More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟι πέντε άσχημοι, των Τζούλια Ντόναλντσον και Άξελ Σέφλερ

    Οι πέντε άσχημοι, των Τζούλια Ντόναλντσον και Άξελ Σέφλερ

    Στην αφρικάνικη πεδιάδα ξημέρωσε κι όλα τα ζώα απολαμβάνουν τη λιακάδα. Όμως, ανάμεσά τους ζουν πέντε σπάνια ζώα, πέντε… άσχημα ζώα. Είναι το γκνου το άχαρο, η ύαινα η στικτή με χαίτη σαν αγκάθια αιχμηρά, ο γύπας ο καραφλός με τις ζάρες στο κεφάλι, ο φακόχοιρος ο βρωμερός και το μαραμπού το καμπούρικο με το τεράστιο προγούλι.

    Το καθένα νομίζει ότι είναι το πιο άσχημο σε όλη τη ζούγκλα. Μα πάντα υπάρχει ένα άλλο ζώο, εξίσου ή πιο άσχημο. Παρηγοριά; Όχι υπάρχει κάτι πιο δυνατό σε αυτή την ιστορία από το να βρίσκεις έναν “άσχημο” σαν κι εσένα. Η αγάπη.

    Η Τζούλια Ντόναλντσον και ο Άξελ Σέφλερ (εικονογράφος του 2018 στη Μ. Βρετανία), οι δημιουργοί του Γκρούφαλο και του Room on the Broom, του Ξυλαράκη και του Ηλία, του Τρολ και του Ζογκ, παγκόσμιων επιτυχιών, σε ένα ολοκαίνουριο βιβλίο (2017 στη Βρετανία, 2018 στην Ελλάδα.

    Όσο σχετική κι αν είναι η ομορφιά και η ασχήμια, καθώς οι απόψεις διίστανται και η ιστορική εξέλιξη των προτύπων έχει πολλάκις διαφοροποιηθεί, οι Πέντε Άσχημοι, μια ιστορία σε ομοιοκατάληκτα στιχάκια (στα ελληνικά τα απέδωσε ο Φίλιππος Μανδηλαράς), φανερώνει τον τρόπο που μας βλέπουν οι αγαπημένοι μας, ακόμα και όταν οι ατέλειες ή οι αισθητικές ασυμμετρίες μας είναι ορατές ακόμα και στον καθρέφτη μας. Η δύναμη της παιδικής αγάπης προς το γονιό που προκύπτει ανατρεπτικά στο τέλος δια χειρός Ντόναλντσον είναι από μόνη της ένα δοκίμιο, από εκείνα που συγγραφείς σαν την Ντόναλντσον ξέρουν να εγκιβωτίζουν στις ιστορίες τους, όσο “παιδικές” κι αν είναι επιφανειακά.

    Παρότι με τις αποδόσεις των ομοιοκατάληκτων ιστοριών στα ελληνικά χάνεται πάντα λίγη από την αυθεντικότητα του πρωτοτύπου, η ιστορία είναι, κατά τη γνώμη μου, συναρπαστική στην απλότητά της.

    Η εικονογράφηση του Άξελ Σέφλερ κινείται στα γνωστά στάνταρ και ύφος του διακεκριμένου εικονογράφου με καρτούν μορφές, ρεαλιστικά τοπία και ζωηρά χρώματα.

    Εκδόσεις Ίκαρος. Για παιδιά 3-6 ετών.

    [vc_custom_heading text=”THE BOOK SECRET” font_container=”tag:h2|font_size:32|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0066cc !important;}”]

    Η Τζούλια Ντόναλντσον εξομολογείται στην βρετανική Telegraph πώς το πρώτο της σαφάρι στο Madikwe Game Reserve στα βόρεια σύνορα της Νότιας Αφρικής με τη Μπουτσουάνα έγινε η έμπνευσή της για τους Πέντε Άσχημους, ζώα τα οποία ουσιαστικά είδε μπροστά της, και σε ένα επτάωρο διάλειμμά της άρχισε να γράφει την ιστορία.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Οι πέντε άσχημοι
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Ugly Five
    Συγγραφέας: Τζούλια Ντόναλντσον
    Εικονογράφηση: Άξελ Σέφλερ
    Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Μάιος 2018
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 22 Χ 29
    ISBN: 978-960-572-212-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular