More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΕγώ & Οι ΆλλοιΣυναισθήματαΟι μικρές ιστορίες του Πέτρου, της Μαρίας Παπαγιάννη (εικ.: Σοφία Τουλιάτου, Πέτρος...

    Οι μικρές ιστορίες του Πέτρου, της Μαρίας Παπαγιάννη (εικ.: Σοφία Τουλιάτου, Πέτρος Μπουλούμπασης)

    Μαρία Παπαγιάννη, υποψήφια HCA Award 2020, #HCAΑ2020, #HCAAgreeknominee,#maria_papayanni

    Η Μαρία Παπαγιάννη έγραφε, ο Πέτρος Μπουλούμπασης και η Σοφία Τουλιάτου εικονογραφούσαν. Οι μικρές ιστορίες του Πέτρου είναι ένας συλλεκτικός τόμος που κυκλοφόρησε σε 4.000 αντίτυπα το Δεκέμβριο του 2014 και περιλαμβάνει 6 βιβλία της συνεργασίας των τριών δημιουργών. Πρόκειται για τα βιβλία “Ποιος είναι ο αρχηγός;”, “Πάντα;”, “Πρώτος!”, “Βιβλιοφάγος κατά λάθος!”, “Στον πίνακα” και “Επιστροφή στο σχολείο”.

    Ας τα δούμε:

    Ποιος είναι ο αρχηγός;: Από την ώρα που ήρθαν οι δυο σπόροι σπίτι του Πέτρου, ο Ηλίας και ο Παναγιώτης, η ζωή του στο σπίτι άλλαξε πολύ. Παλιά όλα ήταν για εκείνον. Τώρα πάνε όλα δια τρία. Αλλα ευτυχώς παραμένι ο αρχηγός. Γιατί είναι μεγαλύτερος ασφαλώς. Και ξέρει να διαβάζει ενώ εκείνοι όχι. Χμ… και φοβάται τους κεραυνούς, το σκοτάδι και τα ζουζούνια ενώ εκείνοι όχι. Αλλά ο Πέτρος θα βρει έναν τρόπο να τους δείξει ποιος είναι αρχηγός και δε… φοβάται πραγματικά!

    Βιβλιοφάγος κατά λάθος: Του άρεσαν πολύ τα ταξίδια του Πέτρου. Έβλεπε τα φύλλα να ταξιδεύουν στο νερό και τα χάρτινα καραβάκια να κινάνε το ταξίδι τους. Αλλά το διάβασμα δεν του άρεσε. Γιατί αυτός ήθελε δράση και μυστήριο, όχι χάσιμο χρόνου. Έτσι ο καπετάνιος θείος του υποσχέθηκε να τον πάρει μαζί του σαν μεγαλώσει. Μέχρι τότε όμως του ζήτησε να του στείλει ένα κομμάτι της Κίνας. Κι εκείνος του έστειλε πραγματικά το καλύτερο. Γιατί είχε τόση δράση όση δε θα χωρούσε πουθενά αλλού.

    Στον πίνακα: Στον Πέτρο δεν αρέσει καθόλου να σηκώνεται στον πίνακα. Κι έχει βρει δεκάδες κολπάκια για να αποφεύγει την επιλογή της κυρίας για τον πίνακα. Κρύβεται, σκύβει, κάνει πως ψάχνει. Μα εκείνη την ημέρα η κυρία δεν είχε σκοπό να τον σηκώσει στον πίνακα. Κι ο Πέτρος κάπως, κάπου… την πάτησε…

    Πάντα;: Στον ύπνο του ο Πέτρος βλέπει περιπετειώδη όνειρα. Σώζει τα αδέρφια του και είναι πάντα νικητής, ένας σούπερμαν κανονικός. Άλλες φορές βλέπει άσχημα όνειρα. Ότι χάνει τη μαμά του στο λούνα παρκ. Κι αυτό το όνειρο τον ιδρώνει, τον αναστατώνει, τον ξυπνά και την ψάχνει στο σπίτι. Κι εκεί έρχεται η τρυφερότητα μιας μαμάς που του μιλά για το πάντα και μέχρι που φτάνει αυτό το… πάντα! Ε, υπάρχουν πολλά “πάντα” σ’ αυτή τη ζωή!

    Πρώτος!: Στο σχολείο του είναι πάντα πρώτος μαθητής κι αυτό έχει πολλά καλά. Ο μπαμπάς έρχεται σχολείο και χαίρεται με όσα ακούει και τότε ο Πέτρος μπορεί να του ζητήσει ο,τι θέλει. Ο Φάνης από την άλλη είναι και πολύ… τελευταίος μαθητής αλλά και μεγάλο πειραχτήρι, σχεδόν ενοχλητικός για τους άλλους. Κι όταν ο Πέτρος θα κάνει ένα χάρτινο αεροπλανάκι που θα φύγει προς την κυρία, τα πράγματα θα μπλεχτούν λιγάκι… μέχρι να ξεμπλεχτούν.

    Επιστροφή στο σχολείο: Σεπτέμβρης ήρθε κι ο Πέτρος ετοιμάζεται για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Στο μυαλό του αναβοσβήνουν οι λέξεις “παραμύθια”, “γνώση”, “εφόδια”. Πώς να είναι άραγε και η καινούρια δασκάλα; Καλή ή αυστηρή; Ας είναι. Η μπανιέρα γεμίζει και το καλοκαίρ περνά όλο σαν καρτ ποστάλ από το μυαλό και τα δάχτυλά του… Πρώτη μέρα στο σχολείο έρχεται. Πάει το καλοκαίρι…

    Έξι σύντομες, έξυπνες, καλοφτιαγμένες ιστορίες με ζουμ σε έξι διαφορετικές στιγμές στη ζωή ενός παιδιού. Μικρότερα αδέρφια στην οικογένεια, το ταξίδι των βιβλίων, η δυσαρέσκεια του πίνακα στο σχολείο, τα όνειρα και το πάντα, η σκανταλιά ενός πρώτου μαθητή, η επιστροφή στο σχολείο μετά το υπέροχο καλοκαίρι. Όλες οι προσεγγίσεις της Μαρίας Παπαγιάννη έχουν απλότητα, είναι εύληπτες και μοιάζουν με κοντινά ζουμ στη ζωή του ίδιου παιδιού και την ίδια ώρα τόσων πολλών παιδιών.

    Η εικονογράφηση του δίδυμου των magikpencil, ήτοι Σοφίας Τουλιάτου και Πέτρου Μπουλούμπαση είναι ένα από τα πιο παιχνιδιάρικα δείγματα δουλειάς τους. Εξαιρετικά μεγάλο πλήθος διαφορετικών προσεγγίσεων σε κάθε σελίδα, χρώματα, όμορφες ασυμμετρίες, λεπτομέρειες, αίσθηση κόμικ σε πολλές περιπτώσεις. Τα έξι βιβλία παρουσιάζουν και μια μεταξύ τους συνοχή ως προς την εικονογράφηση παρότι κυκλοφόρησαν από το 2004 ως το 2008. Στα ξεχωριστά βιβλία ίσως να μην το πρόσεχε εύκολα κανείς. Σε αυτόν τον τόμο όμως σου δίνεται μια αίσθηση φυσικής συνέχειας.

    Πολύ όμορφη ιδέα αυτός ο τόμος. Από τις εκδόσεις Πατάκη. Αποτυπώνεται καλαίσθητα η συνεργασία των τριών δημιουργών αλλά και δίνεται στον αναγνώστη η δυνατότητα των έξι ιστοριών (δε θα τις έλεγα ιστορίες καληνύχτας καθώς δε μου αρέσει ο όρος) σε ένα βιβλίο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Οι μικρές ιστορίες του Πέτρου
    Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη
    Εικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου, Πέτρος Μπουλούμπασης
    Εκδόσεις: Πατάκη, Δεκέμβριος 2014
    Σελίδες: 166
    Μέγεθος: 15 Χ 22
    ISBN: 978-960-16-6159-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular