More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΜουσικήΑπό ένα τραγούδι έρχομαιΟι ρεπόρτερ της γάτας, η μάντρα του σχολείου και ο ουρανός μας

    Οι ρεπόρτερ της γάτας, η μάντρα του σχολείου και ο ουρανός μας

    Ιδέες από τρία τραγούδια του Τάσου Ιωαννίδη για αξιοποίηση τους στην τάξη μα και κάποιες μαγικές τους προεκτάσεις.

    Θα σας μεταφέρουμε την εικόνα: Μια παρέα ακρίδες, γορίλες και γαρίδες ξελιγώνονται στα γέλια. Ο λόγος; Μία γάτα κάνει μάγια για να γίνει… κουκουβάγια!

    Η γάτα κάνει μάγια, από το cd “Λάχανα και Χάχανα” (2008). Oι στίχοι είναι από τη Γλώσσα της Α’ Τάξης Δημοτικού και η μουσική καθώς και η ερμηνεία του Τάσου Ιωαννίδη.
    Μόλις το ακούσαμε μας ήρθε η ιδέα να στείλουμε έναν ανταποκριτή του καναλιού της τάξης μας να κάνει ένα ρεπορτάζ καθώς οι απορίες που μας γεννήθηκαν ήταν πολλές:
    -Γιατί μια γάτα αρνείται την ταυτότητά της και θέλει να μεταμορφωθεί σε κουκουβάγια:
    -Ποιο είναι το μαγικό φίλτρο και τα συστατικά του;
    -Πέτυχαν τελικά τα μάγια;
    -Τι έχει να δηλώσει η γάτα;
    -Τι έχουν να πουν οι ακρίδες, οι γορίλες και οι γαρίδες;
    Μεταμφιεστείτε, αυτοσχεδιάστε, τραγουδήστε και… διασκεδάστε!

    Η μικρή μας Αλεξάνδρα, από το cd «Οι ρυθμοί και οι αριθμοί» μας έχει έτοιμη την ιδέα για την αξιοποίηση του τραγουδιού: Πάρτε πινέλα και μπογιές, το φορητό σας cd-player και ακούγοντας το τραγούδι βάψτε τη μάντρα του σχολείου σας. Τα χρωματιστά σας σχήματα σίγουρα θα ομορφύνουν το τοπίο!
    Οι λιγότερο τολμηροί ας χωρίσουν τα παιδιά σε δυο ομάδες κι ας δώσουν σε κάθε ομάδα χαρτί μέτρου, χρώματα και πινέλα. Το τραγούδι ξεκινά και η κάθε ομάδα εμπνέεται και ζωγραφίζει. Τα κρυφοκοιτάγματα απαγορεύονται. Όχι γιατί γίνεται κανένας διαγωνισμός, απλώς στο τέλος θα δούμε με πόσο διαφορετικό τρόπο λειτούργησε το ίδιο ηχητικό ερέθισμα σε δυο διαφορετικές ομάδες. Χρωματιστά σχήματα και φαντασία θα δημιουργήσουν δυο όμορφα πανό που μπορούν να αξιοποιηθούν σε γιορτές και εκδηλώσεις. Περιττό να πούμε ότι αυτή μπορεί να είναι η απαρχή για να ασχοληθούμε με ζωγράφους (Πικάσο, Κλιμτ, Καντίνσκι, Κλεε, Μιρό κ.α.) που χρησιμοποιώντας τα σχήματα στις καλλιτεχνικές του δημιουργίες έφτιαξαν αριστουργηματικά έργα τέχνης. Μετά από αυτό –που ξέρετε- μπορεί να φτιάξετε εκτός από τους δικούς σας πίνακες και τα δικά σας τραγούδια για σχήματα, χρώματα και ομορφιές…
    Καλή διασκέδαση!

    Αν αναζητάτε κάποια τραγούδια-νανουρίσματα για χαλάρωση ακούστε από το cd “Εδώ Νηπιαγωγείο”, το τραγούδι “Τ’ αστεράκια” σε μουσική Τάσου Ιωαννίδη, στίχους Παυλίνας Παμπούδη και ερμηνεία από τη Φωτεινή Δάρρα. Αν έχετε τη δυνατότητα μπορείτε να δώσετε στα παιδιά μια μεγάλη μπλε φόδρα και να αποτυπώσουν πάνω της τον νυχτερινό ουρανό όπως αυτός περιγράφεται στο τραγούδι. Κατόπιν ξαπλώστε κι ακούστε το τραγούδι σκεπασμένοι όλοι με το σεντόνι του νυχτερινού ουρανού σας. Κλείστε τα μάτια και ονειρευτείτε. Μοιραστείτε το όνειρό σας με τον διπλανό σας ή απλώς κρατήστε του το χέρι. Πιστεύουμε ότι ειδικά στην αρχή της χρονιάς που τα παιδιά δεν γνωρίζονται, τέτοιες δραστηριότητες θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα θετικό κοινωνικοσυναισθηματικό κλίμα στην τάξη.

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular