More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΕποχικάΧριστούγενναΟ Άι Βασίλης της χρονιάς, των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη (εικ.:...

    Ο Άι Βασίλης της χρονιάς, των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη (εικ.: Θέντα Μιμηλάκη)

    aivasilistisxronias2

    Το είχαμε προτείνει έγκαιρα στο ELNIPLEX και ως χριστουγεννιάτικη γιορτή στα σχολεία. Τώρα θα ασχοληθούμε κατεξοχήν με το βιβλίο.
    Τα ξημερώματα των Χριστουγέννων ένα πρωτότυπο παιχνίδι έχει σκαρφιστεί ο δήμαρχος για τους μεγάλους της πόλης. Αφού τους συγκέντρωσε στην πλατεία, έδωσε το σύνθημα για να ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου διαφορετικός. Οι μεγάλοι, ντυμένοι Άι Βασίληδες, θα προσπαθήσουν να μοιράσουν τα δώρα στις διευθύνσεις που θα τους υποδειξει ο δήμαρχος μετά από κλήρωση. Ο Άρης, ο μπαμπάς του μικρού Αλέξανδρου, θέλει πάση θυσία να το κερδίσει και να κάνει το γιο του να πιστέψει στην ύπαρξη του Άι Βασίλη όπως πίστευε κι αυτός όταν ήταν μικρός. Το έπαθλο θα είναι μια βόλτα στο χιόνι με το έλκηθρο. Κι ήθελε τόσο πολύ να κερδίσει.
    Το χαρτάκι του λοιπόν έτυχε να γράφει διευθύνσεις σπιτιών της γειτονιάς του « Ανθέων 2, 4, 6». Το δικό του είναι το τελευταίο!
    Μη βιάζεστε! Δεν ήταν τόσο τυχερός. Το χαρτάκι μπορεί να του κλήρωσε τη δική του γειτονιά, όμως η δική του γειτονιά ήταν από τις πλέον απομακρυσμένες της πόλης. Η πλατεία, το σημείο τερματισμού θα περίμενε τον πρώο που θα μοίραζε εγκαίρως όλα τα δώρα και θα επέστρεφε για να πατήσει το πορτοκαλί κουμπί που θα σήμαινε και τη λήξη του παιχνιδιού. Αυτός θα γινόταν ο Άι Βασίλης της χρονιάς.
    Εκατό περίπου Άι Βασίληδες με ποδήλατα παίρνουν μέρος στο παιχνίδι κι ο ανταγωνισμός είναι τόσο σκληρός που πολλά ποδήλατα βρίσκονταν με ξεφούσκωτα ή σκασμένα λάστιχα. Τι σου κάνει μια βόλτα με το έλκηθρο ε;

    Ο Άρης ξεκινά. Μοιράζει με επιτυχία το πρώτο δώρο και προχωρά γρήγορα στο δεύτερο (και προτελευταίο) σπίτι που είναι της φίλης του της Θάλειας, σπίτι που βάλθηκε να τον δυσκολέψει καθώς έπρεπε να κάνει ισορροπία πάνω σε ένα κλαδί για να μπει από το παράθυρο στο σπίτι και ν’ αφήσει το δώρο. Άσε που μέσα σ’ όλα, ένας σκύλος τον έκανε να χάσει την ισορροπία του και να πέσει. Κάποιος  όμως τον περίμενε και ήταν η παιδική του φίλη που είχε σκάσει στα γέλια.

    Τελευταίο σπίτι ήταν πλέον το δικό του. Καλά τα είχε καταφέρει και ήταν πολύ πιθανό να ήταν αυτός ο νικητής αφού είχε κάνει πολύ γρήγορα την παράδοση στα δύο πρώτα σπίτια.  Τίποτα δεν θα τον σταματούσε. Πόσο περήφανος θα ήταν ο γιος του για εκείνον.
    Κι έρχεται μια στιγμή, μια αναπάντεχη συνάντηση όσο η ίδια η ζωή κι όλα αναποδογυρίζουν μέσα σου. Πάνω στη στέγη του σπιτιού του, ένας άλλος, ανταγωνιστής” του τον κάνει να θυμηθεί τα παιδικά του χρόνια και να ανατρέψει τον αρχικό του στόχο.
    Ο Άρης παραιτείται από τον αγώνα για Άι Βασίλης της χρονιάς. Παραχωρεί τη θέση του στον ανταγωνιστή του που τον πείθει ότι σε αυτό το σπίτι θα μπει αυτός και κανείς άλλος. Ο παράξενος ανταγωνιστής Άι Βασίλης θα χαρίσει τα πλέον ανεπανάληπτα Χριστούγεννα στον Άρη και το γιο του.

    Εξαιρετικά πρωτότυπη και ιδιαίτερα καλογραμμένη ιστορία από τον Βασίλη Κουτσιαρή και το Γιάννη Διακομανώλη. Νοσταλγικό και συγκινητικό, χριστουγεννιάτικο αλλά όχι γιορτάρικο, έμπλεο συναισθημάτων και εικόνων. Ο Άι Βασίλης της χρονιάς είναι ένα από τα καλύτερα παιδικά βιβλία της χρονιάς.  Γιατί έχει μια ξεκάθαρη ιστορία που αφηγείται. Γιατί δεν εκβιάζει λέξεις, γέλιο και συγκίνηση. Γιατί καταφέρνει αβίαστα να σε πάρει στο ταξίδι των αναμνήσεων του Άρη. Γιατί σε κάνει να αναπολήσεις τις δικές σου συναντήσεις με τον Άι Βασίλη των παιδικών σου χρόνων.

    Η εικονογράφηση είναι της Θέντας Μιμηλάκη, με 17 γεμάτα χρώματα σαλόνια που δεν ομολογούν την εξέλιξη της ιστορίας αλλά συμβαδίζουν αρμονικά μαζί της.
    Σκληρό εξώφυλλο και όμορφη έκδοση από τις Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Άι Βασίλης της χρονιάς
    Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής – Γιάννης Διακομανώλης
    Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη
    Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (Οκτώβριος 2013)

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular