More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟι φύτουλες #2: Καμία ανοχή, του Μάικλ Φράι

    Οι φύτουλες #2: Καμία ανοχή, του Μάικλ Φράι

    fytoules_cover

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Ο Νικ έχει τα ζόρια του. Μια καινούρια συμμαθήτρια, η Γαλλίδα Σιμόν, έρχεται στο σχολείο του και του ανακατεύει το μέσα και τα έξω του. Η Σιμόν γρήγορα αρχίζει να κερδίζει χρόνο από τη φίλη του Νικ, τη Μόλι, αλλά και τους υπόλοιπους φίλους της παρέας. Παρότι η Σιμόν δείχνει να θέλει να περάσει χρόνο μαζί με τα μέλη της περιπόλου ασφαλείας, ο Νικ την αντιπαθεί σφόδρα. Μαντμαζέλ Μαυρίλα τη λέει!Θεωρεί ότι η Σιμόν δεν έχει υπάρξει θύμα μπούλινγκ για να ανήκει στην ομάδα τους.

    Παράλληλα, έχει βαλθεί να αποδείξει την ύπαρξη της Έμιλι, ενός “φαντάσματος” που υποτίθεται πως παρέχει βοήθεια στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου. Από τη μία η εμμονή του με την Έμιλι και τις αποδείξεις της ύπαρξής της, από την άλλη η εμμονή του με τη Σιμόν που τη θεωρεί ψεύτικη και υποκρίτρια, τον φέρνουν αντιμέτωπο με την άρτι αφιχθείσα σκληρή πολιτική Μηδενικής Ανοχής του σχολείου απέναντι στο φαινόμενο του εκφοβισμού, μπούλινγκ στα ελληνικά. Τη Μηδενική Ανοχή που έφερε ο ίδιος ο Νικ στο σχολείο με τα… καμώματά του.

    Ο κίνδυνος είναι μεγάλος για τον Νικ. Να εκδιωχθεί από το σχολείο; Να μπει σε Πρόγραμμα Προστασίας Παιδιών; Να επαναλάβει την τάξη; Τι είναι αυτά; Θα οργανώσει την αντεπίθεσή του! Χμ! Πάρε μια αποβολή, Νικ! Κάτι δεν πάει καλά εδώ. Και κάπου εκεί αρχίζει να καταλαβαίνει ότι πρέπει να φτιάξει λίγο την εικόνα του απέναντι στους άλλους κι όχι τόσο να ασχολείται με το να αλλοιώσει εκείνη της Σιμόν.

    Zero Tolerance! Μηδενική Ανοχή! Δυο λέξεις που προσκαλώ και προκαλώ να υιοθετήσουμε όλοι, εκπαιδευτικοί και γονείς, σε κάθε χώρο (όχι μόνο στο σχολείο) για να διαλύσουμε το φαινόμενο του εκφοβισμού. “Όποιος πιάνεται να τρομοκρατεί συμμαθητή του αποβάλλεται. Αυτομάτως. Χάρη δε δίνεται. Εξαιρέσεις δε γίνονται. Όποιος πιάνεται για δεύτερη φορά να τρομοκρατεί συμμαθητή του αποβάλλεται για όλο το έτος.”
    Αυτά τους είπε ο Τέλειος Φιλ.

    Όταν δίνεται ένα τέτοι πλαίσιο λειτουργίας, το σχολείο ως χώρος διατηρεί την ισχύ του. Όχι την παλιακή αυθαίρετη εξουσία του. ΤΗΝ ΙΣΧΥ του να επιβάλλει το ρυθμό, το πλαίσιο των βασικών κανόνων. Οι Φύτουλες του Μάικλ Φράι το περνούν στο αναγνωστικό κοινό πολύ ωραία αυτό το πλαίσιο. Παρακολουθούμε τα ψυχολογική πηγαινέλα του Νικ και των συνομιλήκων του. Την προσπάθειά του να βρει τα περιθώρια εκείνα που θα του επιτρέψουν να ελλιχθεί.

    Ωραίοι χαρακτήρες, προεφηβικοί και μετα-παιδικοί, εκεί που ξυπνά το αντράκι και η γυναίκα μέσα τους, εκεί που ετοιμάζονται για τον κόσμο, πλάθουν συνωμοσίες, φτιάχνουν συμμαχίες, δοκιμάζουν τις αντοχές τους.

    Δεύτερο βιβλίο για τους Φύτουλες του Μάικλ Φράι. Το αναγνωστικό κοινό των 8-13 πιστεύω θα το βρει εξαιρετικά ενδιαφέρον. Οι πιο “εύθραστοι” θα αναγνωρίσουν συμπεριφορές, πρόσωπα, ισορροπίες και ανισορροπίες τους αλλά κυρίως τρόπους ουσιαστικής αντιμετώπισης και όχι διαφυγής ή πνιγμού. Οι πιο “σκληροί” θα δουν το αδιέξοδο του πράγματος.

    Με νωπές τις μνήμες από το θάνατο του Βαγγέλη Γ. (οι μνήμες να μείνουν πάντα νωπές, να μην ξεχνάμε μόλις παρέλθει λίγος καιρός), τέτοια έξυπνα, χιουμοριστικά βιβλία για το περίφημο μπούλινγκ, νομίζω πως το τοποθετούν σε μια σωστή βάση. Δεν το γιγαντώνουν ως τέρας μπροστά μας, δεν το κατεβάζουν στην ασημαντότητα του “εντάξει μωρέ”.

    Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί και το πρώτο βιβλίο “Φύτουλες- Το αιώνιο θύμα”.

    Δείτε ένα σύντομο τρέιλερ του βιβλίου

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Οι φύτουλες – Καμία ανοχή
    Συγγραφέας: Michael Fry
    Εικονογράφηση: Michael Fry
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
    Σελίδες: 240
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-569-253-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular