More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟι Ονειροφύλακες, της Αγγελικής Δαρλάση

    Οι Ονειροφύλακες, της Αγγελικής Δαρλάση

    oneirofylakes_cover

    Ήταν μια χώρα πολύ μακρινή, πέρα από τα όρια του κόσμου που ξέρουμε, μια χώρα που δεν υπάρχει στο χάρτη, που δεν ταξίδεψε κανένας τολμηρός θαλασσοπόρος και ξεπερνά κατά πολύ τις φανταστικές περιγραφές του βαρόνου Μυνχάουζεν. Μια χώρα καλά κρυμμένη από αδιάκριτα βλέμματα, που ζούσαν οι πιο περίεργοι και ασυνήθιστοι άνθρωποι. Είχαν πολλές ομοιότητες με τους κοινούς ανθρώπους, σπούδαζαν, έκαναν φίλους, οικογένεια και ο,τι άλλο κάνει ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Όμως οι άνθρωποι σ’ αυτή τη χώρα, είχαν στην πλάτη τους ένα ζευγάρι διάφανα φτερά που κάθε φορά έπαιρναν και διαφορετικό χρώμα, πότε το γαλάζιο τ’ ουρανού και πότε το μπλε της θάλασσας, πότε το πράσινο των δέντρων και πότε το χρυσαφί του ήλιου. Αποστολή τους ήταν να φυλάνε τα όνειρα των απλών ανθρώπων. Ήταν ονειροφύλακες! Κάθε ονειροφύλακας είχε υπό την προστασία του έναν άνθρωπο από τη γέννηση του, φορτωνόταν στην πλάτη του τα όνειρά του και φρόντιζε να διατηρούνται ζωντανά και να συνεχίσουν οι άνθρωποι να ονειρεύονται.

    Στη χώρα των Ονειροφυλάκων γεννιέται ένα μικρό κοριτσάκι με μικρά και αδύναμα φτερά, η Έρση, ακριβώς τη στιγμή που σε κάποια άλλη χώρα γεννιόταν ο μικρός Αλή, ο προστατευόμενος της. Τα φτερά της ήταν τόσο μικρά κι αδύναμα. Πώς θ’ αντέξει το βάρος των ονείρων; Οι γονείς της όμως είχαν πίστη στο θεό και παρακαλούσαν μέρα νύχτα να γίνει ευτυχισμένη, γερή και δυνατή. Την αγαπούσαν τόσο πολύ και ήθελαν να καταφέρει να επιζήσει. Για κάποιο λόγο το μικρό αγόρι σταμάτησε να ονειρεύεται και έτσι η Έρση γεννήθηκε με τόσο μικρά φτερά. Άραγε θα μπορέσει να κάνει το αγόρι να ονειρεύεται ξανά και να φυλάξει τα όνειρα του;

    Οι γονείς της Έρσης θέλοντας να την προστατέψουν πήραν μια μεγάλη απόφαση. Να κρατήσουν την Έρση απομονωμένη στο σπίτι για να μπορέσει να μεγαλώσει δίχως τη σκοτούρα των ονείρων. Αυτό σήμαινε όμως ότι δεν θα μπορούσε να ζήσει μια φυσιολογική ζωή όπως τ’ άλλα παιδιά της ηλικίας της, με γέλια, φωνές, χαρές και λύπες. Ήταν ένα πολύ μοναχικό παιδί ονειροφύλακας και αυτό στεναχωρούσε αφάνταστα τους γονείς της. Όμως ο κόσμος των Ονειροφυλάκων ήταν πολύ σκληρός και υπήρχε η προκατάληψη ότι οι Ονειροφύλακες με τα μικρά φτερά δεν έχουν θέση ανάμεσα τους και ήταν αναγκασμένοι να ζουν στο περιθώριο. Εκείνο που χρειαζόταν η μικρή Έρση ήταν να μπορέσει να ταξιδέψει με τα μάτι του νου και της καρδιάς και να κάνει όνειρα για το μέλλον. Οι γονείς της ήταν αποφασισμένοι να της προσφέρουν μια ζωή γεμάτη όνειρα κι ελπίδα, πληρώνοντας το αντίτιμο με την ίδια τους τη ζωή.

    Χάρη στα όνειρα η Έρση θα καταφέρει να ξεπεράσει τη μοναξιά της και να κάνει τα πιο παράξενα ταξίδια, κλεισμένη σ’ ένα ψηλό πύργο, ντυμένο ολόκληρο με ονειροϋφάσματα και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των Ονειροφυλάκων. Και κάποτε αποφασίζει να βγει στον πραγματικό κόσμο, δηλαδή τον κόσμο των Ονειροφυλάκων, και να ταξιδέψει ως την άλλη άκρη της πόλης για να γνωρίσει τους ονειροφύλακες που είχαν εξοριστεί εκεί γιατί είχαν γεννηθεί όπως εκείνη, με αδύναμα φτερά. Έπρεπε ν’ ανακαλύψει εκείνον τον άντρα και τη γυναίκα με τα κομμένα φτερά που έβλεπε στα όνειρά της και να μάθει την αλήθεια. Η Έρση στο ταξίδι της αυτό θα γνωρίσει την αληθινή φιλία σε μια παρέα παιδιών και θ’ ανακαλύψει την δική της ιστορία.

    Οι Ονειροφύλακες! Ένα σύγχρονο παραμύθι που δεν διαφέρει από τον πραγματικό κόσμο, με τους δυνατούς και ισχυρούς ανθρώπους και τους αδύναμους που ζουν στο περιθώριο. Η συγγραφέας μας μεταφέρει νοερά σ’ έναν κόσμο φανταστικό με στοιχεία από την πραγματικότητα και ισχυρούς συμβολισμούς. Οι Ονειροφύλακες αναλαμβάνουν το ρόλο του Φύλακα Άγγελου που προστατεύει κάθε παιδί που έρχεται στον κόσμο και το όνειρο συμβολίζει την πίστη και την ελπίδα για το μέλλον. Η ζωή συχνά κρύβει δυσκολίες, κινδύνους και δύσβατα μονοπάτια που καλείσαι να περάσεις και να αφήσεις πίσω σου το κακό σαν έναν εφιάλτη που είδες και εξαφανίστηκε όταν ξημέρωσε. Το βιβλίο κερδίζει μεμιάς μικρότερους και μεγααλύτερους αναγνώστες. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2004 ενώ η παρούσα έκδοση είναι η όγδοη εκτύπωση.

    Ας μην ξεχνάμε λοιπόν να ονειρευόμαστε και να μη στερήσουμε σε κανένα παιδί να ονειρεύεται γιατί τα πιο μεγάλα ταξίδια είναι εκείνα του νου και της φαντασίας.
    “Οι Ονειροφύλακες”  έγιναν πρόσφατα διασκευή για θέατρο και θα παιχτεί το καλοκαίρι από την ομάδα του Δήμου Ταύρου-Μοσχάτου, μια ομάδα με πολλά χρόνια ιστορίας και θα δώσει παραστάσεις σ’ όλη την Αττική όπως μας εξομολογήθηκε η  συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση.
    Η ιστορία συνεχιζεται στο βιβλίο “Οι Ονειροφύλακες και ο φάρος των Ονείρων”.

    Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Ονειροφύλακες
    Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση
    Εικονογράφηση εξώφυλλου: Βασίλης Παπατσαρούχας
    Εκδόσεις: Πατάκη, 8η έκδοση, 2013
    ISBN: 978-960-16-4855-2

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular