More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΟ Άγγλος Ασθενής κορυφαίο Man Booker των τελευταίων 50 ετών

    Ο Άγγλος Ασθενής κορυφαίο Man Booker των τελευταίων 50 ετών

    Ο Άγγλος Ασθενής του Μάικλ Ονταάτζε αναδείχθηκε το κορυφαίο Man Booker των τελευταίων 50 ετών σύμφωνα με δημόσια δημοσκόπηση.

    Αν και το 1992, ο Άγγλος Ασθενής του Μάικλ Ονταάτζε κονταροχτυπήθηκε σε μια ανεπανάληπτη ισοπαλία με το Sacred Hunger του Μπάρι Άνσουορθ για το Βραβείο Booker εκείνης της χρονιάς, 26 χρόνια αργότερα θα πάρει ένα αναμφίβολα σημαντικό βραβείο.

    Πρόκειται για το Βραβείο του κορυφαίου βιβλίου που κέρδισε το Man Booker τα τελευταία 50 χρόνια, δηλαδή το περίφημο Golden Booker που διοργανώθηκε φέτος για να τιμήσει τον μισό αιώνα απονομής του ξεχωριστού λογοτεχνικού βραβείου.

    Η διαδικασία έγινε ως εξής: μια κριτική επιτροπή διάλεξε το κορυφαίο βιβλίο από κάθε δεκαετία. Ο Robert McCrum από τον Observer επέλεξε από τη δεκαετία του 1970 το In a Free State του VS Naipaul από το Τρινιτάντ. Ο ποιητής Λεμν Σίσει επέλεξε από τα 80s το Moon Tiger της Πενέλοπι Μάργκαρετ Λάιβλι, ενώ η Βρετανοπακιστανή μυθιστοριογράφος Καμίλα Σάμσι επέλεξε τον Άγγλο Ασθενή από τη δεκαετία του 1990. Tο Wolf Hall της Χίλαρι Μάντελ ήταν η επιλογή του Simon Mayo από τα μιλένιαλ και το Lincoln in the Bardo (2017) του Τζορτζ Σόντερς η επιλογή της ποιήτριας Χόλι Μακνίς από τη δεκαετία του 2010.

    Τα πέντε αυτά βιβλία τέθηκαν έπειτα στη διάθεση του κοινού και έτσι αναδείχθηκε κορυφαίος ο Άγγλος Ασθενής, ο συγγραφέας του οποίου καθόλου “ασθενής” δεν έδειξε. “Ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν πίστεψα ότι αυτό είναι το καλύτερο βιβλίο της λίστας, ειδικά όταν μπήκε δίπλα στο έργο του VS Naipaul, ενός εκ των κορυφαίων του καιρού μας ή το τεράστιο  Wolf Hall”, είπε ο Ονταάτζε συμπληρώνοντας: Υποπτεύομαι και γνωρίζω καλύτερα από κάθε άλλον ότι ίσως ο Άγγλος Ασθενής είναι ακόμα θολός, με σφάλματα στο βηματισμό του”.

    Πολλοί απέδωσαν τη νίκη του στην τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής μεταφοράς του βιβλίου από τον Άντονι Μιγκέλα που κέρδισε 9 Όσκαρ το 1996 και η αλήθεια είναι ότι σαφώς μια τόσο καλοφτιαγμένη ταινία δίνει ώθηση και στο βιβλίο, ειδικά όταν το βάρος πέφτει στο κοινό.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular