More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΜαθηματικάΟ Άρης ο τσαγκάρης, του Ευγένιου Τριβιζά (εικ.: Λίζα Ηλιού)

    Ο Άρης ο τσαγκάρης, του Ευγένιου Τριβιζά (εικ.: Λίζα Ηλιού)

    aris-o-tsagkaris_cover

    Στο δάσος με τις πασχαλιές ζούσε κάποτε ένας τσαγκάρης, ο Άρης, που έφτιαχνε παπούτσια για τα ζώα. Τσαρούχια και γοβάκια για πέρδικες και κοράκια, πέδιλα και μπότες για σκαντζόχοιρους και κότες, αρβύλες για παπουτσωμένους γάτους και άλλα πολλά.

    Στο μαγαζί του έρχονται κάθε μέρα όλοι οι εκλεκτοί πελάτες:
    ο Πελοπίδας ο Πελαργός που θέλει ένα παπούτσι για να στέκεται στο ένα πόδι, η πάπια η Πηνελόπη που θέλει δυο γοβάκια, ο Λεωνίδας ο λαγός που θέλει τέσσερα αθλητικά για να ξεφεύγει, η Ζουζού η χρυσόμυγα που θέλει έξι ολόχρυσα παπουτσάκια και ακόμα πόσοι και πόσοι που ο καθένας ζητούσε το δικό του ξεχωριστό, προσωπικό παπούτσι. Αλλά εκεί που πραγματικά τρελάθηκε ο τσαγκάρης ήταν με τη σαρανταποδαρούσα Ντολορές που ζήτησε -καλά μαντέψατε- σαράντα παπούτσια για τα ποδαράκια της.

    Όλοι αυτοί οι αγαπητοί πελάτες ήρθανε την τελευταία μέρα της εβδομάδας- Κυριακή με λένε- στο πάρτι του Άρη του τσαγκάρη και όμορφα περάσανε πολύ αφού μέχρι και συρτάκι χορέψανε.

    Τότε έφτασε αργοπορημένος στο παραμύθι ένας παπουτσωμένος γάτος. Και τα πράγματα πήραν άλλη τροπή στο τσαγκαράδικο του Άρη, του φίνου τσαγκάρη.

    Δεν είναι απλώς ένα από τα παραμύθια με τους αριθμούς όπως λέγεται η σειρά στην οποία ανήκει. Γιατί δεν υπάρχουν μόνο οι αριθμοί μέσα. Υπάρχουν αρκετές ακόμα μαθηματικές έννοιες. Οι μέρες της εβδομάδας και η σειρά τους. Τα αποτυπώματα όλων των διαφορετικών ζώων (και πελμάτων ασφαλώς) που έτσι αφήνουν το “μέτρημά” τους στον τσαγκάρη για να τους φτιάξει το παπούτσι τους. Είναι οι χρονικές ακολουθίες γεγονότων που τρέχουν μέσα στην ιστορία. Και ασφαλώς είναι οι αριθμοί των παπουτσιών, οι προσθέσεις και οι αφαιρέσεις τους που έξυπνα παρεμβάλλονται στο κείμενο και προκαλούν διαρκώς τον μικρό αναγνώστη να σκεφτεί, να λύσει, να συμπληρώσει, να παίξει με την ιστορία του κειμένου και παρέα της να μπει στο μεγάλο κόσμο των αριθμών.

    Η ιστορία του Ευγένιου Τριβιζά είναι στο ύφος που γνωρίζουν όλοι, ακόμα κι εκείνοι που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα (όπως γράφει η Κική Δημουλά): παιχνιδίζει, πλάθει κόσμους, λέξεις, επαγγέλματα, γράφει χιομουριστικούς στίχους με ρίμες ευφάνταστες και δίνει ένα ακόμα ανατρεπτικό φινάλε για να μη ξεχνάς ποτέ ποιος είναι αυτός που έγραψε το παραμύθι.

    Παιχνιδιάρικη η εικονογράφηση της Λίζας Ηλιού.

    Στο βιβλίο περιλαμβάνονται περίπου 20 σελίδες με ασκήσεις, αυτοκόλλητα και δραστηριότητες, βασισμένα στο βιβλίο και κάποια από αυτά σε πολύ σωστή και σύγχρονη λογική.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Άρης ο τσαγκάρης
    Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
    Εικονογράφηση: Λίζα Ηλιού
    Εκδόσεις: Μίνωας, 2015
    ISBN: 978-960-481-857-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular