάλογοι έγιναν πιο περιπαικτικοί, πιο ανάλαφροι, πιο σβέλτοι χωρίς να χάνετε τίποτα από το νόημα και την βαθιά ανάγκη του πρωτότυπου κειμένου να φιλοσοφήσει. Αλλά και  οι φωνές των ηρώων θυμίζουν σίγουρα τα ηχεία και την εκφορά του λόγου των ελλήνων καραγκιοζοπαιχτών.

    Μια κλωστή ενώνει αυτούς τους δύο κόσμους, καιρός να την ακολουθήσουμε!

    Ιδέα-Διασκευή κειμένων-Κατασκευή φιγούρων-Ερμηνεία: Δημήτρης Μικιός
    Διασκευές μουσικών κομματιών-Πρότυπη μουσική: Μάριος Κωστάκης

    Διάρκεια: 60 λεπτά

    Για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών

    Δείτε βίντεο από την παράσταση εδώ

     Σάββατο 25 Απριλίου &  Κυριακή 26 Απριλίου 2015
    Ώρα: 9 μ.μ.
    “Εργαστήρι Μαιρηβή”, Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
    Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
    Μειωμένο: 8 ευρώ
    Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2105222181, 6942420062

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular